Nem szeretnél személyes találkozót? Tanácsadásunk már online is elérhető! Tudnivalók

A NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁG ADÓKEDVEZMÉNYE

DE MI A KÜLÖNBSÉG A NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁGOK KÖZÖTT?

Grantis nyugdíj-előtakarékosság
 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár, ami egy pénztári konstrukció,
 2. A nyugdíjbiztosítás, ami egy biztosítói számla és
 3. A NYESZ ami egy banki értékpapírszámla,

AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR

MELYIK A LEGJOBB ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR?

Összegyűjtöttük neked a 16 legnagyobb pénztár hozamait, költségeit.

MELYIK A LEGJOBB ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR?

AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR KÖLTSÉGE

AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR HOZAMA

AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR HOZZÁFÉRHETŐSÉGE

 • 10 év eltelte után a teljes hozam adómentesen felvehető
 • 10-20 évig pedig a tőke egyre csökkenő mértékben adóköteles (minden évben 10%-kal kevesebb része adózik). A fizetendő adó pedig 15% SZJA  és 27% EHO Azaz a 10 évben a teljes tőke 100%-a adózik SZJA + EHO-val. A 11. évben csak a tőke 90%-a, a 12. évben a 80%-a és így tovább egészen a 20.évig, ahol a teljes tőke is adómentesen kivehető.

AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR ÖRÖKLÉSE

KINEK AJÁNLOTT AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR?

A NYESZ VAGY NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA

A NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA (NYESZ) KÖLTSÉGEI

A NYESZ SZÁMLA HOZAMA

A NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA HOZZÁFÉRHETŐSÉGE

A NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA ÖRÖKLÉSE

 • egyenesági rokon, vagy házastárs örököl,
 • EGT-állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat (pl.:kötvényeket) örököltetünk,
 • illetve ha az egy örökösre jutó ingó örökség 300 ezer forint alatti érték.

KINEK AJÁNLOTT A NYESZ SZÁMLA?

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS

 • A nyugdíjbiztosítás alapját megtakarítással kombinált életbiztosítás jelenti, amely így nem képezi a magánvagyon részét. Ezért nem perelhető, nem végrehajtható, nem inkasszálható, és minden esetben hagyatéki eljáráson kívül örökölhető, adó- és illetékmentesen.
 • Mivel biztosítás, ezért fizet halál esetén is (akár az egyenlegnél többet is, ha kérünk bele plusz biztosítási összeget) és már 40% rokkantság esetén is adómentesen térít.
 • Ezen kívül a 3 szja jóváírásos megtakarítás közül, csak nyugdíjbiztosítás lejárata rögzített a szerződésben. Ez pedig azért nagyon lényeges, mert ha időközben kitolják majd a hivatalos nyugdíjkorhatárt 70, 75 vagy 80 évre, akkor csak a nyugdíjbiztosítás jár le a 65. születésnapunkon.

DÖNTS TE IS A SZÁMOK, TÉNYEK ALAPJÁN!

Több mint 60 féle nyugdíjbiztosítás van. Válaszd a neked legjobbat, és ne azt ami szembe jön!

DÖNTS TE IS A SZÁMOK, TÉNYEK ALAPJÁN!

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSOK KÖLTSÉGE

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS HOZAMA

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS HOZZÁFÉRÉSE

 • Díjcsökkentés: Tartós jövedelemcsökkenés (vagy kiadásnövekedés) miatt az életünkben előfordulhat olyan eset, hogy a nyugdíjbiztosításunk havi díjának fizetése nehézkessé válik. Ilyenkor csak legutolsó lehetőségként, de érdemes lehet elgondolkodni a díjcsökkentésen is, amelyre jellemzően az első 2-3 év eltelte után van lehetőségünk. Ilyenkor a nyugdíjbiztosítás havi díját 1-2 évre le tudjuk csökkenteni, és később, ha kilábaltunk a nehéz anyagi időszakból, akkor újra a régi szintre (vagy akár a fölé, hiszen díjnövelni is lehet!) emelhetjük a nyugdíjbiztosításunkba fizetett havi összeget. Sokkal ésszerűbb döntés ez, mint egy anyagi visszaesés után azonnal felbontani a szerződést és százezreket bukni.
 • Díjszüneteltetés: Ha a baj nagyobb, tehát mondjuk elveszítjük a munkahelyünket, vagy 40%-os rokkantság alatt, de mondjuk egy betegség vagy baleset miatt huzamosabb ideig kimaradunk a munkából és nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosításunkat, akkor élhetünk a díjszüneteltetés lehetőségével. Erre is általában az első 2-3 év letelte után van lehetőségünk 1 vagy akár több alkalommal is, akár 1 teljes évre. Ilyenkor mentesülünk azalól, hogy új befizetést eszközöljünk a nyugdíjbiztosításunkba, anélkül, hogy a szerződést véglegesen meg kellene szüntetnünk és elbuknánk a benne lévő pénzt. A díjszüneteltetési időszak lejártával, pedig minden visszatér a régi kerékvágásba.
 • Díjmentesítés: Ha pedig a helyzet menthetetlen, azaz az anyagi helyzetünk, vagy az egészségünk tartósan megromlik és emiatt képtelenek vagyunk folytatni a nyugdíj előtakarékosságot, akkor szintén nem kell megszüntetnünk a szerződést vagy elbuknunk a befizetett pénzünket, mert élhetünk a díjmentesítés lehetőségével. A díjmentesítés gyakorlatilag egy végleges díjszüneteltetés, azaz ilyenkor a biztosító “lezárja” a nyugdíjbiztosításunkat. Oda nem kell többet befizetnünk,a bent lévő pénzünk viszont 100%-ban megmarad és tovább termeli nekünk a hozamokat. (természetesen ilyenkor a költségek egy részét is tovább vonják.). Amikor pedig elérjük a nyugdíjkorhatárt, azaz a 65. életévünket, akkor felvehetjük a nyugdíjra összegyűjtött pénzünket és a kamatokat. Sőt, ha az évek múltán az anyagi helyzetünk mégis stabilizálódik, akkor lehetőségünk van ún. reaktiválásra, ilyenkor a biztosító újra lehetővé teszi számunkra a díjfizetést. Erre azonban csak egyszer van lehetőségünk, ezért ha nem nagy a baj, akkor érdemes inkább először a díjcsökkentéssel vagy díjszüneteltetéssel élni. Ezeket egyébként ún. maradékjogoknak nevezik és így találjuk meg a biztosítási feltételekben is.

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÖRÖKLÉSE

KINEK AJÁNLOTT A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS?

MELYIK A LEGJOBB NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁG?

Személyesen szívesen
elmagyarázunk neked mindent
.

Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?