Nyugdíj előtakarékosság összehasonlítás 2021 – nyugdíj megtakarítások

A lenti listában 0 pénzintézet, 0 nyugdíj ajánlatát listáztuk. Legutóbbi adatfrissítés: 2021.03.24.

Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről!

Milyen típusú nyugdíj
megtakarítások érdekelnek?
Mely biztosítók ajánlatait szeretnéd látni?

1. A Nyugdíj előtakarékosság 20%-os adókedvezménye

Az éves nyugdíj célra félretett pénzünk +20%-át így pluszban vissza tudjuk igényelni a befizetett SZJA-nkból, magyarul minden egyes nyugdíjra félretett pénzünket az állam 20%-kal kiegészíti.

2. Mi a különbség a nyugdíj előtakarékosságok között?

Grantis nyugdíj-előtakarékosság
 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár, ami egy pénztári konstrukció,
 2. A nyugdíjbiztosítás, ami egy biztosítói nyugdíj előtakarékosság
 3. A NYESZ ami egy banki értékpapírszámla,
Önkéntes nyugdíjpénztár Nyugdíjbiztosítás Nyugdíj előtakarékossági Számla (NYESZ)
Ajánljuk neked, ha: A munkáltatód fizeti helyetted a tagdíjat, vagy már csak 10-12 éved van hátra a nyugdíjig. Legalább 13-15 éved van hátra a nyugdíjig, és fontos számodra a stabil és magas hozam. Jártas vagy a befektetések területén, és aktívan tudsz értékpapírokkal kereskedni.
Nem ezt ajánljuk neked, ha: Saját pénzből tennél félre, vagy legalább 15 éved van hátra a nyugdíjazásodig. Kevesebb mint 10 éved van hátra a pihenőévekig, és szívesen hagyatkozol az államra a nyugdíj-megtakarításodnál. Ha nem szeretnél foglalkozni a nyugdíj előtakarékosság menedzselésével, vagy nem értesz hozzá.
Mitől függ az elérhető hozam? A választott pénztári portfólió, de leginkább a magyar állampapírok és a magyar gazdaság teljesítményétől. A választott eszközalapok teljesítményétől. Elsősorban a saját értékpapír-kereskedési szaktudásodtól.
Költségek: A TKM-ek 0,9% és 2,5% között alakulnak 10 éves távon. A TKM-ek 1,5% és 4% között alakulnak időtávtól és kockázati szinttől függően. A vásárolt befektetési alapok költségeitől függ. 0,2% és 4% között bármennyi lehet.
Lejárat: Tényleges nyugdíjazás ideje, de legalább 10 év. Tényleges nyugdíjazás ideje, de legalább 3 év, halál vagy legalább 40%-os rokkantság. Tényleges nyugdíjazás ideje, de legalább 10 év.
Mögöttes befektetés: Általában fele arányban állampapír, fele arányban egyéb hazai értékpapírok. Garantált, menedzselt és vegyes befektetési alapok. Európai és hazai értékpapírok.
Adókedvezmény: Évi 20%, de maximum 150.000 Ft. Évi 20%, de maximum 130.000 Ft. Évi 20%, de maximum 100.000 Ft.

3. Az önkéntes nyugdíjpénztár

MELYIK A LEGJOBB ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR?

Összegyűjtöttük neked a 16 legnagyobb pénztár hozamait, költségeit.

MELYIK A LEGJOBB ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR?

3.1 Az önkéntes nyugdíjpénztár költsége

3.2 Az önkéntes nyugdíjpénztár hozama

3.3 Az önkéntes nyugdíjpénztár hozzáférhetősége

 • 10 év eltelte után a teljes hozam adómentesen felvehető
 • 10-20 évig pedig a tőke egyre csökkenő mértékben adóköteles (minden évben 10%-kal kevesebb része adózik). A fizetendő adó pedig 15% SZJA  és 27% EHO Azaz a 10 évben a teljes tőke 100%-a adózik SZJA + EHO-val. A 11. évben csak a tőke 90%-a, a 12. évben a 80%-a és így tovább egészen a 20.évig, ahol a teljes tőke is adómentesen kivehető.

3.4 Az önkéntes nyugdíjpénztár öröklése

3.5 Kinek ajánlott az önkéntes nyugdíjpénztár?

Az önkéntes nyugdíjpénztárat így azoknak ajánljuk nyugodt szívvel, akiknek legfeljebb 10-12 évük van hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, így várhatóan már nem esnek el túl sok évig, nagy hozampotenciáltól azzal, hogy főleg magyar állampapírba fektetik a nyugdíjra félretett pénzüket.

4. A NYESZ, vagy nyugdíj előtakarékossági számla

4.1 A (NYESZ) költségei

4.2 A nyugdíj előtakarékossági számla hozama

4.3 A nyugdíj előtakarékossági számla hozzáférhetősége

4.4 A nyugdíj előtakarékossági számla öröklése

 • egyenesági rokon, vagy házastárs örököl,
 • EGT-állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat (pl.:kötvényeket) örököltetünk,
 • illetve ha az egy örökösre jutó ingó örökség 300 ezer forint alatti érték.

4.5 Kinek ajánlott a NYESZ számla?

5. A nyugdíjbiztosítás

 • A nyugdíjbiztosítás alapját megtakarítással kombinált életbiztosítás jelenti, amely így nem képezi a magánvagyon részét. Ezért nem perelhető, nem végrehajtható, nem inkasszálható, és minden esetben hagyatéki eljáráson kívül örökölhető, adó- és illetékmentesen.
 • Mivel biztosítás, ezért fizet halál esetén is (akár az egyenlegnél többet is, ha kérünk bele plusz biztosítási összeget) és már 40% rokkantság esetén is adómentesen térít.
 • Ezen kívül a 3 szja jóváírásos megtakarítás közül, csak nyugdíjbiztosítás lejárata rögzített a szerződésben. Ez pedig azért nagyon lényeges, mert ha időközben kitolják majd a hivatalos nyugdíjkorhatárt 70, 75 vagy 80 évre, akkor csak a nyugdíjbiztosítás jár le a 65. születésnapunkon.

DÖNTS TE IS A SZÁMOK, TÉNYEK ALAPJÁN!

Több mint 60 féle nyugdíjbiztosítás van. Válaszd a neked legjobbat, és ne azt ami szembe jön!

DÖNTS TE IS A SZÁMOK, TÉNYEK ALAPJÁN!

5.1 A nyugdíjbiztosítás költsége

5.2 A nyugdíjbiztosítás hozama

Összesen 153 eszközalapot vizsgálva azt lehet mondani, hogy az arany középút egy 6%-os éves átlaghozam, amit a nyugdíjbiztosítási alapok a múltban produkálni tudtak.

Leegyszerűsítve azt szoktuk mondani, hogy a nyugdíjbiztosítások esetén egy éves 7%-os átlaghozamot elérve, abból levonva a 2%-os költséget, így egy tisztán 5%-os hozam elérése lehet reális cél hosszú távon.

5.3 A nyugdíjbiztosítás hozzáférése

 • Díjcsökkentés: Tartós jövedelemcsökkenés (vagy kiadásnövekedés) miatt az életünkben előfordulhat olyan eset, hogy a nyugdíjbiztosításunk havi díjának fizetése nehézkessé válik. Ilyenkor csak legutolsó lehetőségként, de érdemes lehet elgondolkodni a díjcsökkentésen is, amelyre jellemzően az első 2-3 év eltelte után van lehetőségünk. Ilyenkor a nyugdíjbiztosítás havi díját 1-2 évre le tudjuk csökkenteni, és később, ha kilábaltunk a nehéz anyagi időszakból, akkor újra a régi szintre (vagy akár a fölé, hiszen díjnövelni is lehet!) emelhetjük a nyugdíjbiztosításunkba fizetett havi összeget. Sokkal ésszerűbb döntés ez, mint egy anyagi visszaesés után azonnal felbontani a szerződést és százezreket bukni.
 • Díjszüneteltetés: Ha a baj nagyobb, tehát mondjuk elveszítjük a munkahelyünket, vagy 40%-os rokkantság alatt, de mondjuk egy betegség vagy baleset miatt huzamosabb ideig kimaradunk a munkából és nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosításunkat, akkor élhetünk a díjszüneteltetés lehetőségével. Erre is általában az első 2-3 év letelte után van lehetőségünk 1 vagy akár több alkalommal is, akár 1 teljes évre. Ilyenkor mentesülünk azalól, hogy új befizetést eszközöljünk a nyugdíjbiztosításunkba, anélkül, hogy a szerződést véglegesen meg kellene szüntetnünk és elbuknánk a benne lévő pénzt. A díjszüneteltetési időszak lejártával, pedig minden visszatér a régi kerékvágásba.
 • Díjmentesítés: Ha pedig a helyzet menthetetlen, azaz az anyagi helyzetünk, vagy az egészségünk tartósan megromlik és emiatt képtelenek vagyunk folytatni a nyugdíj előtakarékosságot, akkor szintén nem kell megszüntetnünk a szerződést vagy elbuknunk a befizetett pénzünket, mert élhetünk a díjmentesítés lehetőségével. A díjmentesítés gyakorlatilag egy végleges díjszüneteltetés, azaz ilyenkor a biztosító “lezárja” a nyugdíjbiztosításunkat. Oda nem kell többet befizetnünk,a bent lévő pénzünk viszont 100%-ban megmarad és tovább termeli nekünk a hozamokat. (természetesen ilyenkor a költségek egy részét is tovább vonják.). Amikor pedig elérjük a nyugdíjkorhatárt, azaz a 65. életévünket, akkor felvehetjük a nyugdíjra összegyűjtött pénzünket és a kamatokat. Sőt, ha az évek múltán az anyagi helyzetünk mégis stabilizálódik, akkor lehetőségünk van ún. reaktiválásra, ilyenkor a biztosító újra lehetővé teszi számunkra a díjfizetést. Erre azonban csak egyszer van lehetőségünk, ezért ha nem nagy a baj, akkor érdemes inkább először a díjcsökkentéssel vagy díjszüneteltetéssel élni. Ezeket egyébként ún. maradékjogoknak nevezik és így találjuk meg a biztosítási feltételekben is.

5.4 A nyugdíjbiztosítás öröklése

5.5 Kinek ajánlott a nyugdíjbiztosítás?

Ettől függetlenül a csalódás jogos, de ha téves következtetéseket vonunk le a történtekből, akkor azt csak a mi nyugdíjunk fogja bánni. Ha egyszer egy rossz étteremben gyomorrontást kaptam egy ételtől, attól még nem mondok le az evésről holnaptól.

25 és 54 éves kor között tehát mindenkinek kellene rendelkeznie egy nyugdíjbiztosítással. Egyrészt azért, mert személyi jövedelem adót mindenki fizet. (Bizony egy minimálbéres is évi 289 ezer adót hagy bent az államnál, egy átlag 263 ezer nettót kereső ember pedig több mint 700 ezret).

bértípus bruttó bér havonta nettó bér havonta 15% szja az éves bruttó bér után Kihasználható-e a nyugdíjbiztosítás 130.000 Ft-os adókedvezménye?
minimálbér 167 400 Ft    111 300 Ft    301 320 Ft    igen
garantált bérminimum 219 000 Ft    145 635 Ft    394 200 Ft    igen
átlagbér 397 400 Ft    262 900 Ft    715 320 Ft    igen

6. Melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság?

A válasz sokkal egyszerűbb és józanítóbb, mint gondolnád: Az, amelyiket tényleg használni fogod, azaz az amelyik meg is valósul.

Ő egy saját fejlesztésű kalkulátor segítségével megmutatja neked, hogy ezzel a havi 20.000 Ft-tal melyik biztosítónál várhatóan mennyi költséget vonnak le tőled. Ezután közösen átnézitek a múltbéli hozamokat az egyes nyugdíj előtakarékosság ajánlatoknál és megbeszélitek az előnyöket és hátrányokat is, így képbe kerülsz, hogy hol mennyi pénzed lehet a lejáratkor.

A fenti példa természetesen szemléltető jellegű, és mindössze arra kíván rámutatni, hogy a helyzet sokkal árnyaltabb annál, hogy a melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság kérdésre konkrét választ tudjak adni neked.

7. Így segítünk kiválasztani a legjobb nyugdíj előtakarékosságot!

A következő lépés tehát egy személyes konzultáció, ahol teljes figyelmet kapsz tőlünk és minden kérdésedre az eddig megszokott őszinte, de most már teljesen személyre szabott választ is kapsz. A konzultáció célja nem az eladás, hanem a teljes körű tájékoztatás.

Info
A fenti cikkben szereplő megállapításokat a GRANTIS Hungary Zrt. a releváns tények és körülmények lehető leggondosabb szakmai értékelése alapján igyekezett megfogalmazni. Ebből adódóan a fenti írás nem tényközlés, hanem a GRANTIS Hungary Zrt. – megfontolt és felvállalt – szakmai véleményét jeleníti meg.
Deák Ferenc István
Linkedin
A GRANTIS és a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója, 12 éve pénzügyi szakember, cikkíró, elemző.
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?