Kalkulátor

Ft
Kalkulátorunk tájékoztató jellegű,
nem pótolja a személyes tanácsadást.
Hogy számol a kalkulátor?

Mennyi lesz az állami nyugdíjam?

Kitöltési segédlet

Megadod a születési éved és a havi nettó fizetésed.

Megmondjuk, mekkora állami nyugdíjra számíthatsz.

Kiszámoljuk, mennyit kellene havonta félretenned, hogy megőrizhesd a mai életszínvonalad.

Személyes tanácsadásunkon segítünk kiválasztani a hozzád illő megoldást.

Ennyi fog hiányozni a mostani fizetésedből:

Ft

Ennyit ad az állam nyugdíjként

Ft

Ennyit kell megtakarításból pótolnod

Ennyit kellene félretenned
a mai életszínvonalad megőrzéséhez:

Ha ma elkezded
Ft
/ hó
Ha 3 év múlva kezded
Ft
/ hó
Ha 5 év múlva kezded
Ft
/ hó
Kezdj hozzá még ma!

Kezdj hozzá még ma!

Megkeressük a hozzád illő megtakarítást,
hogy megőrizhesd a mai életszínvonalad.

Sebestyén András vagyok, a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója.

Állami nyugdíj kalkulátor 2020

 • 3 kattintásból kiszámolja a nyugdíjad,
 • a hatályos nyugdíjszámítást alkalmazza,
 • kiszámolja, mennyi megtakarításra lenne szükséged,
 • tippeket kapsz, hogyan növeld a nyugdíjad.
Nyugdíjkalkulátor 2021 – Mennyi lesz az állami nyugdíjam?

Hogyan számolják ki az állami nyugdíjat?

Ahhoz, hogy a nettó átlagkereseted 100%-át megkapd öregségi nyugdíjként, legalább 50 év jogosultsági idővel kell, hogy rendelkezz!

Hogy működik a nyugdíjkalkulátor?

Ha csak az állami nyugdíjra számítasz, a fizetésed törekedékéből kell megélned

 • Az autód fenntartása?
 • Az utazások?
 • Gyermekek / unokák támogatása?
 • A jelzáloghitel fizetése?
 • A személyes kiadásaid?

Mit tehetek azért, hogy magasabb nyugdíjam legyen?

 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári konstrukció, ahol előre kialakított portfóliók közül választhatunk. A portfóliók nagy többsége állampapír alapú, ami mérsékeltebb hozamokat és alacsonyabb diverzifikációt eredményezhet. Konzervatív befektetői szemléletű ügyfeleknek ajánlott, illetve azoknak, akiknek legfeljebb 10 évük van még hátra a nyugdíjig.
  Bővebben az önkéntes nyugdíjpénztárról
 2. NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla egy banki értékpapírszámla. NYESZ-re értékpapírokat lehet vásárolni (részvény, kötvény, bankbetét stb.), ami magas befektetési szabadságot biztosít, ugyanakkor komoly szakértelmet igényel, mivel neked kell összeállítanod a saját befektetési portfóliódat, illetve neked kell az értékpapírokkal kereskedned.
  Bővebben a NYESZ számláról
 3. nyugdíjbiztosítás a hazai és nemzetközi biztosítótársaságok által forgalmazott nyugdíjcélú megtakarítási forma. A tőkefelhalmozás mellett életvédelmi célokat is ellát a beépített kockázati biztosításnak köszönhetően. Nyugdíjbiztosításon keresztül befektetési alapokból lehet részesedést vásárolni, amelyek között most már rengeteg a menedzselt és a garantált alap, így hosszú távon azok is szép hozamokat tudnak elérni, akik nem értenek a befektetésekhez, vagy csak egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni. A nyugdíjbiztosítások összehasonlításához létrehoztunk egy kalkulátort, amely a tényleges levont költségek és hozamkilátások alapján hasonlítja össze az ajánlatokat. Tovább a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorhoz
A számításokhoz az ONYF hivatalos kalkulátorát vettük alapul. Mivel náluk jóval kevesebb paraméterrel dolgozunk, így helyenként becslésekre hagyatkozunk. A nyugdíjszámítás szabályainak megfelelően a megadott nettó fizetést előbb bruttósítjuk, aztán az éves adókulcsok és járulékok szerint nettósítjuk, és 1988-ig visszamenőleg valorizáljuk a hivatalos szorzók alapján. A jövőbeli fizetésekre nézve a 3%-os inflációt tekintjük valorizációs számnak, és a jelenlegi adózási szabályokat alkalmazzuk rájuk; a szolgálati időhöz tartozó szorzószámot viszont 2030 után évi 0,5-1,5%-kal csökkentjük a demográfiai helyzetre való tekintettel. Az így kapott, egy hónapra jutó átlagos jövedelmet mérsékeljük a 2020-as degressziós tábla alapján, megszorozzuk a megfelelő szolgálati időhöz tartozó szorzószámmal (mivel általában a 23–65 életév közötti munkaidővel számolunk, ez a 42 évnyi szolgálati időhöz tartozó 84%), és így megkapjuk a várható állami nyugdíj havi összegét.
A nyugdíjkalkulátor az egyszerűség kedvéért azt feltételezi, hogy 23 évesen kezdtél dolgozni, és 65 évesen mész nyugdíjba, vagyis 42 év szolgálati idővel számol. Emellett feltételezzük, hogy életed során 21 hónapig szünetelt a munkaviszonyod. Ennél pontosabb számításhoz az ONYF nyugdíjkalkulátorát javasoljuk.
Az ONYF hivatalos (de jóval bonyolultabb) nyugdíjkalkulátorát vettük alapul, így annál pontosabban számolunk, minél közelebb vagy a nyugdíjkorhatárhoz. Minél távolabb van valaki a nyugdíjba vonulástól, a kalkulátor annál inkább becslésekre hagyatkozik a nyugdíjszorzókat illetően (az ONYF ugyanis nem számol a jövőbeli nyugdíjba vonulókkal). Akkor is lehetnek nagyobb eltérések, ha 42 évnél jóval kevesebb a szolgálati időd. A kalkulátor emiatt csak tájékoztató jellegű.
Miután kiszámoltuk a várható állami nyugdíjadat, kivonjuk azt a fizetésedből. A kettő különbségét kell megtakarításból pótolnod. Kiszámoljuk, mekkora havi megtakarításra lenne szükséged ahhoz, hogy abból annyi járadékot kapj, ami a kieső jövedelmed pótolni tudja. Ezt úgy számoljuk ki, hogy azt feltételezzük, hogy a megtakarítást most indítod el, és 65 éves korodig fizeted. A feltételezett éves nettó hozam a futamidő alatt: 10 év alatt 5%, 10-15 év között 6%, 15-20 év között 6,5%, 25 év fölött 7%. Az éves indexálás mértéke 3%. Az éves adójóváírást is beszámítjuk. Nyugdíjba vonuláskor a kifizetést havi járadékban kéred 15 éven keresztül. A feltételezett nettó éves hozam a járadékkifizetés évei alatt 3%, az infláció évi 3%.
Ez egy tévhit, hogy csak az utolsó 5 év számít a nyugdíjnál. A szolgálati idő 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás pillanatáig tarthat. Ebben az időszakban vizsgálja a Magyar Államkincstár (korábban: ONYF), hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor nyugdíjjárulékot fizettél. Ezt hívják jogosultsági időnek.
A nyugdíjkalkulátor évente egyszer – május-júniusban – frissül, amikor megérkeznek az új valorizációs szorzók, vagy akár soron kívül is, ha a nyugdíjszámítás módjában bármilyen érdemi változás történik.