Nyugdíjkalkulátor: Számold ki, mennyi lesz az állami nyugdíjad!

A kalkulátor 3 kattintás után 90%-os pontossággal kiszámolja a várható állami nyugdíjadat. Ehhez csak az életkorodat és a nettó fizetésedet kell megadnod.

Állítsd be a két csúszkát, és kattints a gombra!

Állítsd be a két csúszkát és kattints a gombra!

Életkor

Év

Nettó fizetés

Ft

Nyugdíjkalkulátor 2020

 • 3 kattintásból kiszámolja a nyugdíjad,
 • a hatályos nyugdíjszámítást alkalmazza,
 • kiszámolja, mennyi megtakarításra lenne szükséged,
 • tippeket kapsz, hogyan növeld a nyugdíjad.
Sebestyén András vagyok, a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója.

A fenti állami nyugdíjkalkulátorunk hosszas fejlesztés eredménye, amit most örömmel prezentálok neked. Ha érdekel, hogyan számol a kalkulátor, vagy hogy milyen lehetőségeid vannak az alacsony nyugdíjad kiegészítésére, akkor ezekről lentebb olvashatsz.
Egyébként cégünk, a Grantis már az alábbi médiumoknak is adott szakmai nyilatkozatot:

Sebestyén András

Állami nyugdíj kalkulátor 2020

 • 3 kattintásból kiszámolja a nyugdíjad,
 • a hatályos nyugdíjszámítást alkalmazza,
 • kiszámolja, mennyi megtakarításra lenne szükséged,
 • tippeket kapsz, hogyan növeld a nyugdíjad.

Hogyan számolják ki az állami nyugdíjat?

A legnépszerűbb tévhit a nyugdíjszámítással kapcsolatban, hogy annak összegét az utolsó 5 évi átlagbérünk alapján számolják. Ez egy tévedés, de akkor hogyan?

Az állami nyugdíj kiszámítása leegyszerűsítve úgy történik, hogy 1988-ig visszamenőleg megnézik, melyik évben mennyi volt a fizetésed, majd ezeket az összegeket az ún. valorizációs szorzóval azonos szintre hozzák, mert értelemszerűen 2000 Ft nem ugyanannyit ért 30 éve, mint most. Ezekből vonnak egy átlagot (számtani közép), vagyis kijön a nettó átlagkereseted.

Ennek az átlagkeresetnek egy bizonyos százalékát állapítják meg nyugdíjként. Ez az arány a szolgálati évektől függ. A szolgálati idő 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás pillanatáig tarthat. Ebben az időszakban vizsgálja tehát a Magyar Államkincstár (korábban: ONYF), hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor a nyugdíjjárulékot fizettél. Ez a jogosultsági idő.

Ahhoz, hogy a nettó átlagkereseted 100%-át megkapd öregségi nyugdíjként, legalább 50 év jogosultsági idővel kell, hogy rendelkezz!

Ahhoz, hogy minimális összegű nyugdíjat kaphass, legalább 15 ledolgozott évet kell tudnod a hátad mögött. A nyugdíjminimum havi 28.500 forint, azaz napi 950 Ft.

Hogy működik a nyugdíjkalkulátorunk?

Az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) elkészítette azt a hivatalos nyugdíjkalkulátort, amellyel kiszámolható az állami nyugdíj. Ennek tételes kitöltése viszont rengeteg időt és fáradságot igényel, ráadásul előzetesen össze is kell gyűjtened az elmúlt 20-30 év rád vonatkozó béradatait.

Ezt a problémát orvosolva hoztuk létre a hivatalos eljárásnak megfelelő saját nyugdíjkalkulátorunkat, amellyel lényegesen egyszerűbben és gyorsabban számolhatod ki várható nyugdíjad havi összegét. Nem kérünk be tőled bruttó bért minden egyes évről, pusztán két adatot: az életkorodat és a jelenlegi nettó fizetésedet. Ebből a két adatból aztán a KSH statisztikáira alapozva visszamenőlegesen kiszámolunk egy átlagos nettó bért, valorizálunk és több más változót is előre feltételezettként kezelünk annak érdekében, hogy a nyugdíjkalkulátor használata egyszerűbb legyen.

Az egyszerűsítés következtében nyugdíjkalkulátorunkkal 5-10%-os tévedési aránnyal, de csupán pár kattintással kalkulálhatod ki, mekkora nyugdíjra számíthatsz, anélkül hogy heteket, sőt hónapokat kellene sorban állással vagy a papírok gyűjtögetésével töltened.

Ha csak az állami nyugdíjra számítasz, a fizetésed törekedékéből kell megélned

Gondold végig, hogy a jelenlegi életszínvonaladhoz szokva, fele akkora jövedelemből biztosan bele fog-e férni:

 • Az autód fenntartása?
 • Az utazások?
 • Gyermekek / unokák támogatása?
 • A jelzáloghitel fizetése?
 • A személyes kiadásaid?

Mit tehetek azért, hogy magasabb nyugdíjam legyen?

A legtöbben megdöbbennek, miután használják a nyugdíjkalkulátort, és szembesülnek várható nyugdíjuk alacsony összegével. Pedig a kiszámolt várható nyugdíj optimális becslést jelent, mivel a jelenlegi törvényi szabályozásokat veszi alapul, és nem számol az elkövetkezendő évek során várható nyugdíjcsökkentéssel. Az alacsony nyugdíjra egy privát nyugdíj-előtakarékosság lehet a megoldás.

Az állam is felismerte, hogy a nyugdíjrendszer nem fenntartható, ezért adóvisszatérítési lehetőséget biztosít az öngondoskodóknak. A nyugdíj-előtakarékossággal félretett éves összeg 20%-át adja vissza a személyi jövedelemadódból, ami éves szinten összesen 280.000 Ft is lehet.

3 törvényileg elismert nyugdíjmegtakarítási forma létezik ma Magyarországon. Közös bennük, hogy mindhárom után adójóváírás vehető igénybe, viszont nagyon sok eltérés is van köztük.

 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári konstrukció, ahol előre kialakított portfóliók közül választhatunk. A portfóliók nagy többsége állampapír alapú, ami mérsékeltebb hozamokat és alacsonyabb diverzifikációt eredményezhet. Konzervatív befektetői szemléletű ügyfeleknek ajánlott, illetve azoknak, akiknek legfeljebb 10 évük van még hátra a nyugdíjig.
  Bővebben az önkéntes nyugdíjpénztárról
 2. A NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla egy banki értékpapírszámla. NYESZ-re értékpapírokat lehet vásárolni (részvény, kötvény, bankbetét stb.), ami magas befektetési szabadságot biztosít, ugyanakkor komoly szakértelmet igényel, mivel neked kell összeállítanod a saját befektetési portfóliódat, illetve neked kell az értékpapírokkal kereskedned.
  Bővebben a NYESZ számláról
 3. A nyugdíjbiztosítás a hazai és nemzetközi biztosítótársaságok által forgalmazott nyugdíjcélú megtakarítási forma. A tőkefelhalmozás mellett életvédelmi célokat is ellát a beépített kockázati biztosításnak köszönhetően. Nyugdíjbiztosításon keresztül befektetési alapokból lehet részesedést vásárolni, amelyek között most már rengeteg a menedzselt és a garantált alap, így hosszú távon azok is szép hozamokat tudnak elérni, akik nem értenek a befektetésekhez, vagy csak egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni.A nyugdíjbiztosítások összehasonlításához létrehoztunk egy kalkulátort, amely a tényleges levont költségek és hozamkilátások alapján hasonlítja össze az ajánlatokat.
  Tovább a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorhoz
+36 1 585 8555