Nyugdíjkalkulátor 2022 – Kiszámoljuk, mennyi lesz az állami nyugdíjad

Összegyűjtöttük a pénzintézetek nyugdíjbiztosítási és önkéntes nyugdíjpénztári ajánlatait. Érdekel, hogy melyikkel mennyi pénzed gyűlhet össze? Kérj tőlünk visszahívást egy személyre szabott kalkulációért!
Hívj minket és segítünk!
Kérdésed van? Beszélnél
egy szakértővel?
Hívj és segítünk!

Nyugdíjkalkulátor

Ft
A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató
jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.
Hogy számol a kalkulátor?

Ez fog történni a gomb megnyomása után

Kiírjuk a várható nyugdíjad összegét, a megadott születési dátumod és nettó fizetésed alapján.

Megismered az összeget, amit érdemes félretenned ahhoz, hogy legalább a fizetéseddel megegyező nyugdíjad legyen.

Végül 0 pénzintézet 0 nyugdíjcélú megtakarítását listázzuk ki neked és ingyenesen kérheted független szakértőnk véleményét is a választáshoz.

Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

A lenti listában 0 pénzintézet, 0 nyugdíj ajánlatát listáztuk. Legutóbbi adatfrissítés: 2022.02.07.

Olvasd el a Grantis Hungary Zrt. tájékoztatóját az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről!

Milyen típusú nyugdíj
megtakarítások érdekelnek?
Mely biztosítók ajánlatait szeretnéd látni?

Sebestyén András vagyok, a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója.

Állami nyugdíj kalkulátor 2021

 • 3 kattintásból kiszámolja a nyugdíjad,
 • a hatályos nyugdíjszámítást alkalmazza,
 • kiszámolja, mennyi megtakarításra lenne szükséged,
 • tippeket kapsz, hogyan növeld a nyugdíjad.
Nyugdíjkalkulátor 2021 – Kiszámoljuk, mennyi lesz az állami nyugdíjad

Hogyan számolják ki az állami nyugdíjat?

Ahhoz, hogy a nettó átlagkereseted 100%-át megkapd öregségi nyugdíjként, legalább 50 év jogosultsági idővel kell, hogy rendelkezz!

Hogy működik a nyugdíjkalkulátor?

Ha csak az állami nyugdíjra számítasz, a fizetésed törekedékéből kell megélned

 • Az autód fenntartása?
 • Az utazások?
 • Gyermekek / unokák támogatása?
 • A jelzáloghitel fizetése?
 • A személyes kiadásaid?

Mit tehetek azért, hogy magasabb nyugdíjam legyen?

 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári konstrukció, ahol előre kialakított portfóliók közül választhatunk. A portfóliók nagy többsége állampapír alapú, ami mérsékeltebb hozamokat és alacsonyabb diverzifikációt eredményezhet. Konzervatív befektetői szemléletű ügyfeleknek ajánlott, illetve azoknak, akiknek legfeljebb 10 évük van még hátra a nyugdíjig.
  Bővebben az önkéntes nyugdíjpénztárról
 2. NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla egy banki értékpapírszámla. NYESZ-re értékpapírokat lehet vásárolni (részvény, kötvény, bankbetét stb.), ami magas befektetési szabadságot biztosít, ugyanakkor komoly szakértelmet igényel, mivel neked kell összeállítanod a saját befektetési portfóliódat, illetve neked kell az értékpapírokkal kereskedned.
  Bővebben a NYESZ számláról
 3. nyugdíjbiztosítás a hazai és nemzetközi biztosítótársaságok által forgalmazott nyugdíjcélú megtakarítási forma. A tőkefelhalmozás mellett életvédelmi célokat is ellát a beépített kockázati biztosításnak köszönhetően. Nyugdíjbiztosításon keresztül befektetési alapokból lehet részesedést vásárolni, amelyek között most már rengeteg a menedzselt és a garantált alap, így hosszú távon azok is szép hozamokat tudnak elérni, akik nem értenek a befektetésekhez, vagy csak egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni. A nyugdíjbiztosítások összehasonlításához létrehoztunk egy kalkulátort, amely a tényleges levont költségek és hozamkilátások alapján hasonlítja össze az ajánlatokat. Tovább a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorhoz
A számításokhoz az ONYF hivatalos kalkulátorát vettük alapul. Mivel náluk jóval kevesebb paraméterrel dolgozunk, így helyenként becslésekre hagyatkozunk. A nyugdíjszámítás szabályainak megfelelően a megadott nettó fizetést előbb bruttósítjuk, aztán az éves adókulcsok és járulékok szerint nettósítjuk, és 1988-ig visszamenőleg valorizáljuk a hivatalos szorzók alapján. A jövőbeli fizetésekre nézve a 3%-os inflációt tekintjük valorizációs számnak, és a jelenlegi adózási szabályokat alkalmazzuk rájuk; a szolgálati időhöz tartozó szorzószámot viszont 2030 után évi 0,5-1,5%-kal csökkentjük a demográfiai helyzetre való tekintettel. Az így kapott, egy hónapra jutó átlagos jövedelmet mérsékeljük a 2020-as degressziós tábla alapján, megszorozzuk a megfelelő szolgálati időhöz tartozó szorzószámmal (mivel általában a 23–65 életév közötti munkaidővel számolunk, ez a 42 évnyi szolgálati időhöz tartozó 84%), és így megkapjuk a várható állami nyugdíj havi összegét.
A nyugdíjkalkulátor az egyszerűség kedvéért azt feltételezi, hogy 23 évesen kezdtél dolgozni, és 65 évesen mész nyugdíjba, vagyis 42 év szolgálati idővel számol. Emellett feltételezzük, hogy életed során 21 hónapig szünetelt a munkaviszonyod. Ennél pontosabb számításhoz az ONYF nyugdíjkalkulátorát javasoljuk.
Az ONYF hivatalos (de jóval bonyolultabb) nyugdíjkalkulátorát vettük alapul, így annál pontosabban számolunk, minél közelebb vagy a nyugdíjkorhatárhoz. Minél távolabb van valaki a nyugdíjba vonulástól, a kalkulátor annál inkább becslésekre hagyatkozik a nyugdíjszorzókat illetően (az ONYF ugyanis nem számol a jövőbeli nyugdíjba vonulókkal). Akkor is lehetnek nagyobb eltérések, ha 42 évnél jóval kevesebb a szolgálati időd. A kalkulátor emiatt csak tájékoztató jellegű.
Miután kiszámoltuk a várható állami nyugdíjadat, kivonjuk azt a fizetésedből. A kettő különbségét kell megtakarításból pótolnod. Kiszámoljuk, mekkora havi megtakarításra lenne szükséged ahhoz, hogy abból annyi járadékot kapj, ami a kieső jövedelmed pótolni tudja. Ezt úgy számoljuk ki, hogy azt feltételezzük, hogy a megtakarítást most indítod el, és 65 éves korodig fizeted. A feltételezett éves nettó hozam a futamidő alatt: 10 év alatt 5%, 10-15 év között 6%, 15-20 év között 6,5%, 25 év fölött 7%. Az éves indexálás mértéke 3%. Az éves adójóváírást is beszámítjuk. Nyugdíjba vonuláskor a kifizetést havi járadékban kéred 15 éven keresztül. A feltételezett nettó éves hozam a járadékkifizetés évei alatt 3%, az infláció évi 3%.
Ez egy tévhit, hogy csak az utolsó 5 év számít a nyugdíjnál. A szolgálati idő 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás pillanatáig tarthat. Ebben az időszakban vizsgálja a Magyar Államkincstár (korábban: ONYF), hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor nyugdíjjárulékot fizettél. Ezt hívják jogosultsági időnek.
A nyugdíjkalkulátor évente egyszer – május-júniusban – frissül, amikor megérkeznek az új valorizációs szorzók, vagy akár soron kívül is, ha a nyugdíjszámítás módjában bármilyen érdemi változás történik.