Önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása

Magyarországon a legrégebbi, állami támogatással is rendelkező nyugdíj-előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár.

Évente akár 150.000 forint adókedvezményt is igénybe tudsz venni (az éves befizetésed 20%-át kapod meg), ehhez 750.000 forintot kell befizetned.

  • Mi az, amit mindenképpen tudnod kell az önkéntes nyugdíjpénztárról?
  • Melyik pénztárnál jársz a legjobban?

Olvasd végig ezt az összehasonlítást, és minden fontos információt megtalálsz, ami szükséges lehet!

Az önkéntes nyugdíjpénztár érdekességei

Ahogy a bevezetőben is leírtam ez egy államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági forma, ami részben azért jött létre, hogy a cégek béren kívüli juttatásként tudják támogatni a dolgozók nyugdíj előtakarékosságát.

Ez egy konzervatív befektetési forma, hiszen (ahogy látni fogod) általában 3-5 portfólió közül választhatsz magadnak egyet, amibe befektetik a befizetéseidet.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseinkhez 10 évig nem férünk hozzá, ami nem teszi a legrugalmasabb nyugdíjmegtakarítássá.

Melyik a legjobb önkéntes nyugdíjpénztár?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására készítettem neked egy összehasonlító táblázatot, amiben a legtöbb önkéntes nyugdíjpénztár leglényegesebb tulajdonságait gyűjtöttem össze. Az adott pénztárak különböző portfólióira ugyanazok a (sávos) költségek vonatkoznak, csak az elmúlt 10 évben elért hozamok térnek el egymástól.

Utolsó frissítés: 2018.09.17.

Ami a hozamokat illeti, relatív szűk intervallumban mozognak, az azonos kockázatú portfóliók között mindössze 1%-nyi különbséget tudunk feljegyezni. Látható hogy jelenleg évente 6-7% körülire tehető az átlaghozam, ami kimondottan jónak számít.

A költségek mind addig alacsonynak mondhatóak, amíg rendszeresen fizeted a díjakat, de ne feledd, hogy a szerződéses nem szűnik meg, ha nem fizetsz díjakat, de a költségeket folyamatosan vonják. Alacsonyabb díjaknál pedig a költségek is magasabbak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak jövője

Tegyük a szívünkre a kezünket: elégedettek vagyunk éves 6-7% körüli átlaghozammal? Én a magam nevében ezt nem keveslem, pláne relatív alacsony költségek mellett. Viszont van egy-két olyan fontos tudnivaló, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Ha 5-10 éved van a nyugdíjig, akkor ezekre az átlagos hozamokra számíthatsz, hacsak nem történik valami nagyon váratlan esemény, viszont hosszabb távon már ezt nem merném ilyen bátran kijelenteni.

Jelenleg ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztárak értékpapírjainak nagy részét a régi, magas kamatot garantáló állampapírok teszik ki, amik pár éven belül lejárnak, és szinte biztos, hogy ilyen magas hozamú állampapírba utána nem tudnak fektetni a pénztárak, ami azt jelenti, hogy a hozamok várhatóan vissza fognak esni.

A másik probléma, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak nem hagynak kellő szabadságot neked, hogy a hozzád illő befektetési csomagot kiválaszd. Három, jobb esetben öt előre összeállított portfólió közül választhatsz, melyeknek a tartalmába nem szólhatsz bele. Mivel nem mindenkinek ugyanaz lesz a jó (életkorától és hozamelvárásaitól függően), így félő, hogy a 3-5 választási lehetőség kevésnek fog bizonyulni. A szakma jó része egyetért abban, hogy legalább 10 portfólióra lenne szükség.

Az önkéntes nyugdíjpénztár helye a pénzpiacon

Szerencsések vagyunk, hiszen 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatjuk ki a sajátunkat, ezekről itt írtunk korábban. Sok szempontot kell mérlegelned, hogy jó döntést hozz. Te is meg fogod látni, hogy a legtöbb szempont szerint az önkéntes nyugdíjpénztár egy középutat képvisel a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás között.

Önkéntes nyugdíjpénztárt olyan esetben érdemes választanod, ha még 5-10 éved van a nyugdíjba vonulásig, hiszen addig nem zavaró, hogy magas százalékban tartalmaz a portfólió állampapírt, hiszen ezek még relatív magas hozamot garantálnak.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egyedülálló abban, hogy a munkáltatónk is fizetheti helyettünk a díjakat. Ha erre van lehetőséged, érdemes kihasználni, viszont a nyugdíjpénztár mellé javasolt valamilyen más nyugdíjmegtakarítást választani.

Dönts megfontoltan!

A legnagyobb hazai önkéntes nyugdíjpénztár egyéni eredményeit és költségeit mutattam be, ami alapján látszólag te is választani tudnál, viszont mégis azt javaslom, hogy egy 10-20 éves megtakarítási forma kiválasztása előtt fordulj szakértőhöz, mert nagyon sok egyéb szempont van, amire esetleg nem gondoltál.  Egy személyes nyugdíjtanácsadás alkalmával együtt megtaláljuk azt a nyugdíj-előtakarékosságot, amire igazán szükséged van!

Ezt a cikket 1704 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van a cikk kapcsán? Tedd fel itt nekem!

Sebestyén András vagyok, a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója. Örömmel venném, ha megosztanád velem, ami a fejedben van a cikkel kapcsolatban!

+36 1 585 8555