Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) összehasonlítás 2021

1. A nyugdíj előtakarékossági számla

 • Az önkéntes nyugdíjpénztár, amely a pénztárak kínálatában érhető el
 • A nyugdíj előtakarékossági számla vagy rövidítve: nyesz, amelyet bankoknál nyithatunk
 • és a nyugdíjbiztosítás, amely egy biztosítói termékkör

2. A NYESZ számla adókedvezménye

Ha tehát évente 500.000 Ft-ot befizetsz a NYESZ számládra, az valójában 600.000 Ft-ot ér, mert +100.000 Ft-ot visszakapsz az SZJA-dból. Ne aggódj, mert személyi jövedelem adót fizetsz bőven, már egy minimálbér esetén is közel 250.000 Ft adót fizetsz az államnak.

 • Nyugdíj előtakarékossági számla esetén évi 500.000 Ft befizetés esetén +100.000 Ft adójóváírás.
 • Önkéntes nyugdíjpénztár esetén 750.000 Ft éves megtakarítás esetén + 150.000 Ft adójóváírás.
 • Nyugdíjbiztosítás esetén pedig éves 650.000 Ft befizetés esetén + 130.000 Ft visszaigényelt adó, ajándékba.
Grantis nyugdíj-előtakarékosság

A privát nyugdíj előtakarékosság tehát pont, hogy az állami nyugdíjtól való függetlenedés eszköze, amelyhez rajtunk kívül senkinek nincsen hozzáférése. Egy NYESZ számlához az állam pontosan annyira nem férhet hozzá, mint a bankszámlánkhoz.

3. A nyugdíj előtakarékossági számla költségei

Bank Számlavezetési díj Állományi díj Állampapír-
forgalmazás
Befektetési jegy vétele Részvény forgalma
Budapest Bank 3 000 Ft / év Állampapír és befektetési jegy után nincs díjmentes díjmentes nem lehet
CIB Bank 2 000 Ft / év Csak CIB befektetési jegyek után nincs díjmentes díjmentes 0,55%, min. 150 Ft
ERSTE Bank 0,01%, min. 175 Ft / hó Minden értékpapír után van díjmentes változó 0,45%, min. 250 Ft
K&H Bank 0,01%, min. 175 Ft / hó Minden értékpapír után van díjmentes díjmentes díjmentes
MKB Bank min. 150 Ft / hó 0,075% az MKB befektetési jegyek után, egyébként 0,13% díjmentes változó 1%, min. 3.000 Ft
OTP Bank 0,11%, min. 175 Ft / hó Minden értékpapír után van díjmentes változó 0,65%, min. 1000 Ft
Unicredit Bank 0,11%, min. 175 Ft / hó Minden értékpapír után van díjmentes változó 1%, min. 3.000 Ft

Ha viszont bebetonozom magam a NYESZ-en az állampapírokba, akkor elesem ezektől Magyarországtól valóban teljesen független értékpapírpiaci hozamoktól, ami 20-30 éves távon több milliós kihagyott hasznot is jelenthet. Szóval ha már valaki NYESZ választ, akkor használja arra amire az ki lett találva: részesüljön a nemzetközi piacok és papírok hozamaiból!

4. A nyugdíj előtakarékossági számla hozamai

A banki kamatok többszörösét szeretnéd?

Szakértőink mutatnak neked olyan nyugdíj megtakarítási ajánlatokat, amelyek a múltban stabilan a banki kamatok többszörösét hozták!

A banki kamatok többszörösét szeretnéd?

A befektetési alapok szakemberek által kezelt értékpapír kosarak amelyekbe sok száz, ezer vagy akár tízezer értékpapír is tartozhat. Az, hogy a papírokat csomagban vesszük meg több előnnyel is jár. Egyrészt olcsóbban jutunk így hozzájuk, mintha egyesével vennénk meg őket, ráadásul várhatóan a kockázatunk is alacsonyabb lehet, hiszen többfelé oszlik a befizetett pénzünk.

Ha állampapírt tartunk rajta, akkor infláció fölött 2-3% körül, ha részvényeket veszünk és ügyesek vagyunk akkor hosszútávon (15,20 év fölött) akár 8-10%-ot is elérhetünk évente, befektetési alapokkal pedig ügyesen választva / kereskedve megvalósítható a 6-7% átlaghozam évente.

5. A NYESZ számla hozzáférése

6. A nyugdíj előtakarékossági számla öröklése

Kinek ajánlott a NYESZ számla?

A NYESZ számlát tehát elsősorban a pénzügyileg képzettebb megtakarítóknak ajánljuk, akik már rendelkeznek nyugdíjbiztosítással és vagy önkéntes nyugdíjpénztárral és ezek mellett szeretnék kimaxolni az éves 280.000 Ft-os adójóváírási lehetőséget.

7. Melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszam?

 • Személyes céljaid és lehetőségeid,
 • Az életkorod, a fizetésed, a megtakarításaid és hiteleid,
 • A kockázattűrő képességed, a hozamelvárásod,
 • A pozitív és negatív tapasztalataid
 • és még számos olyan egyéni kérdés, ami pénzügyileg meghatároz téged.
 • Mi alkuszként a te megbízásodból dolgozunk, nem pedig a pénzintézeteknek. Te elmondod az igényeidet mi pedig ezek alapján összehasonlítjuk a piaci nyugdíjszámlákat, majd a kiválasztott számla elindításában is melletted vagyunk egészen a lejáratig.
 • A nyomulást és a tukmálást elfelejtheted. De tényleg! Olvasd csak el ügyfeleink véleményét a facebook-on vagy a google rendszerében és győzödj meg róla, hogy mennyire szabad és élvezetes nálunk egy tanácsadás. Egyébként a Forbes is készített velünk egy cikket, de előtte letesztelték a tanácsadóinkat és így nyilatkoztak rólunk: “Semmit sem próbáltak rásózni, a másfél óra alatt a nyugdíjon túl minden más befektetési terméket kiveséztek vele,”
 • 35 tanácsadónk mindegyike profi és becsületes szakember, akiknél nem ritka a 10-15 éves tapasztalat. Mi nem MLM rendszerben működünk, hanem olyan embereket gyűjtünk össze, akik a szakmából terveznek majd nyugdíjba menni. Ezért a tanácsadódat egy életre kapod, így a szerződés lejáratáig képviselünk téged a pénzintézeteknél
 • Szolgáltatásunk számodra díjmentes mert mi sikerdíj alapon dolgozunk, amit majd az a pénzintézet fizet meg felénk, amelyiket te választasz. A Magyar Nemzeti Bank szigorúan szabályozza a jutalélok mértékét, így nem fordulhat elő visszaélés. Amit még fontos tudnod, hogy nem lesz drágább a termék rajtunk keresztül, sőt mivel független tanácsadásunk és saját fejlesztésű kalkulátorunk (amiről az ORIGO is írt) segítségével valóban a legjobb megoldást válaszhatod, hosszútávon milliókat spórolunk neked azáltal, hogy megkímélünk egy olyan rossz döntéstől, amit lehet, hogy csak évek múltán látnál át.
 • Nekünk az a legfontosabb, hogy te mindent érts, mert ha ez megvan, akkor úgyis fogsz tudni választani, mi pedig mivel szinte bármilyen megoldást el tudunk juttatni neked, mindenképp nyerünk azon, ha te tisztán látsz. Ez az igazi win-win szituáció, és ha ide kattintva elolvasod a sztorinkat, akkor látni fogod, hogy tényleg élünk-halunk a tudás megszerzéséért és átadásáért.
Info
A fenti cikkben szereplő megállapításokat a GRANTIS Hungary Zrt. a releváns tények és körülmények lehető leggondosabb szakmai értékelése alapján igyekezett megfogalmazni. Ebből adódóan a fenti írás nem tényközlés, hanem a GRANTIS Hungary Zrt. – megfontolt és felvállalt – szakmai véleményét jeleníti meg.
Deák Ferenc István
Linkedin
A GRANTIS és a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója, 12 éve pénzügyi szakember, cikkíró, elemző.
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?