Nyugdíj előtakarékosság állami támogatás

Jelenleg 3 olyan nyugdíj megtakarítás van, amit az állam támogat, a nyugdíj előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíjbiztosítás. Nézzük meg, hogyan támogat a nyugdíj megtakarításokban az állam, és mit kell tenni az állam támogatásáért!

Milyen az állami támogatás?

Nos, valójában ez nem is állami támogatás, hanem adókedvezmény. A kettő között az a különbség, hogy az állami támogatás alanyi jogon jár, míg az adókedvezmény egy rendelkezési jog. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha élni akarsz az adókedvezménnyel, akkor azt minden évben igényelned kell az adóbevallásodban. A mértéke azonban eltér a különböző nyugdíj megtakarítási formák között. Mennyire?

Az adókedvezmény mértéke

A nyugdíj megtakarításokra egységesen a befizetett díjaid 20%-át igényelheted vissza minden évben, a felső határ azonban máshol van. Az önkéntes nyugdíjpénztárra évente maximum 150.000 forintot igényelhetsz vissza, a NYESZ számlánál évente legfeljebb 100.000 forintot, kivéve ha 2020-ig nyugdíjba mész, mert akkor ez az összeg akár 130.000 forint is lehet. A nyugdíjbiztosítások esetén nincs semmilyen kitétel évente akár 130.000 forintot is van módod visszaigényelni.

Mit kell tenni az adókedvezményért?

Nem sok feltételnek kell megfelelni, de azért akad egy-két dolog:

  1. legyen bejelentett béred
  2. ne legyél KATA-s vállalkozó (itt nincs szja adónem)
  3. minden évben igényeld vissza az adókedvezményt (adóbevallás)
  4. legyen elég SZJA adód ( a bruttód 16%-a)

Ha ez teljesül, akkor tudsz élni ezzel a 20%-os lehetőséggel, ami a nyugdíj megtakarításokat a többi felé emeli.

Az összes közül a legfontosabb, hogy legyen bejelentett béred, mert az adókedvezményt csak az SZJA-ként befizetett adódból tudod visszaigényelni, az SZJA, a bruttó béred 16%-a. Ebből az adódból tudsz kedvezményt szerezni az egészségpénztáradra, az önsegélyező pénztáradra, sőt a családi adókedvezményt is ebből tudod visszaigényelni.

Az adókedvezményt ki kell használni!

Ez az oldal azért jött létre, hogy a nyugdíj megtakarításokra felhívja az emberek figyelmét. Jelenleg pedig a nyugdíj megtakarítások közül a fent is említett 3 kiemelkedik, pontosan az adókedvezmények miatt. Ha az adókedvezményekkel, állami támogatásokkal kapcsolatban kérdés merült fel benned, akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot. Amennyiben konkrét nyugdíj megtakarításban gondolkodsz, akkor üljünk le egy kávé mellett egy nyugdíj tanácsadásra, és együtt kiszámoljuk, és megtaláljuk a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?