Nyugdíj előtakarékosság 2015

2015-ben is legalább olyan fontos lesz félretenni nyugdíjra, mint idén. Sőt mivel egy év eltelt az életedből, ezért még fontosabb. A várható állami nyugdíjad egy forinttal sem lett magasabb, ami az jelenti, hogy már egy évvel kevesebb időd van megfelelő nyugdíj-kiegészítést kiépíteni. Nézzük meg, hogy 2015-ben milyen lehetőségeid lesznek erre!

Milyen nyugdíj előtakarékosságot választhatsz?

Amikor a nyugdíjadra szeretnél megtakarítani, akkor 3 előtakarékosság emelkedik ki a többi közül, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), és a nyugdíjbiztosítás. Azért ezt a hármat említettem, mert ezekre továbbra is 20%-os SZJA kedvezményt, más néven adókedvezményt tudsz igényelni. Ez pedig mind rövid, mind hosszú távon rendkívül nagy anyagi előnyt jelent. Vegyük sorra őket!

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Egészen 1998-ig kell visszautazni az időben az önkéntes nyugdíjpénztárak kezdetéhez. Azóta működnek, és az elmúlt 10 évben átlagosan 7,34% éves hozamot értek el, amiről itt írtam részletesen. Az általad ide befizetett díjak után egy évben maximum 150.000 forint adókedvezményt vehetsz igénybe (ha a céged fizeti a díjakat, akkor nem vagy erre jogosult). A hozamok azonban várhatóan visszaesnek, hiszen a mögöttes befektetések túlnyomó többsége hosszú távú magyar állampapír, amelyek lassan lejárnak. Ezért új állampapírokat kell kibocsátani, amelyeknek a jelenlegi gazdasági helyzet mellett jóval alacsonyabb lesz a kamata.

A NYESZ

A nyugdíj előtakarékossági számla azon emberek ideális nyugdíj megtakarítása, akik értenek a tőzsdéhez, és a befektetések kezeléséhez. Itt semmilyen jelentős változásról nem tudok beszámolni 2014, és 2015 között. A maximálisan igényelhető adókedvezmény évente 100.000 forint, de ha nyugdíjba mész 2020-ig, akkor ez az összeg egészen 130.000 forintig emelkedhet. Amikor tudod, hogy mit jelent a befektetési jegy, és tanultál a tőzsdéről, tisztában vagy azzal, hogy mit jelent a kötvény, akkor érdemes lehet továbbra is NYESZ-en keresztül felkészülni a nyugdíjadra. Ha bármelyikre nemmel felelnél, vagy esetleg bizonytalan vagy önmagadban, akkor azt javaslom, hogy ne a nyugdíjas megélhetésedet kockáztasd.

A nyugdíjbiztosítás

A 2014-es év egyik újdonsága az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. Ezek olyan befektetéses életbiztosítások, amelyekre évente akár 130.000 forint SZJA kedvezményt is visszaigényelhetsz. Egyébként pedig továbbra is Te állítod össze a befektetési portfóliódat, amelyet utána profi szakemberek kezelnek a legjobb tudásuk szerint. Így reálisan évente akár 8-10% hozammal is kalkulálhatsz. Sőt, ez az a nyugdíj megtakarítás, ami nem csak akkor térít, ha nyugdíjba mész, hanem akkor is, ha meghalnál, illetve ha minimum 40%-osan megrokkannál.

2015-ben is fontos a nyugdíj előtakarékosság!

Összegezve 2015-re nem lesznek olyan jelentős változások, mint 2014-ben voltak. A nyugdíjbiztosítások egy kicsit jobbak lettek, amiről itt olvashatsz. Ha idén még nem él a nyugdíj megtakarításod, akkor egy évet elvesztettél, de semmi baj, ha ezt nem tetézed, és nem dobsz el magadtól még egy évet. Kérdés merült fel benned? Töltsd ki a cikk alat található űrlapot, és megválaszolom. Itt az idő, hogy elindítsd a saját nyugdíj előtakarékosságodat? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és együtt 1 óra alatt megtaláljuk a megfelelő megoldást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?