Volt már elégedett nyugdíjas a családodban? Legyél Te az első!

Verba György

Az elégedettség első feltétele, hogy meglegyen a szükséges bevételünk. Ez pedig kizárólagosan akkor teljesülhet nyugdíjas korunkra, ha elindítjuk a saját nyugdíj megtakarításunkat. Gondoljunk bele, már a mostani nyugdíjasok is elégedetlenek az állami nyugdíjjal, mi lesz, amikor még ennyi sem jár majd?

Miért elégedetlenek a mostani nyugdíjasok?

Az egyértelmű, hogy jelenleg sokkal több az elégedetlen nyugdíjas, mint az, aki élvezi a jól megérdemelt pihenést a hosszú, átdolgozott évek után. Ugyan akad, aki több mint 1 millió forint nyugdíjat kap havonta, de a nyugdíjasok több mint felének meg kell elégednie kevesebb, mint 100 ezer forinttal.

Egyszerű logika mentén haladva, ha az átlagkereset nettó 150 ezer forint körül mozog, és az átlag nyugdíj nagyjából 100 ezer forint, akkor látszik, hogy az állam már most sem ad megfelelő nagyságú időskori ellátást. Vajon ez hogyan változik 5-10 év múlva?

A demográfia ellenünk dolgozik

A születési adatok szerint 1954-ben születtek a legtöbben az elmúlt 90 évben, és ha egy kicsit utánaszámolunk, ők most 61 évesek, vagyis egy 5 éven belül az átlagosnál nagyobb arányban fog növekedni a nyugdíjasok aránya. Mivel rendre kevesebb gyermek születik, mint ahányan meghalnak, illetve nyugdíjba mennek, ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó ember, és egyre több az inaktív. Magyarul várhatóan még kevesebb nyugdíjat fogunk kapni, mint a mostani (saját nyugdíjukkal elégedetlen) idősek. De tehetünk azért, hogy ez ne érintsen hátrányosan minket.

Van megoldás a kényelmes nyugdíjas lét elérésére

Az egyetlen lehetőség az, hogy a magunk kezébe vesszük az irányítást, és gondoskodunk a kieső jövedelmünk pótlásáról. Nem véletlen, hogy az állam 3 különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20% adókedvezménnyel támogat. Így az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas kor érdekében választanunk kell egyet az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékosság számla (NYESZ), és a nyugdíjbiztosítás hármasból. Arra figyelj oda, hogy e 3 nyugdíj megtakarítás tulajdonságai között jelentős eltérések vannak, az SZJA kedvezménytől nem lesznek egyformák. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyből azt a nyugdíj előtakarékosságot érdemes választani, ami a leginkább passzol hozzánk, és a nyugdíjba vonulásunkig itt fogjuk felhalmozni a privát nyugdíj vagyonunkat.

Már havi 10 ezer forinttól is lehet magas nyugdíj-kiegészítésünk

A nyugdíj megtakarításoknál legalább olyan fontos a lehető leghosszabb futamidő, mint maga a megtakarítás nagysága. Ez azt is jelenti, hogyha húszas éveinktől kezdve csak havi 10 ezer forintot takarítunk meg, akkor magasabb nyugdíj-kiegészítésünk lesz, mintha havi 40 ezer forintot fordítanánk nyugdíj megtakarításra 10 évig. Persze a szükséges nyugdíj megtakarítás nagysága függ attól is, hogy mekkora állami nyugdíjra leszel jogosult (kattints ide, és számold ki), de számoljunk az előző példával.

Ha 40 évig megtakarítasz havi 10 ezer forintot, és minden évben visszaigényeled rá a 20%-os SZJA kedvezményt, akkor egy 8%-os hozam mellett havi 101.321 forint privát nyugdíj-kiegészítésed lesz. (mai értéken, 15 éven keresztül)

Ezzel szemben, ha 10 évig spórolsz meg nyugdíjcélra havi 40 ezer forintot, akkor ugyanaz a 8%-os hozam mellett a havi nyugdíj-kiegészítésed mai vásárlói értéken mindössze 40.718 forint lesz, szintén 15 éven keresztül.

Nyilván érdemes az első megoldást választani, de az lebegjen a szemünk előtt, hogy minden egyes forint, amit félreteszünk idős korunkra, mind azt fogja jelenteni, hogy több pénzből élhetjük le a dolgos évtizedek utána nyugdíjas éveinket. Egy nyugdíj megtakarítást elindítani sosem késő.

A boldog nyugdíjas élet a most meghozott döntéseden múlik

Bár az elégedettség pénzben nem mérhető, de egyértelmű, hogy megfelelő anyagi háttér nélkül nincs miről beszélni. A ma meghozott döntésünkkel pedig tehetünk azért, hogy a nyugdíjas korunk anyagi része rendben legyen. Minél tovább halogatjuk ezt a fontos lépést, annál jobban kiszórunk magunkkal, hiszen igenis meg van a lehetőségünk a boldog nyugdíjas életre, csak tennünk kell érte. Kérdésed van? Töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Ha meghoztad a döntésedet, akkor pedig találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Mindössze egy óra elegendő ahhoz, hogy együtt megtaláljuk a megfelelő nyugdíj megtakarítást.

Ezt a cikket 2018 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555