Vigyázz, mibe fekteted a nyugdíjcélú megtakarításodat!

Richter Ádám

A tavalyi év második felében, mikor a bitcoin értéke gyors ütemben megugrott, több olyan kommentet kaptunk a közösségi médiában, mely szerint kriptovalutába kellene fektetni a nyugdíj-megtakarítást, hiszen a vak is látja, mekkora üzlet. Felejtsük el a pénztárakat és a biztosítókat, ez a jövő. A bitcoin árfolyama azonban zuhanásnak indult, ezért aki decemberben bevásárolt, az a pénzének kétharmadát elvesztette jelen állás szerint. Megmutatjuk, ezzel szemben mibe fektetnek egy megbízható nyugdíjcélú megtakarítást.

A bitcoin egy a sok ezer virtuális valuta közül, melynek addig van értéke, amíg az emberek értéket tulajdonítanak neki, és elfogadják fizetőeszközként. Gondolhatnánk, hogy mi furcsa van ebben, hiszen a világban elfogadott pénzek jó része is csak virtuálisan, bankszámlákon létezik. A különbség viszont az, hogy az amerikai dollár mögött ott egy jegybank és egy ország gazdasági teljesítménye. A kriptovaluták mögött nincs ilyen intézményi háttér, addig van értékük, amíg az emberek hisznek bennük.

A bitcoin 2009 óta létezik, de eleinte csak egy szűk kör használta, így értéke elhanyagolható volt. A növekedés nagyjából egy évvel ezelőtt indult be, ekkor 1000 dollár körül fizettek egy darab bitcoinért. A növekedést látva az emberek egyre több pénzt voltak hajlandóak kifizetni egy bitcoinért, bízva abban, hogy a növekedés folyamatos lesz, így amit ők ezer dollárért vettek, az hamarosan kétezer dollárt fog érni, és az öngerjesztő folyamat beindult.

2017 decemberében a bitcoin árfolyama 19 700 dollárnál tetőzött. Akik időben szálltak be (és aztán ki), azok dollármilliomossá válhattak rövid idő alatt. A naivabbak azt hitték, hogy ez az emelkedés örökké fog tartani, ezért ők is könnyen meggazdagodhatnak. Nem ismerték azt az örökérvényű megállapítást, hogy a magas hozam magas kockázattal jár. Ahogy az várható volt, az elmúlt napokban az árfolyam esése be is következett.

A bitcoin felemelkedése és bukása. Forrás: Coinmarketcap.com

Ma reggel egy bitcoin ára 6000 dollár közelébe jutott.

Vagyis azok, akik a csúcson vettek bitcoint, ha most visszaváltanák dollárba, akkor harmadannyi pénzt kapnának vissza, mint amennyit befizettek.

Befektetésük kétharmadát rövid idő alatt elbukták. Persze kitarthatnak a bitcoin mellett, abban bízva, hogy újra 20 ezer dollár közelébe fog jutni – ám ha el is éri újra ezt a szintet, akkor is csak nullán lesznek nyereség tekintetében.

A nyugdíjcélú megtakarítást ezért sem érdemes ennyire kiszámíthatatlan ügyletekbe fektetni. Jóformán csak a véletlenen és a szerencsén múlt, ha valaki jókor szállt be és ki. A nyugdíjat viszont nem szabad a szerencsére bízni, ezért a kriptovaluták mellett azt sem javasoljuk, hogy valaki minden pénzét aranyba tegye, mert a közhiedelemmel ellentétben az arany árfolyama is elég bizonytalan (de erről talán majd egy másik cikkben).

A bitcoin eséséhez elég volt az, hogy három amerikai nagybank (Bank of America, JPMorgan Chase, Citibank Group) megtiltotta az ügyfeleiknek, hogy a hitelkártyáikkal kriptovalutát vegyenek, ugyanezt a brit Lloyds bankcsoport is meglépte. Ezzel egy időben a kínai hatóságok felkészültek a kriptodevizával kereskedő weblapok blokkolására. Úgy tűnik, eddig tartott a bitcoin szabályozatlan piaci szereplése.

Mibe fektet egy nyugdíj előtakarékosság?

Három adójóváírással támogatott nyugdíjcélú megtakarítás létezik itthon:

  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • nyugdíjbiztosítás

NYESZ-t a bankban indíthatsz, és a megtakarításodat neked kell befektetned, míg a másik kettőnél ezt a pénztár, illetve a biztosító intézi (az iránymutatásod szerint).

A megtakarításod értékpapírokba kerül, ezek termelik a kamatot/hozamot. Értékpapírok alatt állampapírokat, vállalati kötvényeket és részvényeket kell érteni. A portfóliódban ezeknek valamilyen arányú összetételét találod meg. Nemrég írtam a menedzselt portfóliókról, amik a nyugdíjbiztosításokon belül érhetők el, és az a lényegük, hogy az életkorodtól függően dinamikusan variálják a portfóliód összetételét.

És akkor adódik a kérdés:

mennyivel biztonságosabb egy részvény, mint a bitcoin?

A válasz az, hogy nem sokkal, de szerencsére nem is egyetlen részvénybe fektetik a vagyonodat. Nem úgy kell elképzelni, hogy adják-veszik a Microsoft és az Apple-részvényeket az árfolyam változására spekulálva. Helyette befektetési alapokba fektetnek, amik több száz, de akár több ezer részvényből is állhatnak. Így a részvények teljesítményei kiegyenlítik egymást.

Való igaz, hogy pont most zuhant nagyot az amerikai tőzsde: hirtelen esett a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Sokakat pánikként ért ez a történés, miközben várható volt, hogy a 2009 óta szinte töretlenül tartó emelkedés egyszer visszaesik. Viszont ha megnézzük a Dow Jones 5 éves árfolyamát, akkor kiderül, hogy a bitcoinhoz mérten még mindig stabilnak számít:

Forrás: Google

A részvényárfolyamoknak ez egy teljesen normális tulajdonságuk: hol nőnek, hol esnek. De aztán mindig normalizálódnak is egy szinten. Mivel a nyugdíjcélú megtakarítás hosszútávú befektetés, ezért 20-30 év alatt van időd kivárni, hogy az ellentétes hatások kiegyensúlyozzák egymást.

Az 500 legjelentősebb amerikai cég részvényeit követő S&P 500 index sok válságot, háborút és fellendülést megért története során, de a mérleg így is pozitív. 1928-tól mostanáig az évesített hozama 11% körül alakul, ami nagyon is jónak számít. Azt lehet tehát mondani, hogy az amerikai tőzsdének komoly múltja van, és amíg az USA vezető hatalom marad, addig a hozamok mindig normalizálódni fognak (a nagyon is újszerű bitcoinnál senki sem látja a jövőt, és a múltból sem tudunk kiindulni).

Egy eszközalapban ráadásul nem is csak részvényalapok, hanem ahogy említettem is, más értékpapírok, például állampapírok (kincstárjegyek, államkötvények) is vannak. Ezek alacsony, de biztos hozamokat kínálnak, így a kockázat csökkentésére kiválóan alkalmasak.

Legjobb nyugdíjbiztosítás hozamok

A nyugdíjbiztosítások mögött dolgozó befektetések kiválóan teljesítettek az elmúlt 3 évben. Nézd meg te is a legjobb hozamokat!

 

Ha biztonságos megtakarítást keresel a nyugdíjadhoz, akkor jelentkezz tanácsadásunkra, és megkeressük az élethelyzetedhez leginkább illőt!

Ezt a cikket 965 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555