Tudják, hogy nem lesz nyugdíjuk, mégsem tesznek félre

A mostani 18-38 évesek, vagyis az Y generáció tisztában van vele, hogy nem sok állami nyugdíjuk lesz, és természetesnek veszik, hogy önmaguknak kell megteremteniük az időskori megélhetésüket. Ennek ellenére még mindig kevesen lépnek 40 év alatt.

Tudják, hogy nem lesz nyugdíjuk, mégsem tesznek félre

Az OTP Nyugdíjpénztár 1000 fős mintán alapuló felmérése szerint az Y generáción belül 20%-kal többen gondolják úgy, hogy a nyugdíjcélú megtakarítást már 25 éves korban el kellene kezdeni, mint a teljes aktív korú lakosság körében. A felmérés résztvevőinek 70%-a egyetért abban, hogy legkésőbb 35 évesen el kell kezdeni felkészülni a nyugdíjas évekre.

Ennek ellenére a nyugdíj-megtakarítók többsége 40 éves kora körül kezd el időskori tőkét építeni.

A generációváltás tehát jól látszik, bár egyelőre csak gondolkodásbeli különbségek vannak, de talán ez is előrelépés. A 40 év feletti korosztály hajlamos hitegetni magát, hogy az állami nyugdíj is elég lesz, ha pedig nem, majd csökkenti a kiadásait (nem fogja tudni eléggé csökkenteni), és ha kell, dolgozik 75 éves koráig (valójában aligha lesz rá kereslet, és az egészségügyi állapota amúgy is keveseknek teszi lehetővé az időskori munkát).

Az állam dolgoztatná a nyugdíjasokat, de komoly akadályokba ütközhetnek

A huszon-harmincéves generáció viszont szinte tényként kezeli, hogy nem lesz nyugdíjuk. Látják ők is, hogy egyre kevesebb gyerek születik (az emberek eleve sokkal később vállalnak gyereket), miközben a nyugdíjasok száma gyarapszik. Úgy sejtik, hogy 30-40 év múlva, mikor ők nyugdíjba mennek, csak jelképes összegre számíthatnak, és valószínűleg nem járnak messze az igazságtól.

Hiába ismerték fel a problémát, a megoldást – a jelek szerint – nem találták meg egyelőre.

Pedig azt is egyre többen tudják, hogy háromféle nyugdíj-megtakarítás létezik Magyarországon, ami mellé állami adókedvezmény jár, tehát eszközük is lenne a megtakarításhoz, mégsem élnek velük elegen. (A három közül egyik sem a magánnyugdíjpénztár!)

Persze érthető is, ha valaki huszonévesen még nem a nyugdíjára gyűjt. Lenne benne logika, de túl sok egyéb prioritás van még ebben a korban. Viszont 30-40 között talán már beférne a költségvetésbe a nyugdíj-megtakarítás is, főleg hogy aki ilyen korán elkezdi, az havonta sokkal alacsonyabb összegekkel megússza, mint aki 50 évesen kap észbe.

Egy korábbi cikkben ki is számoltuk, hogy egy átlagfizetésből élőnek nagyjából 14 millió forintot kellene összegyűjteni. Megnéztük, hogy havi 4% nettó hozam mellett ezt mekkora havi összegből lehet elérni 25, 35, 45 és 55 évesen elkezdve (ha valaki kihasználja a 3 adókedvezményes nyugdíj-megtakarítás egyikét):

Tudják, hogy nem lesz nyugdíjuk, mégsem tesznek félre

Ami 35 évesen még egész baráti, az 45-55 között nagyon kemény erőfeszítésekbe kerül, amit a többség nem tud vállalni. Kénytelenek lesznek beérni kisebb nyugdíj-megtakarítással, ami a szegényesebb időskorral egyenlő (de még mindig jobb, mintha semmi kiegészítésük nem lenne).

Megfordítottuk a kérdést, és megnéztük, hogy fix havi összegből (20.000 Ft) mennyi jön ki a végére, feltételezve, hogy 65 évesen megy valaki nyugdíjba. Ez lett az eredmény:

Tudják, hogy nem lesz nyugdíjuk, mégsem tesznek félre

25 évesen elkezdve szép kis vagyon felhalmozható a nyugdíjas korig, persze nyilvánvaló, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel (bár nem csak a nyugdíjra lehet gyűjteni). 35 és 45 évesen kezdve is jelentős megtakarítás gyűjthető össze, sőt még 55 évesen kezdve is többszörös milliomos lehet valaki.

Érdemes tehát utánaolvasni a három adókedvezményes nyugdíj-megtakarításnak, mert könnyen milliomossá válhatsz, ha jól választasz közülük:

Önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás – Melyiket válasszam?

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?