Számoljunk utána, hogyan lesz nyugdíjunk!

Verba György

Szinte mindannyian úgy nőttünk fel, hogy úgy dolgozunk, hogy tudjuk, amint felhagyunk a munkával, az állam eltart minket. Teljesen érthető, hogy ezért cserébe a keresetünkből egy részt elvon, amit elvileg nekünk „félretesz”, hogy legyen az ellátásunkra a fedezet. Érdemes azonban utánaszámolni, hogy mennyi pénz is folyik be az államhoz, és ebből milyen nyugdíjunk lesz.

Már nem jár alanyi jogon a nyugdíj

Bár Magyarországon is régóta természetes, hogy nyugdíjba megyünk, és az állam eltart minket, sőt, még egy olyan mondás is volt, hogy: „Egyetlen dolog biztos, a nyugdíj”, de ez koránt sincs így. 2012 óta ugyanis kivették az Alkotmányból azt a paragrafust, amely biztosította számunkra az alanyi jogon járó nyugdíjat. Így jogilag akár az is megtörténhet, hogy nem kapunk egyetlen fillért sem, de ez azért nehezen elképzelhető, viszont a nyugdíjcsökkenéssel igenis számolni kell, több ok miatt is.

Kevesebb a nyugdíjcélú járulék

Az elmúlt fél évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint bruttó 243.200 forint volt az átlagkereset, ami (családi adókedvezmény, és egyéb ilyen kedvezmények nélkül) nettó 159.296 forintnak felel meg. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy ebből mekkora összeget fizet utánunk a munkáltatónk nyugdíjra, vagyis mekkora összeg képezi az állami nyugdíjunk alapját. A nyugdíjjárulék a bruttó bérünk 10%-a, vagyis 24.320 forint, és míg korábban a bruttó béren felül fizetett 24%-os adót (jelen esetben 58.364 forintot) is nyugdíjra szedték be nyugdíjjárulék néven , addig most már szociális hozzájárulási adónak hívják (2014-től). Az elnevezésen túl az a nagy különbség, hogy a nyugdíjjárulékot az állam köteles volt a nyugdíjak kifizetésére fordítani, addig a szociális hozzájárulási adót, az bármire elkölthető az utak felújításától kezdve egészen az államadósság csökkentéséig. Összegezve tehát, míg korábban a jelenlegi átlagkeresetből 82.684 forint adó folyt be az államhoz nyugdíjra, addig jelenleg csak 24.320 forint.

Az állam nem jó befektető

Eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha az állam egyáltalán nem szedné be a 10%-os nyugdíjjárulékot, hanem kötelezne minket, hogy egy jó nyugdíj megtakarításba forgassuk. Kell, hogy kötelezzen, mert a „Carpe diem” jellemző ránk, és akkor lenne igazán nagy baj, ha ebből nem épülne a nyugdíjvagyonunk. 40 év alatt, ha minden hónapban befizettük a nyugdíjjárulékot egy jó nyugdíj megtakarításba, akkor éves 6%-os hozamot feltételezve 53.404.112 forint nyugdíjvagyonunk lenne. Ez pedig mai értéken 122.705 forintos havi nyugdíjnak felel meg, mai értéken 15 éven keresztül. Ezzel szemben a nyugdíjkalkulátor tanulsága szerint 81.346 forintot kaphat egy ma 40 éves nettó 160 ezer forintot kereső ember, de várhatóan ennek csak a töredéke jut, mert nem lesz kellő fedezet. Mindez alapján egyértelmű, hogy az állam nem egy jó befektetés, a nyugdíjunkkal pedig nem érdemes kockáztatni.

Az ideális megoldás: állami nyugdíj + nyugdíj megtakarítás

Az előző számítás csak elméleti síkon működik, a gyakorlatban el kell fogadni, hogy a bruttó keresetünk 10%-a az államé, amiért cserébe valamekkora nyugdíjat kapunk. A maradékot pedig magunknak kell hozzátennünk egy jó nyugdíj megtakarításon keresztül. Válasszuk akár az önkéntes nyugdíjpénztárt, akár a nyugdíj előtakarékossági számlát (NYESZ), vagy a nyugdíjbiztosítást 20%-os adókedvezmény jár utána, amellyel még magasabb összegre tornászhatjuk fel a nyugdíjvagyonunkat. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, ahol együtt megoldjuk a személyes nyugdíjproblémádat!

Ezt a cikket 1858 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555