Önkéntes nyugdíjpénztár 2015

A 2015-ös esztendőben is érdemes kiemelten kezelned a nyugdíj megtakarításokat, vagyis, nem mindegy, hogy melyiket választod. A 3 kiemelkedő előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás. Ebben a cikkben tüzetesen megvizsgálom az egyik nyugdíj megtakarítást. Tarts velem, és ismerd meg, hogy 2015-ben milyen lesz az önkéntes nyugdíjpénztár!

A magánnyugdíjpénztár nem önkéntes nyugdíjpénztár

Bár mindkét pénztár eredetéhez egészen 1998-ig kell visszautazni az időben, de e két megtakarítás nem egyezik. A magánnyugdíjpénztár egy speciális adó volt, hiszen a munkáltató a bejelentett béred 8%-át utalta ide. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztár az egyéni befizetésekre szolgál, illetve népszerű cafeteria elem. Fontos a kettő között különbséget tenni, mert az idén elég nagy port kavaró bejelentések a magánnyugdíjpénztárakat érintik (részletekért ide kattints), nem pedig az önkéntest.

Mekkora adókedvezményt kaphatsz?

Ugyanúgy, mint a másik 2 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságnál az éves befizetéseid 20%-át az állam elutalja a megtakarítási számládra. Három dolgot azonban itt is érdemes tisztázni:

  1. Egy évben legfeljebb 150.000 forint adójóváírást igényelhetsz.
  2. Az adóbevallásodban jelezned kell, hogy igényled az adókedvezményt, az állam magától nem fogja elutalni részedre.
  3. Csak a saját befizetéseid után kaphatsz adóvisszatérítést, a cafeteria-n keresztül fizetett díjak után nem.

Mekkora hozamot érhetsz el?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamainál fontos az is, hogy milyen portfóliót választasz, hiszen szinte mindegyik pénztár több portfólióval rendelkezik. Az ebben a bejegyzésben összehasonlított pénztárak, és portfóliók is jól mutatják. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy az elmúlt 10 év alapján évente általában 7,37% volt az átlaghozam. Ez nem hangzik rosszul, viszont ilyenkor szokott jönni a de. De előreláthatólag ezek a hozamok csökkeni fognak, hogy miért? Az előbb említett cikkben is leírtam, hogy a portfóliók jelentős részét különböző hosszú távú magyar államkötvények teszik ki, és ezt az állam felügyeli. Ezek azonban lassan lejárnak, és jelen gazdasági, és pénzpiaci környezetben szinte esélytelen lesz hasonló magas hozamot garantáló állampapírt kibocsátani. Nagyjából éves 2-3%-os csökkenés várható, így az éves 4-5%-os hozam már annyira nem is vonzó.

2015-ben is legyen fókuszban a nyugdíj

Ebben a cikkben megmutattam, hogy mi várható az önkéntes nyugdíjpénztáraktól. A 2014-es évhez képest jelentős változás nem érintette ezt a megtakarítási formát, de ami a magánnyugdíjpénztárakkal történik, az akár aggasztó is lehet az önkéntes pénztárakra nézve, hiszen mégiscsak hasonló (de nem ugyanolyan) konstrukcióról beszélünk. Kérdésed van a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban? Töltsd ki az alul található űrlapot, és válaszolok! Szeretnél saját nyugdíj megtakarítást, de nem tudod, hogy melyikkel járnál a legjobban? Gyere el egy ingyenes nyugdíj tanácsadásra, és 1 óra alatt megismerve az igényeidet, megtaláljuk az ideális megoldást!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?