Nyugdíjpénztári hozamok

Verba György

Amikor megtakarítást választasz, kiváltképp, ha nyugdíj megtakarítást, akkor az egyik legfontosabb szempont a várható nyereség, vagyis a hozam szokott lenni. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a hozamok relatív könnyen kiszámíthatóak, de nézzük is meg, hogy milyen nyereséget várhatunk el egy önkéntes nyugdíjpénztártól!

Az önkéntes nyugdíjpénztár fogalma

Az önkéntes nyugdíjpénztár volt az első olyan nyugdíj megtakarítás, amire adókedvezményt lehetett igénybe venni. Mára csatlakozott hozzá a NYESZ számla, és a nyugdíjbiztosítás is, így már 3 nyugdíj előtakarékosság után tudsz 20%-os adókedvezményt visszaigényelni. A nyugdíjpénztárnak relatív alacsony költségei vannak, és általában 3 különböző portfólióból választhatsz egyet, a portfóliókat kockázati besorolás szerint különböztetik meg. Nézzük meg milyen nyereséges lehet egy önkéntes nyugdíjpénztár!

Az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Ahogy fent is említettem, az adott naptári évben befizetett díjaink után 20%-os, de legfeljebb 150.000 forintos adóvisszatérítéssel élhetünk. Ez azt jelenti, hogy éves 750.000 forint befizetésével tudjuk a maximális adókedvezményt kihasználni. Mivel az adókedvezményt a pénztári számlára utalja az állam, és csak a nyugdíjszolgáltatáskor férhetünk hozzá, ezért az adókedvezményt is felfoghatjuk egyfajta hozamnak. Fontos tudni, hogy csak akkor jár az adókedvezmény, ha Te magad vagy a szerződő, nem pedig a munkáltatód. Jöjjenek az egyéb, klasszikus értelemben vett hozamok!

A nyugdíjpénztári hozamai

Készítettem egy széleskörű, az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása című cikket, ahol részletesen megtalálod az egyes portfóliók hozamát. Nagy általánosságban elmondható, hogy szokott lenni a nyugdíjpénztáraknál egy konzervatív, egy vegyes, és egy növekedési portfólió, az elvárások szerint ezek egyre kockázatosabbak, de egyre nagyobb hozamot lehet velük elérni.

A nyugdíjpénztári portfóliók átlaghozama 10 éves távon 7,37%, ami jónak mondható, viszont most jön a de…. De ezek mögött régebbi, hosszú lejáratú államkötvények vannak túlnyomó többségében, ami relatív magas hozamot garantált. Ezek az államkötvények azonban lassan lejárnak, és új állampapírokba kell fektetni, aminek lényegesen alacsonyabb lesz a hozama (kb. 2-3%-kal meglátásom szerint), ami magával fogja hozni a nyugdíjpénztári hozamok csökkenését is.

Érdekességképpen az Erste önkéntes nyugdíjpénztár egyetlen portfóliója 81%-ban állampapírokból áll, de az ING-nél is a legkockázatosabb portfólióban 60%-os az állampapírok aránya. Ez viszont nem csak a pénztár befektetéseit kezelő emberek választása, hiszen az állam szigorúan szabályozza a portfóliók összetételét, amivel egy alacsonyabb hozamkörnyezetbe fogja taszítani az önkéntes nyugdíjpénztárakat.

Hosszú távon tervezz!

Mivel a nyugdíj megtakarítás nem egy 2-3 hónapos megtakarítás, ezért ne is csak a jelennel foglalkozz, hanem egy kicsit a jövővel is. Jelenleg az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai jónak mondhatóak, de azért elérhetőek ennél jóval magasabb hozamok is. Ami pedig a hozamok jövőjét illeti az nem túl rózsás, de ettől függetlenül lehet, hogy neked ezt a nyugdíj megtakarítást érdemes választanod. Töltsd ki ezt az adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadáson kiderül, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, vagy a nyugdíjbiztosítás lesz neked az ideális nyugdíj előtakarékosság!

Ezt a cikket 2271 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555