Nyugdíjpénztár adókedvezmény

Verba György

A nyugdíjpénztár, teljes nevén önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legnépszerűbb nyugdíj előtakarékosság jelenleg. Hogy ez minek köszönhető, arra több tippem is van, de nem szeretném sokat húzni az időt, inkább gyorsan bemutatom az önkéntes nyugdíjpénztárt, és rá igényelhető adókedvezményt!

Mi is az a nyugdíjpénztár?

Jelenleg ezt egyszerű megválaszolni, hiszen míg korábban létezett a magánnyugdíjpénztár, ahova a bejelentett bruttó béred 8%-a folyt be, addig mára mindössze az önkéntes nyugdíjpénztár maradt csak. Ez a konstrukció egyike 3 azon nyugdíj megtakarításnak, amire adókedvezményt tudsz igényelni. Hogy mekkora összeget? Nos…

Az adókedvezmény mértéke

Az önkéntes nyugdíjpénztárra az adott naptári évben befizetett összegek 20%-át, éves szinten legfeljebb 150.000 forintot tudsz visszaigényelni. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogyha befizetsz 750.000 forintot egy évben a nyugdíjpénztári számládra, akkor az SZJA-ként befizetett adódból igényelhetsz hozzá még 150.000 forintot. Vagyis 750.000 forint befizetése mellett 900.000 forint dolgozik azért, hogy minél kényelmesebben tudj élni nyugdíjas éveid alatt. Természetesen kisebb számoknál is ez az arány érvényesül. De vajon minden esetben tudsz adókedvezményt visszaigényelni?

Mikor igényelhetsz adókedvezményt?

A kérdésre a válasz az, hogy nem minden esetben tudsz élni az adójóváírással, hiszen fent is említettem, hogy ezt az összeget az SZJA-ként befizetett adódból tudod igényelni. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Akkor vagy jogosult az adóvisszatérítésre, ha:

  1. van bejelentett béred.
  2. nem vagy KATA-s vállalkozó. (ilyenkor nincs SZJA adónem)
  3. nem használtad el másra az összeget (pl. családi adókedvezmény több gyermek után)
  4. Te fizeted be a díjakat. Ez azt jelenti, hogyha cafeterián belül választasz nyugdíjpénztári tagságot, akkor nem jár adókedvezmény.

Ez egy fontos dolog, amit sajnos sokan nem tudnak, de így van. Ha a cég fizeti a nyugdíj megtakarítást, akkor a 20%-os adókedvezményre nem számíthatunk.

javaslat: Érdemes mást választani a cafeteria kereten belül, és az így megspórolt pénzből saját nyugdíj megtakarítást indítani. Évente 20%-os plusz nyereségért megéri, nem?

Ami fontos még tudni az adókedvezményről,az nem más, minthogy minden esetben a nyugdíjpénztári számlánkra fogja utalni az állam az adókedvezményt, így azonnal nem felhasználható, úgy mint korábban az életbiztosítások után.

De ennek van egy pozitív vonzata is, folyamatosan be van fektetve az adókedvezmény, így további nyereségeket termel számodra, amihez legkorábban 10 év után férhetsz hozzá. (mármint a hozamokhoz)

Az adókedvezményt ne hagyd elveszni!

Ahogy korábban is írtam, a nyugdíj előtakarékosságokra szükség van, ez nem is kérdés. Mivel az önkénes nyugdíjpénztár egy olyan megtakarítási forma, amire 20%-os adókedvezményt lehet igényelni, ezért egy potenciális jó megoldás lehet számodra. De mi van, ha neked a másik két államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság (vagy a NYESZ számla, vagy a nyugdíjbiztosítás) jobb lehetőséget, és hatékonyabb megoldást nyújt? Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadáson, egy kávé mellett együtt megtaláljuk neked az optimális nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2274 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555