Nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezmény

Verba György

Kár is lenne tagadni, hogy a nyugdíj megtakarítások az adókedvezmény miatt népszerűbbek, mint a sima befektetéses életbiztosítások. Ráadásul az adókedvezmény még izgalmasabbá, és nyereségesebbé teszi a nyugdíj megtakarításokat, ha az alábbi tényekkel tisztában vagyunk.

Hogyan vegyük igénybe az adókedvezményt?

A nyugdíj előtakarékosságokra nem alanyi jogon jár az állam támogatása, mint például a lakáskasszákra, itt nekünk kell minden egyes évben visszaigényelni az SZJA-ként befizetett adónkból. Figyeljünk oda, mert ha egyszer elfelejtjük, akkor utólag erre nem lesz módunk, akkor sajnos a pénz ott marad az államnál. A visszaigénylés pontos folyamatát ebben a cikkben találja, és ehhez egy jó tanács: Érdemes minél előbb kitöltetni az adóbevallást, mert a beérkezéstől 30 napja van az államnak, hogy a nyugdíj megtakarításunkra utalja az adóvisszatérítést. Ha a lehető leghamarabb megcsináljuk, akkor előbb kerül befektetésre az adókedvezmény, és hosszabb ideig termeli számunkra a hozamokat.

Az adókedvezmény pontos értéke

A nyugdíj előtakarékosságokra 20%-os adókedvezmény jár, de a három különböző típusra máshol vannak a maximálisan visszaigényelhető összeghatárok:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, legfeljebb 150 ezer forint
  2. nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint
  3. nyugdíjbiztosítás, akár 130 ezer forint

Tehát egy konkrét példán szemléltetve, amikor az első évben befizettünk 240 ezer forintot, akkor ennek a 20%-át, vagyis 48 ezer forint adókedvezményt tudunk visszaigényelni a személyi jövedelemadónkból. Attól pedig ne tartsunk, hogy nincs elég SZJA-ként befizetett adónk, mert egy 105 ezer forintos bruttó fizetés esetén is havi 16.800 forint az SZJA-nk, ami éves szinten 201.600 forint, vagyis akár még 130 ezer forintot is visszaigényelhetünk. Csak, akkor kell számolgatni, ha igénybe vesszük a családi adókedvezményt, mert az is a SZJA-nkból kerül jóváírásra.

Tegyünk hatékonnyá az adókedvezményt!

Főleg a nyugdíjbiztosításoknál tudunk egy kicsit úgy ügyeskedni, hogy az adókedvezmény a lehető legnagyobb nyereséget termelje. Akadnak ugyanis olyan biztosítók, amelyek nem korlátozzák, hogy az adójóváírást milyen eszközalapba fektetjük. Csak, hogy a számok beszéljenek: Egy havi 20 ezer forintos 25 éves nyugdíjbiztosításra (3%-os értékkövetéssel) összesen 1.652.471 forint adókedvezmény jár, és nem mindegy, hogy ez 311.582 forint hozamot termel, vagy 2.814.465 forintot. Erre figyeljünk oda!

Az adókedvezmény egy többletérték

Korábban is lehetett a megtakarításos életbiztosításokra adókedvezményt igényelni, igaz akkor a folyószámlánkra utalta az állam a pénzt 14 éven át. Amikor ezt megvonták sokan beborították a megtakarításukat, mi ne essünk ebbe a hibába, ha véletlenül most is történne valami hasonló, bár ez nem valószínű. A nyugdíj megtakarítást nem az adókedvezmény miatt indítjuk, hanem azért, hogy nyugdíjasként ne nyomorogjunk, az adókedvezmény meg ez olyan plusz, amit érdemes kihasználni a lehető legjobban. Ha kérdésed van a nyugdíj megtakarítások adókedvezményével kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Amennyiben precíz, és mindenre kiterjedő nyugdíj tervezést szeretnél, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Együtt megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amellyel elkerülheted az időskori szegénységet.

Ezt a cikket 1869 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555