Nyugdíjbiztosítás SZJA 2015

Verba György

2014-ben már megszokhattad, hogy újra van olyan, biztosítóknál köthető megtakarítás, amire adókedvezményt tudsz igényelni. Ez szerencsére 2015-ben sem lesz másként, vagyis az állam továbbra is elkötelezetten támogatja az öngondoskodást, és a nyugdíjcélú előtakarékosságot. Jövőre lesz egy-két apróbb változás a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban, de az adókedvezmény nagysága nem változik. Nézzük meg, 2015-ben hogyan fognak kinézni a nyugdíjbiztosítások, és hogy milyen sokat számít az SZJA kedvezmény!

A nyugdíjbiztosítás fogalma

Ez egy olyan megtakarításos életbiztosítás, aminek a lejárata a szerződés megkötésekor aktuális nyugdíjkorhatár, vagyis jelenleg a 65. születésnapod. A lejáraton kívül a nyugdíjbiztosításnak 3 további esetben kell térítenie:

  1. Amikor nyugdíjba vonulsz (ha ezt megteheted a 65. születésnapod előtt)
  2. Ha legalább 40%-osan megrokkansz
  3. Ha meghalsz

A nyugdíjra takarékoskodni vágyóknak viszont elsősorban az igényelhető adókedvezmény miatt vonzó ez a konstrukció, hogy miért?

Az SZJA kedvezmény

Az adott naptári évben befizetett díjaid 20%-át visszaigényelheted, a személyi jövedelemadóként befizetett adódból. A maximális visszatérítés nagysága egy évben 130.000 forint, ami azt jelenti, hogy évente 650.000 forintot érdemes megtakarítanod ahhoz, hogy ki tudd használni a maximális adójóváírást.
Az adókedvezményekért mindössze 3 dolgot kell megtenned:

  1. Az első triviális, válassz magadnak egyet a több mint 35 nyugdíjbiztosítás közül, és fizesd rá a díjakat.
  2. A második, hogy ne felejtsd el az adóbevallásodban kitölteni a megfelelő rubrikát, hogy élni szeretnél az adóvisszatérítéssel.
  3. Ne nyúlj hamarabb a nyugdíjbiztosításodhoz, mert akkor az összes igénybevett adójóváírás 120%-át el kell utald az államnak.

 

Mi változik jövőre?

Egyetlen pici változás van, ami érinti az adókedvezményt, és annak mértékét. Ahogy ugyanis fent is írtam a nyugdíjbiztosításnak térítenie kell legalább 40%-os rokkantság, és elhalálozás esetén is. Ezeknek a tételeknek pedig van egy bizonyos biztosítási díja. Ez azt jelenti, hogyha félreteszel egy évben 650.000 forintot, akkor a kockázati díjakkal kevesebb pénz kerül befektetésre, a példa kedvéért legyen az összes kockázati díj 10.000 forint egy évben. Magyarul 640.000 forint kerül a befektetési alapokba, ami azért fontos, mert az új törvényjavaslat szerint a kockázati díjak után nem vehetsz igénybe adókedvezményt. A példánk szerint tehát nem 130.000 forint adókedvezményre vagy jogosult, hanem „csak” 128.000 forintra.

A nyugdíjbiztosítás 2015-ben is megéri

Röviden összegezve, amit írtam, jelentős változások nem várhatóak a nyugdíjbiztosítások után igényelhető adókedvezményekkel kapcsolatban. Azok, akik maximalisták, és be akarják zsebelni a lehető legmagasabb összeget, a 130.000 forintot, azok úgy kössék meg nyugdíjbiztosításukat, hogy 650.000 forint + kockázati díjak. Amennyiben kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Ha a több mint 35 nyugdíjbiztosításból szeretnél magadnak választani, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadás keretein belül, és 1 óra alatt, megtaláljuk azt, amelyik számodra a legkifizetődőbb lesz!

Ezt a cikket 2132 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555