Nyugdíjbiztosítás SZJA 2015

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

2014-ben már megszokhattad, hogy újra van olyan, biztosítóknál köthető megtakarítás, amire adókedvezményt tudsz igényelni. Ez szerencsére 2015-ben sem lesz másként, vagyis az állam továbbra is elkötelezetten támogatja az öngondoskodást, és a nyugdíjcélú előtakarékosságot. Jövőre lesz egy-két apróbb változás a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban, de az adókedvezmény nagysága nem változik. Nézzük meg, 2015-ben hogyan fognak kinézni a nyugdíjbiztosítások, és hogy milyen sokat számít az SZJA kedvezmény!

A nyugdíjbiztosítás fogalma

Ez egy olyan megtakarításos életbiztosítás, aminek a lejárata a szerződés megkötésekor aktuális nyugdíjkorhatár, vagyis jelenleg a 65. születésnapod. A lejáraton kívül a nyugdíjbiztosításnak 3 további esetben kell térítenie:

  1. Amikor nyugdíjba vonulsz (ha ezt megteheted a 65. születésnapod előtt)
  2. Ha legalább 40%-osan megrokkansz
  3. Ha meghalsz

A nyugdíjra takarékoskodni vágyóknak viszont elsősorban az igényelhető adókedvezmény miatt vonzó ez a konstrukció, hogy miért?

Az SZJA kedvezmény

Az adott naptári évben befizetett díjaid 20%-át visszaigényelheted, a személyi jövedelemadóként befizetett adódból. A maximális visszatérítés nagysága egy évben 130.000 forint, ami azt jelenti, hogy évente 650.000 forintot érdemes megtakarítanod ahhoz, hogy ki tudd használni a maximális adójóváírást.
Az adókedvezményekért mindössze 3 dolgot kell megtenned:

  1. Az első triviális, válassz magadnak egyet a több mint 35 nyugdíjbiztosítás közül, és fizesd rá a díjakat.
  2. A második, hogy ne felejtsd el az adóbevallásodban kitölteni a megfelelő rubrikát, hogy élni szeretnél az adóvisszatérítéssel.
  3. Ne nyúlj hamarabb a nyugdíjbiztosításodhoz, mert akkor az összes igénybevett adójóváírás 120%-át el kell utald az államnak.

 

Mi változik jövőre?

Egyetlen pici változás van, ami érinti az adókedvezményt, és annak mértékét. Ahogy ugyanis fent is írtam a nyugdíjbiztosításnak térítenie kell legalább 40%-os rokkantság, és elhalálozás esetén is. Ezeknek a tételeknek pedig van egy bizonyos biztosítási díja. Ez azt jelenti, hogyha félreteszel egy évben 650.000 forintot, akkor a kockázati díjakkal kevesebb pénz kerül befektetésre, a példa kedvéért legyen az összes kockázati díj 10.000 forint egy évben. Magyarul 640.000 forint kerül a befektetési alapokba, ami azért fontos, mert az új törvényjavaslat szerint a kockázati díjak után nem vehetsz igénybe adókedvezményt. A példánk szerint tehát nem 130.000 forint adókedvezményre vagy jogosult, hanem „csak” 128.000 forintra.

A nyugdíjbiztosítás 2015-ben is megéri

Röviden összegezve, amit írtam, jelentős változások nem várhatóak a nyugdíjbiztosítások után igényelhető adókedvezményekkel kapcsolatban. Azok, akik maximalisták, és be akarják zsebelni a lehető legmagasabb összeget, a 130.000 forintot, azok úgy kössék meg nyugdíjbiztosításukat, hogy 650.000 forint + kockázati díjak. Amennyiben kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Ha a több mint 35 nyugdíjbiztosításból szeretnél magadnak választani, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadás keretein belül, és 1 óra alatt, megtaláljuk azt, amelyik számodra a legkifizetődőbb lesz!

Ezt a cikket 1033 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555