Nyugdíjbiztosítás adójóváírás

Verba György

A nyugdíjbiztosításokat kis túlzással csak az adókedvezmény különbözteti meg az ún. unit linked befektetéses életbiztosításoktól. Viszont azért, hogy adóvisszatérítéssel élhess egy pár feltételnek meg kell felelned, és pár dolgot figyelembe kell venned. Ismerd meg Te is kicsit közelebbről ezt a bizonyos adójóváírást!

Mi a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás időrendi sorrendben a 3. olyan nyugdíj előtakarékosság (az önkéntes nyugdíjpénztár, és a NYESZ után), amire 20%-os adókedvezményt lehet igényelni. A nyugdíjbiztosítások túlnyomó többségben a befektetéses életbiztosítások alapján készültek, vagyis szabadon választhatsz a befektetési alapok közül magadnak egyéni portfóliót, amit után profi befektetési alapkezelők terelnek minél magasabb hozamok felé.

Az adókedvezmény nagysága

Ahogy fent is említettem az adókedvezmény mértéke az éves befizetéseink 20%-a, de legfeljebb évente 130.000 forint. Ez azt jelenti, hogy ha évente befizetsz 650.000 forintot egy nyugdíjbiztosításra, akkor tudod kihasználni a maximális adójóváírást, de például egy éves 300.000 forint befizetésével is az állam évente 60.000 forintot csap hozzá, ha igényled az adóbevallásodban. A visszatérítés nagysága azonban nemcsak a folyamatos díjakra vonatkozik, hanem az eseti befizetésekre is. Hogy mit kell még tudnod?

Fontos tudnivaló az adókedvezmény igényléséről

Talán a legfontosabb tudnivaló, hogy mikor vagy jogosult az adókedvezmény visszaigénylésére az SZJA-ként befizetett adódból, íme:

  1. ha van bejelentett béred
  2. ha nem vagy KATA-s vállalkozó (nincs SZJA adónem)
  3. ha nem igényeltél vissza minden pénzt (pl. családi adókedvezmény több gyermek után, más nyugdíj megtakarítás)

Ha ezek stimmelnek (ami nem teljesíthetetlen feladat), akkor csak arra figyelj, hogy minden évben igényeld is vissza az adókedvezményt az adóbevallásodban, mert ha egyszer is elfelejted, akkor abban az évben nem fog utalni az állam.

Az adójóváírás egyéb tulajdonságai

Az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosításodra fogja utalni, így ehhez csak a nyugdíjszolgáltatáskor jutsz hozzá. Ennek az a nagy előnye, hogy az adókedvezmény további extra hozamokat termel számodra.

Ha véletlenül a nyugdíjszolgáltatás előtt szeretnél hozzányúlni a pénzedhez, akkor azért azzal számolj, hogy az összes addig igényelt adóvisszatérítés 120%-át az államnak vissza kell utalnod!

Használd ki az adókedvezményt!

Évente 20%, az nem kevés pénz, kár lenne ezt az összeget az államnál hagynod! Az öngondoskodásra amúgy is szükség van, és az állam ezt megfelelő arányban díjazza, értékeli, ha úgy tetszik. Számolj egyet a nyugdíjkalkulátorunkkal, ami természetesen számol azzal, hogy minden évben visszaigényeled az adókedvezményt. Ha kérdés maradt benned, akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot, de ha már eldöntötted, hogy nyugdíj megtakarítást szeretnél indítani, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és együtt megtaláljuk a számodra optimális megoldást!

Ezt a cikket 2172 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555