Nyugdíjbiztosítás adóbevallás 2020: így kell az adót visszaigényelni

Richter Ádám

A nyugdíjbiztosítási szerződést kötők 30%-a évről évre elfeledkezik arról, hogy a befizetett adójából visszaigényelheti a jogosan neki járó részt, pedig a nyugdíjbiztosításokba fizetett éves díj után 20% adójóváírás jár (évi maximum 130 000 forint). Részletesen bemutatjuk az szja-visszaigénylés folyamatát.

Kinek jár a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye? Miből számítják?

Az szja-ból az igényelhet vissza, aki fizet személyi jövedelemadót, azt pedig mindenki fizet, aki bejelentett munkahellyel rendelkezik. Az szja-t visszaigényelni az ún. összevont adóalapból lehet, aminek a részei:

 • Bér: munkavállalói jövedelem,
 • Megbízási díj: megbízási szerződés alapján végzett munka,
 • Összes választott tisztségviselői díj: polgármester, önkormányzati képviselő, alapítványi és egyesületi tisztségviselők stb.,
 • Ingatlan bérbeadás: 15% szja a lakáskiadás után,
 • Külföldi munkajövedelmek: főként azoknál, akiknek kizárólag magyarországi állandó lakhelye van,
 • Társas vállalkozói kivétek: 15% szja-t kell fizetni utána.

Hogyan tudom visszaigényelni az adómat?

2018-tól kezdve a munkáltató már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását, igazolást viszont továbbra is ki kell állítaniuk.  A magánszemélyek adóbevallási tervezetét a NAV automatikusan elkészíti. Az egyéni vállalkozóknak (kivéve a tavaly mellékállásban katás vagy evás vállalkozókat), az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet a NAV, de nekik továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, és a beküldés előtt mindenképpen ki kell azt egészíteniük a jövedelmi adatokkal.

Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapun keresztül, az eSZJA portálon lehet megtekinteni március 15-től. Itt tudod majd visszaigényelni a nyugdíjbiztosítás után járó szja-t is (erről később).

2020-tól már elektronikus személyivel és telefonos azonosítóval is elérhető a személyijövedelemadó-bevallás webes felülete, az eSZJA portál. A gyorsabb elektronikus ügyintézés céljából ettől az időponttól a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül vehető igénybe a szolgáltatás. Akinek van ügyfélkapuja, továbbra is be tud lépni a felületre.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az 2020. március 16-ig kérheti az adóbevallási tervezet postázását a NAV-tól sms-ben, levélben, telefonon, személyesen vagy elektronikusan. 2020. március 16. után már csak személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain igényelhető. Az adóbevallási tervezetet 2020. április 30-áig postázzák. A papíralapon kitöltött adóbevallást a NAV területileg illetékes irodájába kell visszajuttatni május 20-ig. Ha ezt az opciót választod, figyelj arra, hogy az adóvisszaigénylésre vonatkozó részt is kitöltsd.

Mik a 2020-as szja adóbevallás legfontosabb határidői?

 • Január 31. A munkáltató a magánszemélynek összesített igazolást ad (19M30).
 • Február 17. Kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolás kiadása a magánszemélynek.
 • (Február 25. KATA és EVA bevallási határideje.)
 • Március 15. A NAV elektronikus felületen teszi elérhetővé az általa készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére.
 • Március 16. Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.
 • Április 30. A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.
 • Május 20. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki ügyfélkapuval.
 • Június 1. Kisvállalati adó (KIVA) bevallási határideje.

Vagyis március 15-től már megteheted a szükséges lépéseket, hogy az adóvisszatérítést megkapd. Erre május 20-ig van időd.

Milyen igazolást állít ki a biztosító?

A biztosító minden évben igazolást állít ki arról, hogy nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezel. Ez alapján kell kitöltened az adóbevallást. Az igazolás tartalmazni fogja:

 • A biztosító nevét, székhelyét, adószámát és pénzforgalmi számlaszámát.
 • A nevedet, adóazonosító jeledet és lakhelyedet.
 • Az adóévben befizetett összeget.
 • A nyugdíjbiztosítási szerződésed egyedi azonosító számát (szerződésszám).
 • Az igazolás kiállítójának, vagyis a biztosító cégszerű aláírását.

Ehhez hasonló igazolást állít ki a biztosító (minta)

Hogyan igényeljem az adójóváírást ügyfélkapuval – egyéni vállalkozó és magánszemély esetén

Az egyéni vállalkozók az általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) helyett az egyszerűbb, letöltést nem igénylő, webes kitöltő felületen (WebNYK) készíthetik el az szja-bevallást: webnyk.nav.gov.hu.

A magánszemélyeknek (ügyfélkapus azonosítással) az eSZJA portálra kell belépniük: belépés az eSZJA portálra.

A két felület lényegében megegyezik, ugyanazok a lépések vonatkoznak rájuk.

Belépés után, ha rámész a kitöltésre, így jutsz el az adójóváírásért felelős szekcióig:

Összes mező / Személyi jövedelemadó (szja) / Rendelkező nyilatkozatok az adóról (önkéntes pénztár, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíjbiztosítási szerződés) / Sor: 144–148. Rendelkezés a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye ügyfélkapun keresztül

A biztosítód által kiküldött igazolás szerint töltsd ki az alábbi mezőket:

144. sor: A nyugdíjbiztosítási szerződés(ek)re befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 130 000 forint

Az éves biztosítói díjad 20%-át kell ide beírnod. Ez az összeg nem lehet több mint 130 000 forint. Ha a 144. sorban szereplő összeg 130 000 forintnál kevesebb, erre a kisebb összegre, ha több, akkor is csak 130 000 forintra tehetsz rendelkező nyilatkozatot.

A nem forintban fizetett díj meghatározása az MNB által közzétett devizaárfolyam alapján történik (az adóév utolsó napja szerint).

144-146. sor

145. sor: Az összevont adóalap utáni adó terhére utalandó összeg

Azt az összeget írd be, aminek átutalását kéred. Ez az összevont adóalap adókedvezmények levonása után fennmaradó része (48. sor).

Az önkéntes nyugdíjpénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási számlára utalt összegek együttesen a 280 000 forintot nem haladhatják meg.

146. sor: Nyilatkozat az átutaláshoz

Amelyik biztosítónál nyugdíjbiztosítási szerződésed van, annak a nevét, adószámát és bankszámlaszámát kell megadnod.

Külföldi illetőségű biztosító esetén lásd: 147. sor.

147-148. sor

147. sor: Nyilatkozat az átutaláshoz külföldi biztosító esetén

Itt szerepeltesd annak a külföldi biztosítónak a nevét, illetékességét, címét (székhelyét) és bankszámlaszámát, ahová az átutalást kéred. Illetékességként azt az államot kell feltüntetni, ahol a biztosító belföldi illetőségűnek minősül. Érvényes országkódok például: AT – Ausztria, GB – Nagy-Britannia, CH – Svájc, CZ – Csehország, DE – Németország, FR – Franciaország stb. Fel kell tüntetni továbbá a külföldi biztosító pénzforgalmi számláját vezető szolgáltató nevét.

Ha külföldi számlaszámként az IBAN számlaszámot tüntetted fel, akkor tégy pipát a megfelelő mezőbe. Az erre szolgáló helyre írd be a SWIFT kódot, valamint a pénzintézet illetőség szerinti országkódját is. Ne felejtsd el az erre szolgáló négyzetekben a kiválasztott devizanem 3 betűből álló, nemzetközileg használt kódját (EUR az eurónál, USD az USA dollárnál, GBP az angol fontnál, PLN a lengyel zlotynál, stb.) is feltüntetni a deviza pontos megnevezése mellett.

148. sor: A megjelölt biztosítónál kötött nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosító száma (szerződésszáma)

Itt a biztosítód által kiadott igazoláson szereplő szerződésszámot szerepeltesd.

Hogyan igényeljem az adójóváírást ügyfélkapu nélkül?

 Ha nincs ügyfélkapud, még van időd regisztrálni a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban (amit javaslunk is a könnyebb ügyintézés érdekében). Ha nincs, és nem is tervezel ügyfélkaput nyitni, akkor a 19SZJA kódszámú adóbevallási dokumentumot kell kitöltened (a NAV ajánlása szerint az ÁNYK programmal).

A bevallás főlapján (első oldal) a (C) jelű szekcióba írd be, hogy az M02 jelzésű részletező lapból mennyit töltöttél ki (ezen nyilatkozol a nyugdíjbiztosításod adóvisszaigényléséről). Egy nyugdíjbiztosítási szerződés esetén egy lapot fogsz kitölteni.

19SZJA, 1. oldal, (C)

Ezután lapozz a 19SZJA-02 jelzésű részletező lapra, és keresd meg a III. szekciót, amit (C) betűvel jelölnek, név szerint: Rendelkezés a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről:

19SZJA-02, 144–149. sor

A kitöltés ugyanúgy működik, mint ügyfélkapu esetén, itt is a 144–148. közötti sorok vonatkoznak a nyugdíjbiztosításokra. Többféle nyugdíj-előtakarékosság esetén a 149. sor kitöltésére is szükség lehet. Kitöltési segédletért görgess feljebb!

A jóváírt összeg várhatóan 2020 nyarán jelenik meg a nyugdíjbiztosítási számlán.

Ezt a cikket 229 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555