Nyugdíjbiztosítás adóbevallás 2018 – Szja visszaigénylése ügyfélkapuval és anélkül

Richter Ádám

Lezárult a 2017-es adóév, ami azt jelenti, hogy hamarosan el kell készítenünk az adóbevallásunkat. Akinek nyugdíjbiztosítási szerződése van, annak arra is figyelnie kell, hogy a befizetései után járó 20%-os adójóváírást az szja-bevallás elkészítésekor kell kérvényeznie. Leírjuk, hol tudod a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét érvényesíteni ügyfélkapun keresztül és hagyományos módon.

A nyugdíjbiztosítási szerződést kötők 30%-a évről évre elfeledkezik arról, hogy a befizetett adójából visszaigényelheti a jogosan neki járó részt. Pedig 1995. évi CXVII. szja-törvény 44/C. § (1) értelmében 2014. január 1-től kezdve a nyugdíjbiztosításokba fizetett éves díj után

20% adójóváírás jár (évi maximum 130 000 forint),

ami a minimálbér után is teljes mértékben igénybe vehető.

Fontos változás az szja-törvényben, hogy 2018-tól kezdve a munkáltató már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását (igazolást viszont továbbra is ki kell állítaniuk). Viszont a NAV elkészíti az adóbevallását azoknak, akiknek van ügyfélkapu regisztrációjuk (és nem egyéni vállalkozók). Ügyfélkapu hiányában magánszemélyek március 19-ig kérhetik, hogy a NAV papír alapon küldje el nekik az adóbevallási tervezetüket. Aki egyik lehetőséggel sem él, annak önadózóként kell benyújtania a bevallást (tehát elkészíti önállóan vagy könyvelő segítségével).

Kinek jár a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye? Miből számítják?

Az szja-ból az igényelhet vissza, aki fizet személyi jövedelemadót, azt pedig mindenki fizet, aki bejelentett munkahellyel rendelkezik. Az szja-t visszaigényelni az ún. összevont adóalapból lehet, aminek a részei:

 • Bér: munkavállalói jövedelem,
 • Megbízási díj: megbízási szerződés alapján végzett munka,
 • Összes választott tisztségviselői díj: polgármester, önkormányzati képviselő, alapítványi és egyesületi tisztségviselők stb.,
 • Ingatlan bérbeadás: 15% szja a lakáskiadás után,
 • Külföldi munkajövedelmek: főként azoknál, akiknek kizárólag magyarországi állandó lakhelye van,
 • Társas vállalkozói kivétek: 15% szja-t kell fizetni utána.

Mik a 2018-as szja adóbevallás legfontosabb határidői?

 • Január 31. A munkáltató a magánszemélynek összesített igazolást ad (17M30).
 • Február 15. Kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolás kiadása a magánszemélynek.
 • Február 26. Szja-bevallási (17SZJA) és adófizetési határidő az egyéni vállalkozók részére.
 • Március 15. A NAV elektronikus felületen teszi elérhetővé az általa készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére.
 • Március 19. Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.
 • Május 22. A 17SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki ügyfélkapuval.

Vagyis egyéni vállalkozóként február 26-ig, munkavállalóként május 22-ig kell eleget tenned adóbevallási kötelezettségednek.

Milyen igazolást állít ki a biztosító?

A biztosító minden évben igazolást állít ki arról, hogy nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezel. Ez alapján kell kitöltened az adóbevallást. Az igazolás tartalmazni fogja:

 • A biztosító nevét, székhelyét, adószámát és pénzforgalmi számlaszámát.
 • A nevedet, adóazonosító jeledet és lakhelyedet.
 • Az adóévben befizetett összeget.
 • A nyugdíjbiztosítási szerződésed egyedi azonosító számát (szerződésszám).
 • Az igazolás kiállítójának, vagyis a biztosító cégszerű aláírását.

Ehhez hasonló igazolást állít ki a biztosító (minta)

Hogyan igényeljem az adójóváírást ügyfélkapuval – egyéni vállalkozó és munkavállaló esetén

Az idei évtől kezdve az egyéni vállalkozók az általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) helyett az egyszerűbb, letöltést nem igénylő, webes kitöltő felületen (WebNYK) készíthetik el az szja-bevallást: webnyk.nav.gov.hu

A WebNYK felület az adójóváírás szempontjából lényegében ugyanúgy épül fel, mint egy ügyfélkapu, ezért a munkavállalói pozícióban lévőknek ugyanígy kell eljárniuk: belépés az ügyfélkapuba.

Belépés után, ha rámész a kitöltésre, így jutsz el az adójóváírásért felelős szekcióig:

Összes mező / Személyi jövedelemadó (szja) / Rendelkező nyilatkozatok az adóról (önkéntes pénztár, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíjbiztosítási szerződés) / Sor: 144–148. Rendelkezés a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye ügyfélkapun keresztül

A biztosítód által kiküldött igazolás szerint töltsd ki az alábbi mezőket:

144. sor: A nyugdíjbiztosítási szerződés(ek)re befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 130 000 forint

Az éves biztosítói díjad 20%-át kell ide beírnod. Ez az összeg nem lehet több mint 130 000 forint. Ha a 144. sorban szereplő összeg 130 000 forintnál kevesebb, erre a kisebb összegre, ha több, akkor is csak 130 000 forintra tehetsz rendelkező nyilatkozatot.

A nem forintban fizetett díj meghatározása az MNB által közzétett devizaárfolyam alapján történik (az adóév utolsó napja szerint).

144-146. sor

145. sor: Az összevont adóalap utáni adó terhére utalandó összeg

Azt az összeget írd be, aminek átutalását kéred. Ez az összevont adóalap adókedvezmények levonása után fennmaradó része (48. sor).

Az önkéntes nyugdíjpénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási számlára utalt összegek együttesen a 280 000 forintot nem haladhatják meg.

146. sor: Nyilatkozat az átutaláshoz

Amelyik biztosítónál nyugdíjbiztosítási szerződésed van, annak a nevét, adószámát és bankszámlaszámát kell megadnod.

Külföldi illetőségű biztosító esetén lásd: 147. sor.

147-148. sor

147. sor: Nyilatkozat az átutaláshoz külföldi biztosító esetén

Itt szerepeltesd annak a külföldi biztosítónak a nevét, illetékességét, címét (székhelyét) és bankszámlaszámát, ahová az átutalást kéred. Illetékességként azt az államot kell feltüntetni, ahol a biztosító belföldi illetőségűnek minősül. Érvényes országkódok például: AT – Ausztria, GB – Nagy-Britannia, CH – Svájc, CZ – Csehország, DE – Németország, FR – Franciaország stb. Fel kell tüntetni továbbá a külföldi biztosító pénzforgalmi számláját vezető szolgáltató nevét.

Ha külföldi számlaszámként az IBAN számlaszámot tüntetted fel, akkor tégy pipát a megfelelő mezőbe. Az erre szolgáló helyre írd be a SWIFT kódot, valamint a pénzintézet illetőség szerinti országkódját is. Ne felejtsd el az erre szolgáló négyzetekben a kiválasztott devizanem 3 betűből álló, nemzetközileg használt kódját (EUR az eurónál, USD az USA dollárnál, GBP az angol fontnál, PLN a lengyel zlotynál, stb.) is feltüntetni a deviza pontos megnevezése mellett.

148. sor: A megjelölt biztosítónál kötött nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosító száma (szerződésszáma)

Itt a biztosítód által kiadott igazoláson szereplő szerződésszámot szerepeltesd.

Hogyan igényeljem az adójóváírást ügyfélkapu nélkül?

 Ha nincs ügyfélkapud, még van időd regisztrálni a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban (amit javaslunk is a könnyebb ügyintézés érdekében). Ha nincs, és nem is tervezel ügyfélkaput nyitni, akkor a 17SZJA kódszámú adóbevallási dokumentumot kell kitöltened (a NAV ajánlása szerint az ÁNYK programmal).

A bevallás főlapján (első oldal) a (C) jelű szekcióba írd be, hogy az M02 jelzésű részletező lapból mennyit töltöttél ki (ezen nyilatkozol a nyugdíjbiztosításod adóvisszaigényléséről). Egy nyugdíjbiztosítási szerződés esetén egy lapot fogsz kitölteni.

17SZJA, főlap

Ezután lapozz a 17SZJA-02 jelzésű részletező lapra, és keresd meg a III. szekciót, amit (C) betűvel jelölnek, név szerint: Rendelkezés a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről.

17SZJA-02, nyugdíjbiztosítás szekció

A kitöltés ugyanúgy működik, mint ügyfélkapu esetén, itt is a 144–148. közötti pontok vonatkoznak a nyugdíjbiztosításokra. Kitöltési segédletért görgess feljebb!

Ha maradt kérdésed, írj nekünk bátran!

Ha nem értesz valamit az adóbevallással kapcsolatban, és további segítséget kérnél, vagy esetleg más ügyben fordulnál hozzánk, akkor írj nekünk bátran az alábbi űrlapon keresztül!

Ezt a cikket 985 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555