Nyugdíj és gyerek

Az utóbbi időben nagy publicitást kapott a nyugdíj és a gyermekek kapcsolata. Szerintem ez egy olyan esemény lehet, amellyel relatív könnyebben elfogadtatják a közvéleménnyel az oly régóta prognosztizált állami nyugdíjak csökkentését. Nézzük meg, miért léphet meg egy ilyen intézkedést az állam!

A jelenlegi nyugdíjrendszer

Kimondva- kimondatlanul, de mindenki tudja, hogy a mostani nyugdíjrendszer ilyen-olyan okból, de nem fenntartható. A magánnyugdíjpénztári rendszer megszűntetésével tulajdonképpen maradt az államtól várható nyugdíj, és az az összeg, amit felhalmozol idős korodra! Hogy mik azok a hibák, ami miatt ez a nyugdíjrendszer meglehetősen instabil?

A nyugdíjrendszer hiányosságai

Kezdjük az elején, a nyugdíjrendszer bármilyen furcsán is hangzik nem azért jött létre, hogy a nyugdíjasok megélhetését biztosítsa, hanem azért, hogy legyen az államnak extra bevétele, amiből tudja finanszírozni a hadászati fejlesztéseit. A rendszer pedig csak addig tartható fenn hosszú távon, ha a bevételek magasabbak, mint a kiadások. Nos, jelenleg ez bőven nem így van, ami meg lehet magyarázni, részben az adókulcsokkal, és a keresetekkel, valamint természetesen a demográfiával!

Mi lehet a megoldás a nyugdíjkérdésre?

Nem akarom megmondani a tutit, de az biztos, hogy a jelenlegi állapot nem sokáig tartható, hiszen az aktív dolgozók száma lassan megegyezik az eltartottak számával, arról nem is beszélve, hogy a dolgozó jelentős hányadát a közalkalmazottak, valamint a minimálbéres munkavállalók teszik ki, ami szintén nem ideális állapot. Tisztán gazdasági szempontból megközelítve a kiadásokat kell csökkenteni, és a bevételeket pedig növelni. a gyermek utáni nyugdíjszámítás ötlete a mind a kettőt igyekszik magába foglalni, hogy hogyan?

Gyermekek számától függő nyugdíj?

Az alap ötlet, hogy aki 2-nél több gyermeket vállal, az magasabb nyugdíjat kapna, mint jelenleg, aki 2-nél kevesebbet, az kisebb nyugdíjra számíthat, míg akinek 2 gyermeke van az akkora nyugdíjat kapna, mint jelenleg. A nyugdíjat azonban nemcsak a gyermekek száma, hanem a végzettsége is befolyásolná. Számold ki a nyugdíjkalkulátor segítségével, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz!

Ez miért bevétel növekedés az állam részére? Azért, mert ettől az remélik, hogy az országban több gyermek fog születni, ami az ország számára több adófizetőt, több bevételt jelent.

Miért csökkentené ez a javaslat a kiadásokat? A jelenlegi statisztikák szerint a magyar állampolgárok között nagyságrendekkel többen vannak azok, akiknek legfeljebb 2 gyermekük van, ami azt jelenti, hogy az ország jelentős részének kevesebb nyugdíjat kell majd folyósítani.

Mit tehetünk, hogy legyen normális nyugdíjunk?

Ez a javaslat, még messze nem jogerős, tehát egyelőre nem eszerint számolják a nyugdíjakat, viszont a nyugdíjtervezésnél, nem árt figyelembe venni, hogy ez a szabályzat életbe lép. Ez természetesen megint csak a nyugdíj megtakarítások felé sodornak téged is. Bármi is történik, saját nyugdíj előtakarékosság nélkül keserves évek várhatnak rád. Ha kérdésed merült fel, töltsd ki a cikk alán lévő adatlapot, ha viszont nyugdíj megtakarításban gondolkozol, akkor üljünk le egy kávé mellé, és egy nyugdíj tanácsadáson tervezzük meg, hogyan lesz megfelelő nagyságú nyugdíjad!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?