NYESZ számla

A nyugdíj előtakarékosságoknak számos formája van, de államilag támogatott nyugdíj megtakarítás mindössze 3 van a piacon. Az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíj előtakarékossági számlák, és a nyugdíjbiztosítások esetén is van lehetőség a befizetések 20%-át pluszban visszaigényelni adókedvezmény formájában. Mindenen kétséget kizárólag a NYESZ-nél van a legnagyobb szabadságunk, ezért nézzük meg, hogyan érdemes ezzel a szabadsággal élni!

A NYESZ számla fogalma

A nyugdíj előtakarékossági számla egy olyan értékpapírszámla, ahol az az adott évben elhelyezett tőkéd után 20%-os, maximum 100.000 forintos adókedvezményt igényelhetsz vissza. Speciális esetben, ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor ez a felső határ akár 130.000 forintot is elérhet. Ahogy írtam is egy értékpapírszámláról beszélünk, így el is érkeztünk a nagy szabadsághoz, vagyis teljes mértékben Te döntesz arról, hogy milyen értékpapírba fektetsz, sőt a gyakorlatban Te is intézed általában online felületen keresztül.

Az adózás

A NYESZ számlánál nem kell sem a kamatadóval, sem az EHO-val foglalkozni, hiszen erre a konstrukcióra nem vonatkozik, vagyis nem kell a nyereséged 22%-át az államnak utalni.

Az adókedvezmény a megtakarítási számlánkra érkezik, de a befektetéséről Te rendelkezel, ugyanúgy, mint az általad befizetett díjaknál.

Az adás-vételeknél sincs semmilyen adózási kötelezettséged, mindössze a részvények osztalék típusú nyeresége után kell SZJA-t fizetni. Bővebben itt írtam a NYESZ számla adózásáról!

A befektetés

Nagyon nincs is mit taglalnom, hiszen többször leírtam, hogy csak befektetési tapasztalattal és tőzsdei ismeretekkel érdemes választani, hogy kiválaszd adott időben a megfelelő befektetést, amik lehetnek állampapírok, különböző befektetési jegyek, vagy akár részvények is.

A NYESZ megszűntetése

A nyugdíj előtakarékossági számla megszűntetésére bármikor van lehetőség, de ha nem nyugdíjszolgáltatással teszed, vagyis idő előtt kiveszed a pénzt, akkor az összes adókedvezmény 120%-át vissza kell fizetni, valamint az összes hozamodat egyéb jövedelemként le kell adózni (SZJA+EHO), ami összesen 43%-ot jelent. Nyugdíjszolgáltatásnál csak kell lemondani az egyenlegünk egy részéről, ha a számla megnyitása óta nem telt el 10 év, ilyenkor ugyanis csak a hozamok után kell a fentebb is említett 43% adót megfizetni. Ebben rugalmatlanabb a NYESZ, mint a nyugdíjbiztosítás, bővebb összehasonlításért ide kattins!

A jó nyugdíj megtakarítás

Számodra lehet jó megtakarítás a nyugdíj előtakarékossági számla, vagy a másik két államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság. Úgy gondolom, ha értesz a pénzügyekhez, és a befektetésekhez, akkor szinte biztosan jól járhatsz egy ilyen nyugdíj megtakarítással. Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alkalmával meggyőződhetsz róla, hogy tényleg a NYESZ-re van szükséged, vagy esetleg egy másik nyugdíj előtakarékosságra!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?