NYESZ számla költségei

Verba György

Amikor nyugdíj előtakarékosságot választasz, akkor érdemes több szempont szerint megvizsgálnod, a várható hozamok, a rugalmasság, a befizetés nagysága, és a költségek együtt adják a nyugdíj megtakarítást. Ahogy mondani szoktam, a költségek szinte mindig állandóak, így most a NYESZ számlák költségeit fogom bemutatni.

A NYESZ, az államilag támogatott nyugdíj megtakarítás

Először is tisztázzuk, hogy mi is az a NYESZ számla! Tulajdonképpen a tőzsdei ismeretekkel, és befektetési tapasztalattal rendelkező emberek számára ideális nyugdíj megtakarítási forma. A nyugdíj előtakarékossági számla, egy olyan speciális értékpapírszámla, ahol a befizetéseid után 20%-os, de évente legfeljebb 100.000 forintos adókedvezményt tudsz igényelni. Abban az esetben, ha 2020 előtt nyugdíjba mész, akkor ez a maximális összeg felugorhat 130.000 forintra is évente. Az értkpapírszámlánál nincsen látra szóló kamat, mint egy bankszámlánál (kivéve az UniCredit Banknál), itt a nyeresége elérésért állampapírokat, befektetési jegyeket, és részvényeket kell adni-venni. Ezeknek az árfolyamnyeresége (részvényeknél osztalék nyeresége) adja meg az előtakarékosságod hozamát.

A NYESZ számla költségei

A NYESZ számláknak mindig van egy számlavezetési költsége, ami bankonként eltérő, de nagyjából 2.000-2.500 forintra tehető éves szinten.

A NYESZ számlán a hozamok érdekében kereskedni érdemes, és ezeknek az adás-vételnek is vannak költségei, ami attól függ, hogy milyen értékpapírba fektetünk. A részvényeket 0,45% és 1,00% közötti költség mellet tudjuk választani, de például a K&H banknál ingyenes, míg a Budapest Banknál nem is lehetséges. Az állampapírok vásárlása általában ingyenes, míg a bankok saját befektetési jegyei hol ingyenesek, hol pedig változó költségűek, de mindenképp olcsóbbak, mint a nagyobb nyereséggel kecsegtető részvények. Részletes összehasonlítást itt találsz.

Amit még itt fontos megjegyezni, a NYESZ számlára érkező összeg első befektetése mindig ingyenes, azonban a bankok ezt külön-külön módon értelmezik. Ha például nem egyfajta értékpapírt veszel, akkor egyes bankok (MKB, K&H) a második típusnál már felszámol vételi díjat, míg egyes bankok (Erste, OTP) nem teszi, csak ha eladod az értékpapírt, és másikat vásárolsz.

Ne csak a költségek alapján dönts!

Ebben a cikkben megmutattam neked, hogy egy NYESZ számla milyen költségekkel rendelkezik, és kétségtelenül csábítónak is tűnnek a relatív alacsony költségek, de egy dolgot ne feledj! Pontos számítások, és részletes összehasonlítások szükségesek ahhoz, hogy megtaláld az ideális nyugdíj megtakarítást. Kezdetnek használd a nyugdíjkalkulátort, hogy megtudd mekkora állami nyugdíjra számíthat, és hogy mekkora összeget kell nyugdíj-kiegészítésre fordítanod. Ha választasz egy nyugdíj megtakarítást aminek évente 5-10.000 forint a költsége, de alig termel hozamot, esetleg veszteséges, akkor azzal nem lesz megfelelő nyugdíj-kiegészítésed. Mindig azt mondom, hogy komplexen érdemes nézni mindent, így a nyugdíj megtakarításokat is. Töltsd ki ezt a rövid adatlapot, és egy nyugdíj tanácsadáson, egy kávé mellett megmutatom, hogyan tudod komplexen összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat, és megtaláljuk neked azt a megoldást, ami a lehető leghatékonyabb!

Ezt a cikket 2254 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555