Minden, amit érdemes tudnod a TKM-ről

A Teljes Költségmutatót (TKM) azért vezették be, hogy a biztosítási termékek költségeit könnyen össze lehessen hasonlítani. A TKM negatív hozamként fogható fel, amit mindenképp el kell érni ahhoz, hogy a befektetés nyereséges legyen. Ennek ellenére nem mindig a legalacsonyabb TKM lesz a legjobb.

Minden, amit érdemes tudnod a TKM-ről

A biztosítótársaságok az összes életbiztosítás kapcsán kötelesek közzétenni a TKM-értékeket, ami egy százalékos összeg, és egy adott futamidőre vetített éves átlagköltséget ad meg. Ha azt látod, hogy a 20 éves TKM 1,8%, akkor az azt jelenti, hogy 20 év alatt az átlagos éves költség 1,8%. Ez nem azt jelenti, hogy végig ennyi. Az elején kicsit több, utána kevesebb, amit aztán átlagolnak.

Kattints ide, és nézd meg a piacon elérhető TKM-eket!

A TKM előnye, hogy a befektetési (unit-linked) életbiztosítások esetében minden költséget tartalmaz, ilyenek például

  • az alapkezelési költségek,
  • a kötelező kockázati élet- és/vagy balesetbiztosítás költségei,
  • a szerzési, fenntartási és adminisztratív költségek.

Csak olyan költségek nincsenek benne, amik a biztosított személyen múlnak, pl. magasabb kockázati díjrész igénybe vétele, indexálás miatti költség vagy az eszközalapok közötti váltás költsége. Arra figyelj, hogy a vegyes vagy más néven klasszikus életbiztosítások TKM-je ezeken kívül az alapkezelés költségét sem tartalmazza. Honnan tudod, hogy vegyes vagy unit-linked? A vegyesnél fix kamatot kapsz, míg a unit-linkednél a befektetésed teljesítményén múlik, mennyi hozamot érsz el (nincs sem alsó, sem felső határa). Erről itt olvashatsz bővebben.

Azt azonban tudnod kell, hogy a TKM-et mindig egy típuspélda alapján* számolják ki a következő paraméterekkel:

  1. a biztosított 35 éves személy,
  2. a biztosítás időtartama rendszeres díjas szerződéseknél 10-15-20 év, egyszeri díjasoknál 5-10-20 év,
  3. a biztosítási díj havi 25 000 forint (rendszeres), egyszeri díjasnál 4 500 000 Ft,
  4. rendszeres díjas szerződéseknél a díjfizetés gyakorisága éves, a fizetés csoportos beszedéssel (banki levonással) történik.

*Lásd: 55/2015. (XII. 22.) MNB rendelet a teljes költségmutató számításáról és közzétételéről.

A nyugdíjbiztosításoknál figyelembe veszik, hogy 65 évesen vehető fel a pénz, így ebből vonják ki a 10-15-20 éves futamidőt, vagyis 35 helyett 45-50-55 éves belépési korral számolnak. A nyugdíjbiztosítások jelölésére a TKM mellé felső indexbe oda szoktak írni egy Ny betűt (igaz nem minden esetben).

A típuspéldától az egyéni paramétereid nagy valószínűséggel eltérnek, így a TKM-et nem lehet minden szerződésre vonatkoztatni, mert egyedi esetekben lehetnek pozitív és negatív eltérések is.

Mire jó a TKM, ha abszolút költséget nem lehet kiszámolni a segítségével?

Arra, hogy az egyes ajánlatokat össze tudd hasonlítani költségek szerint, illetve hogy lásd, nagyjából mennyi hozam elérésére van szükséged, hogy megérje az adott költséget bevállalni. Az etikus életbiztosítási koncepció része, hogy az ajánlatoknak könnyen összehasonlíthatóaknak kell lenniük, nem lehetnek rejtett költségek.

Igen ám, de miért van az, hogy ugyanannál a terméknél, ugyanannál a futamidőnél a TKM-nél két érték is van?

Azért, mert ilyenkor egy tartományt adnak meg: a TKM minimum és maximum értékét. Mitől függ, hogy melyik vonatkozik rád? Attól, hogy melyik eszközalapot választod a befektetésedhez, mert ezeknek eltér az alapkezelői díja, ugyanúgy vannak olcsóbb és drágább eszközalapok is. Ha tehát azt látod, hogy a TKM 1,17% – 2,87%, akkor tudod, hogy az adott terméken belül milyen TKM tartozik a legolcsóbb és legdrágább eszközalaphoz.

Az alapkezelői költségekről röviden annyit, hogy egy részvénytúlsúlyos befektetésnek általában több a kockázata, így a költsége is, mint azoknak az alapoknak, amikben bankbetétek és állampapírok vannak. Ám az is igaz általánosságban, hogy az olcsóbb befektetések hozampotenciálja alacsonyabb. Így nem mindig a legalacsonyabb TKM lesz az optimális választás.

Kérj személyre szabott TKM-et!

Ha megnéznéd, milyen nyugdíjbiztosításokat kínál jelenleg a piac, akkor a kalkulátorunkat ajánlom. Ha konkrétan kíváncsi vagy, mennyi lenne a személyre szabott TKM-ed adott termékek esetén, akkor pontosan kiszámoljuk neked. Írj nekünk, és segítünk!

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
640 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?