Milliókat füstölsz el, és észre sem veszed

Ma van a Füstmentes Világnap, vagyis az évnek az a napja, mikor elgondolkodsz, hogy le kellene végre szoknod a cigiről, aztán mégsem teszed. Tudod, hogy káros, drága és rossz a szaga, mégis nehéz letenni. De ha az egészséged miatt nem is aggódsz, legalább az motiváljon, hogy vagyonokat költesz rá, miközben milliomos lehetnél abból a pénzből. Hogy akkor miért nem járnak a nemdohányzók Ferrarival? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatsz.

Milliókat füstölsz el, és észre sem veszed

Magyarországon nagyjából minden 3. felnőtt dohányzik, ez a szokás pedig jelentős egészségügyi kockázattal jár. Hazánkban a halálozások közel feléért olyan betegségek felelősek, amelyek kialakulásának valószínűsége nagyobb a dohányosok körében: ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőbetegségek, de a daganatok kialakulásában is gyakorta közrejátszik.

Persze az ilyen hírek és statisztikák olvasása közben lehet, hogy te is csak legyintesz: ez veled úgy sem fog megtörténni, és egy hosszú, boldog öregkor vár majd rád. Így pedig nyugodtan veheted magadnak továbbra is a cigarettát.

Mennyi pénzt füstölsz el egy év alatt?

Számoljunk azzal, hogy naponta veszel egy doboz cigit. Ennek az ára jelenleg nagyjából 1200 forint körül mozog – ez egy hónapra nézve 36 ezer forintos kiadást jelent számodra. De számoljunk tovább: egy évnél 432 ezer forintról beszélünk, 10 évet tekintve pedig 4 320 000 forintról. Ennyi pénzed lehetne tehát akkor, ha nem gyújtanál rá többet – és a kamatokról még nem is beszéltünk.

De hol van ez a pénz azok esetében, akik nem dohányoznak?

Mindenki ismeri a viccet arról, hogy ha nem vennél cigit, már rég lehetne egy drága autód – a legtöbbször mégsincs azoknak sem, akik sosem gyújtottak rá, mert ők is elköltik azt az összeget, csak egyéb dolgokra, amik akár szintén elhagyhatóak lennének. Viszont itt jön a csavar: ha az erre szánt összeget – amit úgy fizetsz ki minden alkalommal, amikor újabb dobozt veszel, hogy szinte fel sem tűnik – a leszokás után egy megtakarításba fizeted be, tényleg milliókat érhetsz el.

Leszokással a kényelmes nyugdíjas évekért

Könnyen beláthatod, hogy az időskori nyugalmadat nem csak az egészséged fogja meghatározni: az is gondot okozhat, ha bár egészséges vagy, pénzügyi problémák nehezítik majd meg a mindennapjaidat. Ha minél hamarabb leteszed a cigit, még ennek elkerülésében is segíthet!

Amennyiben 40 évesen jutsz arra a döntésre, hogy lemondasz erről a szokásodról, és az erre szánt havi 36 ezer forintos összeget egy nyugdíjcélú-megtakarítás befizetéseire fordítod, úgy a nyugdíjkorhatár elérésére – ami jelenleg 65 év – akár 27 millió forintod is összegyűlhet (itt számolhatsz utána).

Ha még hamarabb észbe kapsz, és már 35 évesen inkább erre szánnád azt a havi 36 ezer forintot, mire eléred a nyugdíjkorhatárt 40 millió forint ütheti majd a markod. Ebből már valóban fedezhető minden, amit erőd teljében lévő nyugdíjasként szeretnél majd: utazások, hobbi, programok a családdal és a barátokkal.

De hogy jön ez ki?

Nemcsak a befizetéseid gyűlnek össze egy államilag támogatott nyugdíj-megtakarítás során, hanem a kamatokkal növelt összeget teheted zsebre a szerződésed lejárati idejének a végén. Hozamok tekintetében pedig évi 7-8%-kal  is számolhatsz, ha jól választasz.

És ha ez még mindig nem tűnne elég kedvezőnek a szemedben, további 20% adójóváírás is jár az éves befizetéseid után. Ez még plusz 100-150 ezer forintot jelenthet – ami 10-20-30 évet nézve nagyon kedvező kiegészítés, milliós nagyságrendű összeget jelenthet a befizetéseid mellé.

Vagy mi lenne, ha legalább kevesebbet dohányoznál?

Tegyük fel megtetszett a lehetőség, hogy a dohányzásra fordított pénzedből évek alatt milliókat gyűjthetnél össze. Ugyanakkor egyelőre még nem érzed magadban az erőt, hogy egyik napról a másikra teljesen felhagyj ezzel a szokásoddal.

Első lépésként csökkentsd a mennyiséget: ha a napi 1 doboz helyett napi fél doboz fogyna el, így havi 18 ezer forint megspórolásával is már éves szinten 216 ezer forintot tehetnél félre. Később pedig elhatározhatod, hogy teljesen felhagysz a dohányzással.

Ha például 35 évesen kezded el ezt a 18 ezer forintot – amit így megspóroltál – nyugdíjcélú megtakarításba fektetni, a nyugdíjkorhatár elérésére így is 20 millió forintot kaphatsz készhez.

Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

Ha megtetszett a terv, jelenleg 3 államilag elismert és támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma közül is választhatsz, ezek pedig:

  1. A nyugdíjbiztosítás,
  2. az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  3. és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

Ha pedig szeretnél szakértői segítséget kapni abban, hogy számodra melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb, iratkozz fel egy ingyenes tanácsadásra!

Henriett Gyimesi
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?