Megtakarítás nyugdíjra

Verba György

A XXI. században globálisan felmerül egy probléma, amit sokan nyugdíjkérdésnek neveznek. Mostanra azonban az emberekben tudatosodott a tény, hogy saját nyugdíj megtakarítás nélkül, a munkától való visszavonulás után jelentős anyagi kihívásokkal fognak küszködni. Úgy gondolom itt sem a problémával kell foglalkozni, hanem a megoldással, ami nem mást, mint a megtakarítás a nyugdíjra!

Miért kevés az állami nyugdíj?

A kérdésre a demográfia a válasz. Az köztudott, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer alapjait Otto von Bismarck fektette le 1889-ben, de valójában nem az időskori megélhetés biztosítása volt a célja, hanem pénzt beszedni a hadászati fejlesztésekre. Ezután következett 2 világháború (Magyarországon még egy forradalom is), így az emberek nagy része meghalt, és nem kellett jelentős mértékben nyugdíjakat kifizetni. Jelenleg azonban Magyarország egy öregedő társadalom, ahol nemsokára nyugdíjba vonulnak a Ratkó-gyermekek (akik arányaiban sokan vannak), és nagyon el fog billenni a dolgozók-eltartottak aránya. Érdekességképpen számold ki a nyugdíjkalkulátorunkkal, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz jelenleg. Egy ilyen felosztó-kirovó rendszer pedig csak addig tartható fenn, amíg több a bevétel, mint a kiadás. Nos ezért kell nyugdíjra megtakarítani.

Hol takaríts meg nyugdíjra?

Azt javaslom neked, hogy mindenféleképp egy olyan nyugdíj megtakarítást válassz, amire igényelni tudsz 20%-os adókedvezményt. Ez az éves 20%, maximum 100-150.000 forint az előtakarékosság típusától függően egy akkora előny, amit a többi nem támogatott megtakarítás nem tud kompenzálni. Korábban itt írtam a legjobb nyugdíj megtakarításról korábban, olvass bele!

1998 óta választhatsz önkéntes nyugdíjpénztárt, amire maximum 150.000 forint igényelhetsz vissza egy évben. Ez egy konzervatív befektetés, amit az állam (túl)szabályoz, viszont a munkáltatód is átvállalhatja a díjak fizetését, ebben az esetben nem jár a 205-os adójóváírás.

A 2006-os évtől már létezik az államilag támogatott értékpapírszámla, a NYESZ. Itt a saját magad ura vagy, Te intézed a befektetéseket, adod-veszed a különböző értékpapírokat, részvényeket. Egy évben 100.000 forintot igényelhetsz vissza, kivéve, ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, mert ilyenkor akár 130.000 forintot is.

Az idei évtől, vagyis 2014-től pedig a biztosítóktól is választhatsz adókedvezményben részesülő nyugdíj előtakarékosságot, ezek a nyugdíjbiztosítások. A befektetéses életbiztosításokon alapuló megtakarításoknál Te magad állítod össze a befektetési portfóliót, amit utána szakemberek kezelnek a legjobb tudásuk szerint. Évente akár 130.000 forintra is rúghat az adókedvezmény, amit értelemszerűen, éves 650.000 forint befizetése mellett tudunk visszaigényelni.

Készülj fel időben!

A nyugdíj megtakarítások mostanára olyan „kiadásokká” váltak, mint a közüzemi számlák, egyszerűen muszáj neki helyet szorítani a havi költségvetésben. Szerencsére, ahogy a cikkben is írtam több lehetőség közül tudsz választani, és nekem az a feladatom, hogy hozzásegítselek ahhoz a nyugdíj előtakarékossághoz, ami számodra a legkifizetődőbb lesz. Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alatt együtt megtaláljuk a megfelelő nyugdíj megtakarítást!

Ezt a cikket 2271 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555