Megtakarítás nyugdíjra: Kezdjük az alapoknál!

Lassan mindenkiben tudatosul, hogy keressen is bármennyi pénzt, mindenképpen kell indítani egy nyugdíj megtakarítást. Szerencsére erre több lehetőségünk is van, de konkrétan mit érdemes választani? Mekkora nyugdíj megtakarításra van szükség? Ilyen, és ehhez hasonló témákat boncolgatunk ebben a cikkben.

Miért tegyünk félre nyugdíjra?

Erre a kérdésre röviden úgy lehet válaszolni, hogy azért, mert egyébként nem lesz elég pénzünk ahhoz, hogy kényelmesen meg tudjunk élni idős korunkban. Erre a legjobb bizonyíték, ha számolunk egyet a nyugdíjkalkulátorral. Meg fogjuk látni, hogy a jelenlegi szabályzás szerint a fizetésünk nagyjából fele lesz az állami nyugdíjunk. 40-50 év után pedig senki nem tud, pláne hasonló körülmények közt élni 10-15 évet nyugdíjasként. A megoldás pedig nem lehet más, minthogy saját magunk pótoljuk ki a hiányzó bevételt.

Ebből a 3 nyugdíj megtakarításból érdemes választani

Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 3 különböző nyugdíj előtakarékosságból választhatjuk ki azt, amelyik nekünk a legszimpatikusabb, és mindháromra 20%-os SZJA kedvezmény jár.

Először is itt van az 1998 óta választható önkéntes nyugdíjpénztár, amit elsősorban akkor szoktak választani az emberek, amikor már kevés idejük van a nyugdíjba vonulásig. Vigyázzunk, mert ha a cégünk fizeti a tagdíjakat helyettünk, akkor nem jár a 20%-os, évente akár 150 ezer forintos adókedvezmény.

Vannak olyan emberek, akik nem szeretik másokra bízni a pénzügyeiket, befektetéseiket. Nekik ideális megoldást jelenhet a NYESZ számla, amire szintén 20%, éves szinten 100 ezer forintos adókedvezmény jár (ha 2020.ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint). Mivel itt mindenkinek magának kell részvényeket vásárolnia, kötvényeket jegyeznie, ezért olyanoknak érdemes választania, akinek megfelelő szakmai tapasztalata. Mivel életünk utolsó 10-15 évéről van szó, ezért nem itt érdemes megismerni a tőzsde világát.

A harmadik államilag támogatott nyugdíj megtakarítás a nyugdíjbiztosítás. Ez az a nyugdíj megtakarítás, ahol képzett szakemberek kezelik azt a portfóliót, amelyet mi magunk állítottunk össze, így várhatóan szép hozamokat tudunk realizálni. Hosszabb futamidőnél (10-15 éves távtól) érdemes választani az elérhető hozamok, és a speciális költségszerkezete miatt, mellesleg a visszaigényelhető 20%-os, akár éves 130 ezer forintos adókedvezménynek is van ideje extra nyereséget termelni számunkra.

Most, hogy tisztában vagyunk a választható nyugdíj előtakarékosságokkal már csak azt kell megtudnunk, hogy mekkora összeget érdemes félretennünk nyugdíjcélra.

Mennyi pénzt fordítsunk nyugdíj megtakarításra?

Alapvetően 2 fő összetevő határozza meg az ideális nyugdíj megtakarítás havi mértékét, mégpedig a futamidő, és a bejelentett bérünk. Pontosan ezt a két adatot kell beállítani a nyugdíjkalkulátorban is, ahhoz hogy megkapjuk, hogy mekkora állami nyugdíjra vagyunk jogosultak a jelenlegi szabályzás szerint. Innen már csak egy lépés, hogy megnézzük, hogy bizonyos havi megtakarítás mellett, mekkora nyugdíj-kiegészítésre tehetünk szert.

Alapszabálya a megtakarításoknak, hogy minél előbb elkezdjük el a rendszeres takarékoskodást, annál jobban járunk. Egy példával élve, ha 10 évig félreteszünk havi 40 ezer forintot, akkor várhatóan 8,8 millió forint lesz a lejárati összeg (8%-os éves hozam, és 3%-os értékkövetés mellett). Ezzel szemben, ha 40 évig teszünk félre havi 10 ezer forintot, akkor 54,2 millió forint üti a markunkat a lejáratkor.

Kérjük szakértő segítségét!

Az állami nyugdíjunk mértékét is csak a jelenlegi szabályok szerint tudjuk meghatározni, és a nyugdíj megtakarításoknál is több száz közül kell kiválasztani azt az egy-két konkrét ajánlatot, amelyet aztán végig fizetünk. Olyan sok mindenre kell odafigyelni, kiszámolni, hogy érdemes egy szakértővel konzultálni ezzel kapcsolatban, hiszen így időt, és pénzt nyerünk. Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson, és egy óra alatt megtervezzük, hogyan készülj fel a nyugdíjas korodra!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?