Meddig lesz korengedményes nyugdíj?

Verba György

Állandó kérdésként merül fel, hogy ki mehet korengedménnyel nyugdíjba, és mikor. Most a Policy Agenda elemző portálon találhatunk egy friss hírt a korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban. De úgy gondoltam megosztom veled, amit erről a kérdésről érdemes lehet tudni. Tegyük tisztába ezt a kérdést!

Mit jelent a korengedményes nyugdíj?

A köztudatba leginkább az vésődött be, hogy a hölgyek 40 igazolt munkával töltött év után nyugdíjba mehetnek, még akkor is, ha nem érték el az aktuális nyugdíjkorhatárt. Ezen felül, ha a férfiak legalább 10 évet, a hölgyek pedig minimum 8 évet töltöttek valamilyen veszélyes foglalkozással, akkor ők is a nyugdíjkorhatár betöltése előtt befejezhette a munkát, és nyugellátásban részesült.

Várható valamilyen változás?

Ez egy olyan kérdés, amire egyelőre senki nem tudja a választ. Ha kicsit visszamegyünk az időben, akkor kiderül, hogy az állam 2010-ben el akarta törölni a korengedményes nyugdíjakat, de ebből nem valósult meg semmi. 2012-ben további 2 évvel meghosszabbították ennek az érvényességét, vagyis elviekben 2014.12.31-ig, hogy jövőre mi várható az a jövő zenéje.

Mit jelent ez anyagilag?

Nos azt fontos tudni, hogy az olyan dolgozók, akik veszélyes munkakörben dolgoznak azok után a munkáltató extra járulékokat fizet, hiszen az államnak is több pénzt kell fordítania majd ezen dolgozók részére. Ennek az extra járuléknak a mértéke a bérek 13%-a, vagyis nem kis összegről beszélünk.

A portál szerint az állam 2010, és 2014 között így nagyjából 85 milliárd forint extra bevételhez jutott, ez pedig 2 dolgot jelent. Az első az, hogy igazság szerint a munkáltatók bőven megfizették a korengedményes nyugdíjasok nyugdíjának jelentős részét, a másik pedig az, hogyha eltörölnék valóban a korengedményes nyugdíjat, akkor ez a bizonyos 85 milliárd forint hiányozni fog a jövő évi költségvetés bevételi oldaláról.

Kiket érinthet ez érzékenyen?

Sajnos mondhatjuk úgy, hogy: Természetesen erről nincs pontos adat, de közelítő számítások szerint nagyjából 50.000 munkavállaló után fizetnek extra járulékokat. Ez azt jelenti, hogy elég sokan vannak azok, akiknek most érdemes odafigyelni, hogy mi lesz várható. Ide tartoznak például a rendőrök, tűzoltók, de a tömegközlekedésben dolgozó sofőrök/vezetők is. Arról nem is beszélve, hogy az milyen rosszul járhat, akinek mindössze 1 év kéne még, hogy nemtől függően ledolgozza ezt a minimális 8, vagy 10 évet, így hiába fizettek utána sok-sok évig emelt járulék, nem élvezheti ennek az előnyeit.

Hogyan tervezz nyugdíjra?

Azért, hogy egy kicsit megnyugtassalak, egyelőre nem szerepel az őszi törvényhozási programok között, hogy megszűntessék a korengedményes nyugdíjakat, de nyugtával dicsérd a napot. Nem győzöm hangsúlyozni a nyugdíj megtakarítások fontosságát, hiszen nyílt titok, hogy a jelenlegi rendszer nem működik jól, változtatni kell, és változtatni is fognak rajta (lehet, hogy így?), addig pedig a legbiztosabb, hogyha megfelelő módon gondoskodsz magadról. Kérdésed van? Akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot, viszont ha lépni szeretnél, és szeretnéd függetleníteni az államtól, amennyire csak lehet, akkor találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson! Egy üdítő, vagy kávé mellett megtervezzük, hogyan lehet anyagi gondoktól mentes nyugdíjas korod!

Ezt a cikket 2218 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555