Kiszámoltuk: 15 millió Ft-ra lesz szükséged, ha nyugdíjba mész

Richter Ádám

Az állami nyugdíj két-három évtized múlva csak a fizetésed 50-60%-át fogja elérni, így ezt a veszteséget a privát megtakarításaidból kell pótolnod, ha nem akarsz elszegényedni. De mekkora összegre van szükséged nyugdíjas korodig? Az igényeidtől függ, de úgy kalkuláltunk, hogy nagyságrendileg 15 millió forintra minimum szükséged lesz. Mutatjuk, hogy miért.

A privát nyugdíjcélú megtakarítás összegét könnyen ki tudod számolni (megközelítőleg), ha előbb három dolgot végiggondolsz:

  • mennyi a nettó fizetésed?
  • mennyi állami nyugdíjad lesz?
  • hány évig leszel nyugdíjas?

Ha ezeket kiszámolod (vagy megtippeled), akkor nagyjából ki tudod számolni, nagyságrendileg hány millió forintot kell félretenned 65 éves korodig, hogy ugyanúgy élhess nyugdíjasként, mint előtte.

Szaladjunk is végig ezen a három kérdésen!

Mennyi a nettó fizetésed?

Ez egyénenként eltér, ezért mi az egyszerűség kedvéért a 2017-es átlagfizetést vesszük alapul, ami nettó 200 ezer forint volt (2018-ban ennél magasabb is lesz, de ez most lényegtelen). Természetesen nőhet a fizetésed a nyugdíjig, és valószínűleg 2002-ben kevesebbet kerestél, mint tavaly. Az egyszerűség kedvéért maradjunk a 2017-es átlagnál, hiszen úgyis csak egy hozzávetőleges értéket szeretnénk megtudni.

Mennyi állami nyugdíjad lesz?

Az állami nyugdíj kiszámítása a tévhittel ellentétben nem a legutolsó 5 év alapján történik, hanem a rendszerváltás után keresett béredet átlagolják és korrigálják különféle mutatók alapján. Kijön egy átlagfizetés, ennek kapod meg egy bizonyos százalékát havonta nyugdíjként. A százalékot az aktívan töltött évek alapján szabják meg, illetve ez nyilvánvalóan nem független az adott demográfiai helyzettől sem (aktívak és nyugdíjasok aránya). Azt látjuk, hogy a társadalom elöregedésével a megállapított százalékok egyre csökkennek, vagyis a korábbi átlagfizetés egyre kisebb hányadát adják oda nyugdíjként. Előrejelzések szerint egy-két évtized múlva az 50-60%-os nyugdíj lesz a leggyakoribb.

Innentől könnyen kiszámolható – szintén leegyszerűsítve –, hogy egy 200 ezer forintos átlagfizetésből 80-100 ezer forint veszik majd el havonta. Ez az, amit pótolnod kell ahhoz, hogy ne csökkenjen az életszínvonalad.

Hány évig leszel nyugdíjas?

Már csak az a kérdés, hogy milyen időtávon kell pótolnod a havonta kieső 80-100 ezer forintot. A KSH statisztikái szerint a születéskor várható átlagos élettartam nőknél 79 év, férfiaknál 72 év. Ebből kiszámolható, hogy aki 65 éves korában megy nyugdíjba, az várhatóan 7, illetve 14 évet fog eltölteni nyugdíjasként.

Persze, sosem lehet biztosra tudni, hogy ki meddig fog élni, de gondolom, te sem arra készülsz, hogy csak két évig leszel nyugdíjas. És azt se felejtsük el, hogy az emberek egyre tovább élnek átlagosan, így könnyen lehet, hogy te még annál is hosszabb időt fogsz eltölteni nyugdíjban, mint a mostani idősek.

Így az a biztos, ha 15 nyugdíjban töltött évvel számolunk, amivel nőknél talán alá is lőttünk egy picit a várható élettartamnak.

Mennyi pénz kell az állami nyugdíj mellé?

Innentől könnyedén kiszámolható, hogy ha 15 éven keresztül havi 80 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést szeretnél, akkor legalább 14 400 000 Ft-ra lesz szükséged. Azért mondom, hogy legalább, mert az inflációval nem számoltunk, és egyébként is inkább legyen több tartalék, mint kevesebb.

Vagyis kijelenthetjük, hogy egy átlagbérből élő embernek nagyságrendileg legalább 15 millió forintot össze kell gyűjtenie a nyugdíjkorhatárig. Sok pénz? Igen, de akár tetszik, akár nem, össze kell gyűjteni valahogy, különben ennyi hiányozni fog a jövőbeli költségvetésből. Úgyis mondhatnám, hogy enélkül elszegényedsz.

Otthon, a párna alatt elég kínkeserves lenne összegyűjteni ennyi pénzt, miközben vannak erre sokkal hatékonyabb megoldások is. A megtakarításokat nem véletlen találták ki, mert ilyenkor tudatosan megtervezett stratégia szerint gyűjtheted és fektetheted be a pénzed. A kamatos kamatnak köszönhetően a megtakarításod sokkal nagyobb ütemben gyarapszik, mintha nem fektetnéd be sehova. Egy korábbi cikkben meg is mutattam, milyen óriási különbség van a bankszámlán gyűjtögetés és a befektetés között.

Be is bizonyítottam, hogy napi két kávé árából hogyan lehet összegyűjteni milliókat.

A nyugdíjcélú megtakarítások célja pontosan az, hogy a leghatékonyabban készülj fel a nyugdíjas éveidre: hogy viszonylag alacsony havi összegből tisztességes időskori vagyont gyűjthess össze.

Tudtad, hogy 65-féle nyugdíjbiztosítás létezik?

Rengeteg nyugdíjbiztosítás közül választhatsz, de ezek eltérő teljesítményre képesek, és egyik olcsóbb, a másik drágább. Kérd el tanácsadónktól a 3 leginkább hozzád illőt!

A döntésednek súlya van: nem mindegy ugyanis, hogy -3%-os a hozamod (ez az infláció), 2%, 4% vagy éppen 6%. Egy százaléknyi különbség is milliós eltéréseket eredményez a végösszegben. A költségeknél ugyanez a helyzet: milliókat bukhatsz plusz egy százalékkal drágább megtakarításnál. Ezért érdemes minden esetben független tanácsadóhoz fordulni.

Az sem mindegy, hogy hány éved van még a nyugdíjig, mekkora a fizetésed, és mik az egyéb igényeid. Ha szeretnél egy pontos kalkulációt kapni arra nézve, hogy mennyi pénzre lesz szükséged nyugdíjasként, és ehhez havonta mennyit kellene félretenned, akkor mindenképp vedd fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal, akik kiszámolják neked!

Ezt a cikket 947 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555