Ki örökölheti meg a nyugdíjbiztosításban összegyűlt vagyont?

Verba György

Bár azzal tisztában vagyunk, hogy az állami nyugdíjból nem fogunk tudni megélni, mégis vannak félelmeink a nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatban. Az egyik leggyakrabban előforduló aggályunk, hogy mi lesz a pénzzel, ha meghalunk. Szemben az állami nyugdíjrendszerrel itt sehogy nem veszik el a pénz. Nézzük a részleteket!

Állami nyugdíj kontra privát nyugdíj

Abban a hitben éljük le az életünket, hogy dolgozunk, a keresetünk egy részét pedig az állam azért vonja le, hogy kapjunk érte egészségügyi ellátást, és majd nyugdíjat. Akadnak olyanok, akik megélték azt, hogy nyugdíjba vonulhatnak, és ők kapnak is az államtól nyugdíjat. De mi van azokkal, akik hamarabb halnak meg?

A szomorú válasz az, hogy tőlük hiába vontak le akár több millió forintot is ez a pénz az államnál marad. Így működik a felosztó-kirovó rendszer. Ezen a ponton igazságtalan ez tény és való, de sajnos nem tudunk ellene tenni semmit. Viszont tudunk olyat, aminél ez nem történik meg, a neve: Nyugdíjbiztosítás.

A nyugdíjbiztosítások esetén ugyanis törvénybe van iktatva, hogy a biztosítónak szolgáltatnia kell akkor is, hogyha elhalálozunk, vagyis a kedvezményezettünk megkapja a pénzt! Hogyan?

A nyugdíjbiztosítás öröklése

Ahogy fent is említettük a nyugdíjbiztosításba fektetett pénz nem veszik el. Előbb utóbb ugyanis valamilyen módon szolgáltatnia kell számunkra az alábbi 4 okból kifolyólag:

  1. amikor betöltjük a 65. életévet
  2. amikor nyugdíjba vonulunk
  3. amikor megrokkanunk
  4. amikor meghalunk

Mi ez utóbbiról beszélünk, itt pedig a biztosítók többféle módon szolgáltathatnak számunkra. Minden nyugdíjbiztosításnak van egy haláleseti díja, ami rögzítve van a szerződés indulásakor, a példa kedvéért ez legyen 3 millió forint. Emellett pedig folyamatosan gyarapszik a megtakarításunk, legyen az egyenlege 5 millió forint. Amikor meghalunk, akkor általában 2 különböző módon szolgáltathat a biztosító:

Az első lehetőség, hogy a 2 összeg közül a magasabbat kapjuk meg, vagyis jelen példában 5 millió forintot. A másik pedig hogy ezt a 2 összeget összeadják, vagyis a példánkban 3+5=8 millió forint. Ezekből is látszik, hogy itt merőben máshogy működnek a dolgot, mint az állami nyugdíj esetében.

A pénzünk nem veszhet el

Ahogy látszik a cikkből is, a nyugdíjbiztosítások abban az esetben is korrekt szolgáltatást nyújtanak, ha sajnálatos módon elhalálozunk. Ebben az esetben az általunk megadott kedvezményezettek kapják a megtakarításunkat, ha nem adtunk meg, akkor pedig a törvényes örökösök. Viszont a cikk arra is rávilágított, hogy ebből a szempontból is jelentős eltérések vannak az egyes nyugdíjbiztosítások között. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid megbeszélésen minden lényeges pontra kitérünk, és így garantáltan a leginkább testhezálló nyugdíjbiztosítást tudod kiválasztani.

Ezt a cikket 1714 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555