Kezdd korán! Havi 10 ezer forintból 28 milliós extra nyugdíj

Verba György

Azzal mindenki tisztában van, hogy csak az állami nyugdíjból megélni, több mint kihívás. Viszont bőven akadnak olyanok, akik nem indítottak még nyugdíj megtakarítást. Viszont jó, ha tudjuk, hogy nem kell horribilisen magas összegeket félretenni ahhoz, hogy szép nyugdíj kiegészítésünk legyen. Már havi 10 ezer forintból is meseszép összegekre tehetünk szert.

Egyre fogy az állami nyugdíj

Sajnos szomorú tendencia, hogy a nyugdíjakból egyre kevésbé tudunk megélni. Hiába minden évben a meghirdetett nyugdíj emelés, ez legtöbbször havi ezer, legfeljebb 2-3 ezer forint. Ez jól is jönne, csak közben az árak elrohannak mellettünk. A nyugdíjkalkulátorral Te is ki tudod számolni, hogy a jelenlegi adatok szerint mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. Nagy meglepetés vélhetően nem fog érni, jóval kevesebb lesz, mint a mostani kereseted, röviden ezért kell félretenni a nyugdíjas évekre.

Az adókedvezményeket használjuk ki!

Ráadásul 3 olyan nyugdíj előtakarékosságból választhatunk, amelyre 20%-os adókedvezményt tudunk visszaigényelni:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, évente akár 150 ezer forintot
  2. NYESZ számla, évente 100 ezer forintot, ha 2020.01.01-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forintot
  3. nyugdíjbiztosítás, egy évben legfeljebb 130 ezer forintot

Amennyiben nem csak egy, hanem több nyugdíj megtakarításunk is van, akkor legfeljebb 280 ezer forintnyi adókedvezményt utaltathatunk vissza a nyugdíj megtakarításainkra. A mennyiségnél azonban az idő talán fontosabb.

Milliós nyereség a korán eszmélőknek

Bármilyen furcsán is hangzik, havi 10 ezer forintból nagyon magas nyugdíjtőkét is fel tudunk építeni, ehhez mindössze arra van szükség, hogy idejekorán nekilássunk pénzt félretenni. Elvégeztünk egy számítást, ahol havi 10 ezer forintot tettünk félre, és megnéztük, hogy különböző futamidők mellett mekkora lejárati összeget kapunk.

Mire elég a havi 10 ezer forintos nyugdíj megtakarítás?

Egységesen éves 6%-os átlaghozammal számoltunk, és 3%-os értékkövetést vettünk figyelembe a lejárati összegek meghatározásakor.

A táblázat tetején látható, hogy havi 10 ezer forintból akár 28,5 millió forintos nyugdíjvagyont is elérhetünk, csak kell hozzá 40 év. Minél tovább várunk annál kevesebb pénz fog összejönni, 12 év után már csak 2,4 millió forint a különbség óriási, pedig csak 3 millió forinttal kevesebbet tettünk félre.

Arra sem érdemes apellálni, hogy majd később magasabb összeget teszünk félre, mert ha 12 évig havi 40 ezret teszünk félre, akkor is „csak” 9.552.152 forintunk gyűlik össze. Ebből is látszik, hogy inkább hamarabb indítsuk el a szerződésünket (akár kisebb összeggel), mint később magasabb összeggel.

A legjobb nyugdíj megtakarításra van szükség!

Mielőtt most mindenki rohanna aláírni az első nyugdíj megtakarításos papírt, ami elé kerül, összegezzük, amit olvastunk. Itt ugyanis arról volt szó, hogy minél hamarabb indítsunk el egy nyugdíj megtakarítást, mert sok-sok millió forint pluszt jelent számunkra. Viszont arról nem volt szó, hogy mennyire nem mindegy melyik ajánlatot szignózzuk. Azonos feltételek mellett is akár több milliós különbségek alakulhatnak ki. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy bő egy órás megbeszélésen, megtaláljuk azt a megoldást, amely számodra a legkedvezőbb.

Ezt a cikket 1774 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555