Indítsunk nyugdíj megtakarítást! A befizetéseink 120%-a dolgozik értünk

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen egyrészt nagyon sokat kell adóznunk, másrészt még megfelelő nyugdíjra sem számíthatunk. Éppen ezért kell a lehetőségekből kihozni a maximumot, amire kiválóan alkalmasak a nyugdíj előtakarékosságok. Egyrészt csökkenteni tudunk a nyugdíjhiányunkon, másfelől a befizetett adónkból is vissza tudunk szerezni az államtól.

A nyugdíjproblémát kezelni kell

Abban megegyezhetünk, hogy amennyiben nem halmozunk fel anyagi javakat idős korunkra, akkor elég nagy bajba kerülhetünk. A nyugdíjkalkulátor (amely a jelenlegi szabályok szerint számol) tanulsága szerint nagyjából a keresetünk 60%-á kapjuk állami nyugdíjként. Ekkora jövedelem kiesést pedig elég nehéz kompenzálni, ha nincsenek tartalékaink. Arról nem is beszélve, hogy ez a helyzet várhatóan tovább romlik, hiszen rohamosan öregszik a társadalmunk, részletek itt. A nyugdíj megtakarítások viszont nagyon jó adóoptimalizáló lehetőségeket nyújtanak számunkra.

Sokat adózunk, vegyünk vissza belőle!

Elég sok panaszt hallunk az utcán, finom fogalmazva is izzik körülöttünk a levegő, mégis talán a leggyakoribb probléma, amiről hallunk az az emberek fizetése. Sokan kevés pénzt kapnak, de még nálunk is rendkívül magas adót kell megfizetni. Egy egyszerű példával szemléltetve:

Ha valaki, akinek nincsen gyereke, keres nettó 130 ezer forintot egy hónapban, annak a bruttó bére 198.473 forint. Igen ám, de a munkáltatónak nem csak a bruttó, és a nettó bér közötti összeget kell az államnak fizetnie, hanem a bruttó béren felül is. Először is Szociális hozzájárulási adót (27%), majd pedig Szakképzési hozzájárulást (1,5%), ami a mi példánkban 53.588 Ft + 2.977 Ft, azaz összesen 56.565 forint.

Azt viszont ne feledjük el, hogy a bruttó bérünk 16%-a SZJA-ként kerül befizetésre, vagyis a példánál maradva havi 31.756 forint, ami éves szinten 381.072 forint. És ebből a 380 ezer forintból van lehetőségünk különböző jogcímen adókedvezményt visszaigényelni, például egy nyugdíj megtakarításon keresztül. Ne hagyjuk az államnál ezt a pénzt, amennyit csak lehet szerezzünk vissza belőle!

Akár plusz 6,2 millió forintot is kaphatunk

Gondoljunk csak bele, hogy már havi 10 ezer forint megtakarítása után, évente 36 ezer forintot is vissza tudunk szerezni az államtól. Arról már nem is beszélve, hogy ezt a visszatérítést nem tudjuk előre elkölteni, hanem további nyereséget termel nekünk, még pedig nem is keveset:

Indítsunk nyugdíj megtakarítást! A befizetéseink 120%-a dolgozik értünk
A nyugdíj előtakarékosság utáni adókedvezmény

forrás: nyugdijbiztositas.com, a havi 10 ezer forintos szerződést évente 3%-kal növeltük, és évente 8%-os hozamot ért el

Elsőre bármennyire is hihetetlenül hangzik, de akár több mint 6 millió forintot is érhet az állam segítsége, ha mindössze havi 10 ezer forintot félreteszünk magunknak. Akkor sem kell aggódni, ha csak alig 12 évünk van a nyugdíjig, hiszen így is majdnem fél millió forintot kaphatunk. A lényeg, hogy legalább havi 10 ezer forintot tegyünk félre nyugdíjra!

Ne hagyjuk az államnál az adónk egy részét!

Ebben a cikkben tulajdonképpen két problémára kerestünk megoldást, és egész jól sikerült. Nem csak gondoskodtunk a nyugdíjunkról, és még az államtól is visszaszereztünk az adónkból, ami ahogy a példa is mutatja, akár 6 millió forintra is rúghat. Persze érdemes nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy azt a nyugdíj előtakarékosságot válasszuk, amely a leginkább passzol hozzánk. Ha garantáltan a legjobb ajánlatot szeretnéd, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett együtt megtaláljuk az ideális nyugdíj megtakarítást.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?