Hogyan spóroljuk össze a nyugdíj megtakarításra a pénzt?

Verba György

Mostanság bárkit is kérdezünk meg, mindenki egyet ért abban, hogy nyugdíj megtakarítás nélkül, nagyon nehéz lesz megélni, miután visszavonultunk a munkától. Sokan ezért nem is terveznek nyugdíjba menni, hanem úgy tervezik, hogy a korhatár betöltése után is dolgoznak. Mindez persze nem zárja ki, hogy meg is takarítsanak pénzt addigra. Éppen ezért megmutatjuk, hogy egy átlagos háztartásban hol lehet pénzt spórolni, amiből szép nyugdíjunk lehet.

Legalább havi 15 ezer forintot tegyünk félre nyugdíjra

Bármilyen furcsán is hangzik, tudunk annyit spórolni, hogy havi 15 ezer forintot fordítsunk egy államilag támogatott nyugdíj megtakarításba. És ezzel már szép eredményeket, és egész magas nyugdíj-kiegészítést szerezhetünk magunknak. Beszéljenek a számok:

Nyugdíj megtakarítás havi 15 ezer forintból

Ahogy látható a táblázatban majdnem 18 millió forintot is összegyűjthetünk, hogyha ezt a havi 15 ezer forintot még idejében elkezdjük félretenni. Persze minél később kezdjük, annál kevesebb lejárati összegre számíthatunk, de 5,1 millió forint sem kevés pénz. Havi 15 ezer forintot spórolni pedig lehetséges, ha az alábbiakra odafigyelünk.

Spóroljunk az étkezésen (is)!

Legyünk bár fizikai dolgozók egy építkezésen, vagy irodai munkánk legyen, legalább egyszer egy nap nem otthon étkezünk. Ezen pedig rengeteget lehet spórolni. Ha mondjuk, elmegyünk és gyorsétterembe, vagy hasonló menü kínálattal rendelkező étterembe minimum 1.000 forintot fogunk fizetni. Eközben az otthoni étel pedig nem fogy el, és lehet, hogy ki kell dobni. Amennyiben csak minden 2. nap viszünk magunkkal élelmet, akkor egy hónapban 10-15 ezer forintot tudunk megspórolni, és máris forgathatjuk egy nyugdíj megtakarításba. Azonban máshol is nyerhetünk magunknak jelentős összegeket.

A nagyobb kiszerelésű üdítők

Az étkezés mellett az italokkal is sokat spórolhatunk. Igyunk akár vizet, akár üdítőt jobban járunk, ha egyből nagyobb kiszerelést választunk. Számoljuk ki egy példán keresztül, és vegyük alapul, hogy 1,5 liter folyadékot fogyasztunk egy nap. Egy fél literes Ice Tea 240 forintba kerül, míg egy másfél literes 380 forintba, így ha 3 darab másfél literes üdítőt veszünk, az 3*240=720 forintba kerül. Vagyis naponta megspórolhatunk 340 forintot, ami 20-23 munkanappal számolva havi 7.820 forintot jelent. Az étkezéssel kiegészülve már bőven megtaláltuk a nyugdíj előtakarékosságra szánt 15 ezer forintot, és még nincs vége.

A tudatos nagybevásárlások

Bevett szokás nálunk, hogy ha kell otthonra valami, akkor munkából hazafelé beugrunk egy közeli boltba, és megvásároljuk. Érdemes azonban itt is, ahogy a pénzügyeinkben is előre gondolkodni, tervezni. A nagybevásárlásokat kapcsolhatjuk különböző akciókhoz, leárazásokhoz, és az is lehet, hogy nem egy helyen érdemes mindent beszerezni, hanem akár 2-3 különböző boltban. Így akár a vásárlásaink 5-10%-át is meg tudjuk spórolni. Az előző 2 tételhez ezt hozzáadva kijelenthetjük, hogy elő tudtuk teremteni a nyugdíj megtakarításhoz szükséges összeget.

Nagyon fontos a pénzügyi tudatosság

Ahogy a cikkből is kiderül a kiadásainkban számos olyan tétel akad, ahol egy kis odafigyeléssel jelentős összegeket tudunk megspórolni. És akkor még nem is beszéltünk a dohányzásról, kávéról, energia italokról, és az ezekhez hasonló mondhatni luxuscikkekről. A pénzügyi tudatosság nem csak abból áll, hogy a megfelelő pénzügyi megoldásokat választjuk ki, hanem, hogy a megkeresett pénzüket odafigyelve használjuk fel.

Ez a tudatosság oda vezet, hogy lesz pénzünk végigfizetni egy olyan jó nyugdíj megtakarítást, amely segítségével idős korunkban sem kell nélkülöznünk. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy személyes találkozón ilyen, és ehhez hasonló tanácsokkal tudjuk segíteni Önt, és abban is segítünk, hogy megtalálja az ideális nyugdíj megtakarítást.

Ezt a cikket 1627 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555