Használd ki te is az adókedvezményt KATA-s vállalkozóként!

Benke Tímea | Mánia Fitness
Benke Tímea

Olvastál már arról, hogy a nyugdíjmegtakarításodat kiegészíti az állam plusz 20% adókedvezménnyel, de nem tudod, egyáltalán jogosult vagy-e rá? Sajnos körülbelül 2 millióan nem, de van megoldás a problémára KATA-s, minimálbéres, GYES-en, GYED-en lévő, külföldön dolgozó vagy épp munkanélküli személyeknél is.

A nyugdíjmegtakarítás egyik nagy előnye (a személyi jövedelemadóból [SZJA] visszaigényelhető) 20%-os adókedvezmény. Három olyan nyugdíj előtakarékossági forma létezik, amelyeket az állam adókedvezménnyel támogat. Ez az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla.

Mivel a mostani harmincasok már csak a jelenlegi nettó fizetésük körülbelül 50%-ára számíthatnak majd nyugdíjas korukban, a fiatalabbakat pedig még ennél is komolyabb veszély fenyegeti, mindenkinek érdemes átgondolni a lehetőségeit. A plusz 20% adókedvezmény komoly összegekkel egészítheti ki a nyugdíjad, a kamatos kamat pedig még tovább gyarapítja a megtakarításod.

Honnan tudjam, hogy nekem jár-e az adókedvezmény?

Jár az adókedvezmény mindenkinek, aki rendelkezik bejelentett munkahellyel és nem KATA-s egyéni vállalkozó. Ez eddig egyszerűnek tűnik, de vannak olyan speciális esetek, amikkel feltétlen számolni kell. Ilyen például a minimálbéres bejelentés, a külföldi munkavállalás, a GYES és a GYED.

Akinek nincs bejelentett munkahelye, értelemszerűen nem fizet SZJA-t, így nincs miből visszaigényelnie. Ugyanez a helyzet a főállású anyáknál, akik nem rendelkeznek munkahellyel. A KATA-s (vagyis az egyszerűsített adózást választó) vállalkozók szintén nem fizetnek SZJA-t, így ők sem tudnak belőle visszaigényelni.

Ugyanúgy érinti ez a probléma a külföldön dolgozókat, hiszen ők sem adóznak Magyarországon, így pedig nem jogosultak az adókedvezményre.

A GYES-en és GYED-en lévők helyzete sem könnyű. Mivel a GYES-ből nem vonnak SZJA-t, a GYES-en lévők nem élhetnek a 20%-os adókedvezménnyel. A GYED olyan tekintetben más, hogy vonnak belőle SZJA-t, de annyira keveset, hogy ha abból igényel vissza valaki adót, nem jár kimondottan jól. Minél többet adózik az ember, annál többet jelent a 20% (maximum 280.000 forintot).

A minimálbéresek esetében is az a gond, hogy mivel nem túl magas bér, az SZJA összege is kicsi. Minél kevesebb az SZJA, annál kevesebb pénzzel gyarapítja a nyugdíjmegtakarítást az adókedvezmény, ezért a minimálbéresek nem tudják megfelelően kihasználni azt, még akkor sem, ha egyébként van más bejelentetlen (fekete) bevételük is.

Mennyi embert érint a probléma?

Jelenleg több mint 130.000 KATA-s egyéni vállalkozó és körülbelül 180.000 GYES-en lévő szülő van Magyarországon. 2016 első felében több mint 280.000 magyar dolgozott hivatalosan külföldön. Csak ezek a számok alapján közel 600.000 ember nem jogosult az adókedvezményre. Ha ez önmagában nem lenne elég, a magyar dolgozóknak körülbelül a harmada van minimálbérre bejelentve, ami pedig több mint másfél millió embert jelent.

Mi a megoldás?

Nagyjából 2 millió ember problémájára jelent megoldást a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj előtakarékossági forma, amely engedélyezi, hogy a biztosított és a szerződő személye eltérő legyen. Ez azért megoldás, mert a biztosított (vagyis az, akinek a nyugdíját a megtakarítás majd kiegészíti) lehet KATA-s, minimálbéres, lehet GYES-en, GYED-en, lehet külföldön dolgozó vagy épp munkanélküli, ha a szerződő rendelkezik bejelentett állással, és mondjuk a jövedelme is magasabb a minimálbérnél. Mivel a szerződő SZJA-ját veszik figyelembe az adókedvezménynél, csak az számít, ő mennyi adót fizet, a biztosított nem számít.

Ha például a biztosított KATA-s egyéni vállalkozó, de mondjuk a házastársa nem, akkor lehet a szerződő a házastárs, és máris jár a 20% adókedvezmény a nyugdíjmegtakarítás mellé. De tegyük fel, hogy valamilyen oknál fogva a házastárs elveszíti a munkáját. Ilyen esetben sem kerül veszélybe a nyugdíjbiztosítás, mivel a szerződő bármikor megváltoztatható. Természetesen ez nemcsak a házastársakra, hanem bármely családtagra (apa, anya, testvér, nagyszülő, gyermek) vonatkozik.

Ezzel a megoldással az is hozzájuthat az adókedvezményhez (vagyis az a közel 2 millió ember), aki szerződőként nem lenne jogosult rá. Ha te is hasonló cipőben jársz, vagy csak többet szeretnél tudni a nyugdíjbiztosításokról és az adókedvezményről, egy kávé mellett szívesen kifejtem neked bővebben is a témát.

Ezt a cikket 232 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555