Garantált nyugdíjbiztosítást, vagy unit linked alapút válasszak?

Vajon válaszd a biztos megoldást, vagy kockáztass a nagyobb nyereség reményében? Ezzel a kérdéssel lehetne talán a legjobban összegezni, hogy melyik nyugdíjbiztosítást válaszd. Biztos, hogy a garantált megoldás jobb,mint a unit linked alapú akár azonos feltételek mellett? Végezzük el együtt az összehasonlítást, és oldjuk fel a Gordiuszi csomót!

Mit tud a garantált nyugdíjbiztosítás?

Ezeknek a nyugdíjbiztosításoknak az ún. klasszikus vegyes életbiztosítások adják az alapját. Ebben az esetben a biztosító azt mondja, hogy neked nem kell vele foglalkoznod, hogy mibe fektetik be a pénzed, ők garantáltnak neked 2-2,5%-os kamatot. Sőt, ha esetleg magasabb hozamot érnek el, akkor a garantált hozamon felüli nyereség 80-100%-át is odaadják neked. Az enpenzem.hu oldal ki is számoltatta gyorsan a biztosítókkal, hogy így mekkora nyugdíj-kiegészítést tudsz magadnak szerezni egy ilyen nyugdíjbiztosítással. Ez a számítás a későbbiekben is elő fog kerülni. Vajon ezzel szemben mit tud a unit linked típusú nyugdíjbiztosítás?

A unit linked alapú nyugdíjbiztosítások

Itt Te magad választod ki, hogy a biztosító által felkínált eszközalapokból, melyek kerüljenek be a saját portfóliódba, így vállalhatsz esetleges magasabb kockázatot, a nagyobb nyereség érdekében. Ezen eszközalapok teljesítményét folyamatosan nyomon követheted a biztosítók oldalán, illetve itt a nyugdijbiztositas.com-on is, az egyes nyugdíjbiztosítások adatlapjának az alján. Itt nincs megszabva minimális hozam, de az elérhető nyereség egyértelműen magasabb.

Mekkora nyugdíj-kiegészítés lesz havi 10.000 forintból?

A fent említett cikkhez visszakanyarodva nézzük meg, hogy az ott kiszámolt garantált nyugdíjbiztosításokkal szemben mit tudnak felmutatni a unit linked típusú nyugdíjbiztosítások. Az első táblázatban az Aegon, a Posta, és az ING vegyes típusú nyugdíjbiztosításai, illetve a Generali, a Metlife, és a Signal biztosító unit linked nyugdíjbiztosításait hasonlítottuk össze. Mindenhol havi 10.000 forintot takarítasz meg, és évente 5%-kal növeled a befizetéseidet (így ellensúlyozva a pénz értéktelenedését), évente pedig 4% hozamot érsz el, a 20%-os adókedvezményt pedig minden évben visszaigényled.

Garantált nyugdíjbiztosítást, vagy unit linked alapút válasszak?
A unit linked nyugdíjbiztosításoknál feltüntetett lejárati összegek tájékoztató jellegűek, semmiképp nem hivatalos ajánlattétel.

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogy a unit-linked nyugdíjbiztosítások semmivel nem rosszabbak, mint a garantált nyugdíjbiztosítások, sőt. Ha jól megnézed, az ING, és a Signal nyugdíjbiztosítása között majdnem 1 millió forint a különbség. A hangsúly azon van, hogy azonos hozamok mellett, mert az valljuk meg őszintén, a unit linked típusú életbiztosítások magas hozamra vannak predesztinálva.

Mi történik, ha eredményes a unit linked nyugdíjbiztosítás?

Nézzük meg ugyanezt az összehasonlítást, egy olyan változással, hogy a unit linked típusú nyugdíjbiztosítások elérik a bruttó 8%-os hozamot. Miért pont 8%-ot? Vegyük példának csak a Signal nyugdíjbiztosításba is választható Concorde 2000 alapot, aminek a 10 évre vetített átlagos éves hozama 8,40%. Ebben az időszakba pedig beleesik a gazdasági világválság is, ami nincs minden 15-20 évben. Egyébként pedig a Concorde 2000 nem is egy részvény, hanem egy kiegyensúlyozott vegyes alap. Íme, a táblázat:

Garantált nyugdíjbiztosítást, vagy unit linked alapút válasszak?
A unit linked nyugdíjbiztosításoknál feltüntetett lejárati összegek tájékoztató jellegűek, semmiképp nem hivatalos ajánlattétel.

Nos, ebben az esetben nem is kérdéses a végeredmény, de azért szembetűnőek a magas különbségek. Nagyon nem mindegy, hogy bőven 8 millió forint feletti összeget kapsz meg, vagy éppen csak 5 millió forintot.

Eszerint a két összehasonlítás szerint tehát a unit linked nyugdíjbiztosítások egyértelműen a garantált nyugdíjbiztosítások felé kerekedtek, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Márpedig a nyugdíjhiányod pótlásához (itt tudod kiszámolni) minél nagyobb nyugdíj-kiegészítésre van szükséged.

Melyik nyugdíjbiztosítást válaszd?

Ez továbbra is nehéz kérdés, de a garantált nyugdíjbiztosítást akkor javaslom neked, ha mindenféle kockázatot el akarsz kerülni, és ennek ki is fizeted az árát, hiszen a garancia nincs ingyen.

Ha van benned (akár csak egy minimális) hajlandóság arra, hogy minél nagyobb lejárati összeget elérj, akkor válaszd a unit linked alapú nyugdíjbiztosításokat. Akár itt is választhatsz hozam-, vagy árfolyamgarantált eszközalapokat, és mégis megvan az esélyed a magasabb hozam realizálására. Sőt, 2015-től az új törvény szerint azoknak az eszközalapoknak, amelyek hozamgaranciát ígérnek, azoknak tőkegaranciát is kell nyújtaniuk. Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Töltsd ki az alul található űrlapot, és megválaszolom. Szeretnél konkrét saját összehasonlítást, hogy tudd melyik nyugdíjbiztosítást indítsd el magadnak? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és egy óra leforgása alatt megtaláljuk a legjobb megoldást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?