Erre megy el a nyugdíjunk

Verba György

Sokat lehet hallani arról, hogy nem lesz elég állami nyugdíjunk, ilyenkor azonban adja magát a kérdés, hogy mire nem lesz elég? Nos, egy friss, több országra is kiterjedő felmérés megmutatja, hogy mire, mennyit költenek a nyugdíjasok. Olyan kiadásokra kell jelentős összeget fordítani idős korban, amelyre egyből nem is gondolnánk.

Az Allianz nemzetközi felmérése

Egészen pontosan az Allianz International Pensions végzett egy 32 országra kiterjedő kutatást, amely azt vizsgálta, hogy a nyugdíjas korosztály mire költ a nyugdíjából. Ebből az derül ki, hogy a nemezetekről alkotott sztereotípiák nem teljesen helytállóak, illetve az is, hogy mi magyarok mire költünk feltűnően sokat.

Az egészségügyi kiadások kimagaslóak

Jelenleg az átlag nyugdíj 117.372 forint, de azt is tudjuk, hogy több mint 1 millió ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. A lent található táblázatban megmutatjuk, hogy milyen arányban, mire költenek a hazai nyugdíjas, az utolsó oszlopban pedig megmutatjuk, hogy ez forintban mekkora kiadást is jelent.

forrás: Allianz International Pensions

Látható, hogy a rezsire (lakás, víz, gáz, elektromosság, és üzemanyag) arányaiban kevesebbet költünk, mint az európai átlag, viszont a hasunkat jobban szeretjük, hiszen étkezésre magasabb összeget fordítunk.

Az igazán jelentős tényező azonban az egészségügyi kiadások, hiszen itt arányaiban majdnem kétszer akkorák a kiadásaink, mint Európának. Ebben a témakörben mindössze a máltaiak, a lettek, és a portugálok előznek meg minket.

Mi lesz velünk, ha alacsonyabb lesz a nyugdíjunk?

Azért érdekes ez a kimutatás, mert ha csak az otthonszépítés ki nem vesszük belőle, akkor ezek alapvető kiadások, amelyeket mindenképpen ki kell, hogy fizessünk. A jelenlegi átlagkereset 150 ezer forint körül mozog, ami alapján (a jelenlegi szabályok szerint) 70-80 ezer forintra vagyunk jogosultak. Ahogy azonban korábban tárgyaltunk, ez nagyjából 4-5 tűnik biztosnak. Kattints ide, és számold ki a várható nyugdíjadat!

A fent bemutatott kiadások pedig összesen 84.859 forintba kerülnek, tehát ha nem megyünk 5 éven belül nyugdíjba, akkor bizony rajtunk csak a nyugdíj megtakarítás segít. És azt se felejtsük el, hogy nemegyszer nem elég havi 10 ezer forint a gyógyszerekre.

Nyugdíj előtakarékosság nélkül nem megy

A kereskedelmi árak sajnos nem követik az állami nyugdíj mértékét, és sajnálaton nem tudunk gyógyszert, és élelmiszert venni a boltban a jövőben sem. Az állam azért annyiban segít minket, hogy a befizetéseink 20%-át az adónkból visszaigényelhetjük a nyugdíj megtakarításunkra.

Amennyiben kérdésed van, töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom. Úgy érzed, hogy elérkezett az idő, hogy felkészül arra, hogy nyugdíjas korodban elegendő bevételed legyen? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és nagyjából 1 óra alatt megtervezzük, hogy milyen lépések mentén haladva tudod ezt elérni!

Ezt a cikket 1937 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555