Egy lehetséges megoldás a nyugdíjproblémára

Verba György

Egy nemzetközi közvélemény kutatás szerint minden országban jelen vannak a nyugdíjprobléma jelei. Ez pedig cselekvésre buzdít, és talán egyes helyeken kezdenek is rátalálni a lehetséges megoldásra. Az államra valamilyen szinten számíthatunk, saját magunkra pedig mindenképp, de mi a helyzet a munkáltatókkal?

Ez a véleménye az embereknek világszerte

Az Aegon, és a Transamerica Center for Retirement Studies által készített felmérésen 15 külön országból összesen 16 ezer embert kérdeztek meg a nyugdíjjal kapcsolatban. Helyi kormányoktól, és államoktól függetlenül mindenhol érzékelik az emberek, hogy a kevés nyugdíj egy olyan probléma, amellyel komolyan foglalkozni kell. Számold ki, hogy Te mennyi nyugdíjat kaphatsz a jelenlegi feltételek szerint! Mindezek ellenére 10-ből 4 ember semmit nem tesz az ügy érdekében (Magyarországon ennél rosszabb az arány).

További érdekesség, hogy a megkérdezettek 45% akkor tenne (vagy többet) félre nyugdíjra, ha fizetésemelést kapna, míg 33%-uk nagyvonalú adókedvezmények esetén.
Mivel Magyarországon a 3 kiemelt nyugdíj megtakarításra 20% adókedvezmény jár, ezért vizsgálódjuk tovább a munkáltatói fronton!

Akár a munkáltatók is jelenhetik a megoldást

Külföldi országokban bevett szokás az ún. vállalati nyugdíjbiztosítás, ezt a munkáltatók fizetik. Ezek jelentős átalakításra szorulnak, de ott ahol ez megtörtént igazi sikertörténetnek mondható. Erre jó példa Hollandia, hiszen itt kötelezővé tették, ami miatt a dolgozók 88%-a rendelkezik nyugdíj megtakarítással, sőt 6%-uk még hozzá is járulnak extra befizetéssel.

Mivel a munkáltatóktól azt nem várhatjuk el, hogy csak azért emeljenek a fizetésünkön, mert nem kapunk állami nyugdíjat, ezért marad a vállalati nyugdíjbiztosítás.

Jelenleg nagyjából a bruttó bérünk 50%-át leadózza utánunk a munkáltatónk, ezért lehetne, hogy az állam adókedvezményt ad arra az összegre, amit a cég kimondottan nyugdíj megtakarításra fizet a dolgozójának. Ezzel ki lenne védve, hogy ugyanaz történjen vele, mint a ,magánnyugdíjpénztárakkal és mégis mindenkinek lenne egy biztonságos nyugdíj megtakarítása.

A saját nyugdíj megtakarítás fontos marad

Tervezhetünk szép nyugdíjrendszereket, de azok az idők végleg elmúltak, amikor nem volt szükséges saját nyugdíj előtakarékosságra. Látjuk, hogy ez egy világszinten jelentkező probléma, és az egyéni felelősségvállalás, és öngondoskodás nélkül szinte biztosan nem oldható meg. Amennyiben valamilyen jelentős céges hozzájárulás kialakul, akkor sem felejtsük el, hogy a saját nyugdíj megtakarításunk lesz a legbiztosabb része annak a tőkének, amiből idős korunkban élni fogunk. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és segítek neked megtalálni azokat a pénzügyi szolgáltatásokat, amellyel megoldjuk az egyéni nyugdíjproblémádat!

Ezt a cikket 1961 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555