A szülőtartás alapjaiban bolygathatja meg a nyugdíjrendszert

Az elmúlt 2 hétben a nyugdíjakkal kapcsolatos legfrissebb fejlemény, hogy az állam módosít az eddig is kötelező szülőtartási törvényen. Rengeteg kérdés érkezik hozzánk ezzel kapcsolatban, és bár elképesztőn bonyolult a helyzet, és rengeteg kérdést vett fel, megpróbálunk segíteni. Összegyűjtöttünk minden hasznos információt, de amint látható lesz, továbbra is a legfontosabb, hogy tudatosan készüljünk az anyagiak terén az idős korunkra.

Az állami nyugdíj

A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról, és az állami nyugdíjról korábban is írtunk már. Az átlag nyugdíj mértéke sem kielégítő, hiszen messze elmarad az átlagkeresettől (nyugdíj 116-117 ezer forint körül mozog, míg az átlagkereset 160 ezer forintnál), de ez területileg meglehetősen eltérő. A nagyobb probléma a szórással van, vagyis azzal, hogy a több mint 2 millió nyugdíjasnak nem kevesebb, mint a fele 100 ezer forint alatti havi nyugdíjból igyekszik megélni. (Egyéni számításért kattints ide, és számold ki a nyugdíj kalkulátorral, hogy mire számíthatsz!) Egyértelmű, hogy ez a helyzet tarthatatlan, és erre nekünk leendő nyugdíjasoknak fel kell készülnünk. Ezt az állam is tudja és ő is próbál megoldást találni, ezek közül a legfrissebb ötlet, a kötelező szülőtartás.

Amit a szülőtartásról tudni kell

Először is a szülőtartás nem egy új keletű kezdeményezés, hiszen egészen 2013 óta része az Alaptörvénynek. A mostani rendelet csak pontosítani hivatott ezt, eddig ugyanis konkrétan a szülő jelenthette fel a gyermekét, ha nem tett eleget a törvénynek.

A mostani változtatás arra vonatkozik, hogy már nem csak a szülők jelenthetik fel a gyermeküket, hanem az is, aki hivatalosan eltartja, és nem rokon. Ezzel egyértelműen az állami és egyházi időseket ellátó szervezetekre gondolnak, egyszerűbben kifejezve például az idősek otthonára.

Konkrét példával élve egy idősek otthonába a havi ellátás mondjuk 110 ezer forintba kerül, míg az idős hölgy vagy úr csak 90 ezer forint nyugdíjat kap (ahogy majd 1 millió másik nyugdíjas is). Ilyenkor akár peres úton is követelheti az idősek otthona, hogy gyermeke fizesse ki a különbözetet. Korábban 2013-ban egy ilyen pert elutasítottak Hódmezővásárhelyen. Mindazonáltal gondoljunk bele abba, hogyha az idős embernek mondják, hogy jelentse fel a gyermekét, hogy fizesse a különbözetet, vagy kiteszik az utcára. Ráadásul nagyon érdekes végkifejlete lehet ennek a szabályzásnak.

A szülőtartás lehetséges következményei

Nagyon fontos tisztázni, hogy korábban is voltak ilyen jellegű családi perek, de sok helyzetre nincsen egyértelmű rendelet, hanem a bírói gyakorlat alakítja a konkrét ítéletet. De innen adódik az első kérdés, hogy az amúgy is terhelt bíróság hogyan tudja kezelni a vélhetően elég magas számú új pereket?

Amennyiben sokan úgy gondolják, hogy ettől tartani kell, vagy anyagilag amúgy is nehéz időszakban plusz terhet ró rájuk az állam, akkor ez tovább növelheti a kivándorlók számát. Ez akár a nyugdíjrendszerre, akár a gazdaságra nézve rendkívül negatív.

Arról nem is beszélve, hogy olyan emberek, családok kerülnek ilyen helyzetbe, akik végig fizették a járulékokat aktív korukban. Továbbá azt se felejtsük el, hogy sajnos sokan halnak meg végrendelet, és örökös nélkül. Az ő vagyonuk pedig az államhoz száll.

Azt pedig senkiről nem is feltételezhetjük, hogy nem foglalkozik a majdani nyugdíjával, mondván, hogy majd a gyermeke eltartja. De sajnos statisztikailag ez sem zárható ki.

A nyugdíjra a megtakarítás a megoldás

Bármilyen oldalról is közelítjük meg a nyugdíjproblémát, mindig oda lyukadunk ki, hogy félre kell tennünk rá a pénzt. Ebben a cikkben egy olyan törvényt boncolgattunk, amely a jelenlegi és várható alacsony nyugdíjak terhét a gyermekekre teszi át. Nem feladatunk, hogy ez bármilyen szinten is minősítsük, mindössze igyekeztünk a tényekből kiindulva gondolkozni. Akárhogy is alakul, mindenképp gyűjtenünk kell az idős korunkra, nehogy a gyermekeinket és magunkat olyan helyzetbe hozzuk, hogy szükség legyen erre a törvényre. Ezért inkább találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Hamar megtaláljuk a megfelelő megoldást arra, hogy a munka utáni éveinket is tudjuk finanszírozni a gyermekeink segítsége nélkül is.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?