A nyugdíjhoz vezető 3 út, Te melyiket választod?

Verba György

A 3 út rendkívül egyszerű, vagy félreteszünk nyugdíjra, vagy halogatunk (és később kezdjük), vagy nem foglalkozunk vele. A nyugdíjas kor kérlelhetetlenül közeledik felénk, mi pedig csak ezen a 3 úton várhatjuk, hogy elérjen minket. Számoljuk ki, hogy melyik lehetőséggel hogyan járunk, azért hogy ne legyen kérdés, hogy Te melyiket választod!

Utazzunk az időben egészen 2052-be!

Képzeljük el, hogy a 2052-es évet írjuk, és már 2 éve töltjük a boldog nyugdíjas éveinket. Egy nap összefutunk az utcán egy régi ismerősünkkel (Pállal), akit azon nyomban meghívunk egy kávéra. Ő velünk egyidős, de még mindig dolgozik. Ahogy meséli az életét, kiderül, hogy zavarja, hogy nem indított el időben magának egy nyugdíjbiztosítást, mert várt pár évet, viszont addigra megemelkedett a nyugdíjkorhatár. így 65 évesen sem állami nyugdíjat nem kapott, se nem tudott a nyugdíjbiztosításából megélni, mert az immár 70 éves korában jár le. Így nem maradt más lehetősége, mint dolgozni tovább.

Hirtelen kipillantunk az ablakon, és észrevesszük, hogy egy közös ismerősünk (Ottó) sétál el a kávézó előtt. Ráköszönünk, és beinvitáljuk őt is egy kávéra, majd beavatjuk a beszélgetésbe. Ahogy eltelik egy-két perc Ottó egyre kényelmetlenebbül érzi magát, mi megkérdezzük, hogy miért, amire egy egyszerű válasz érkezik: Neki bizony mindössze 28.500 forint nyugdíjból kell megélnie, mert nem hitt senkinek a nyugdíjjal kapcsolatban.
Vizsgáljuk meg, hogy ki, miért hozta meg a döntését!

Az első út a struccpolitika

Sajnos még mindig akadnak emberek, akik nem akarnak, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a nyugdíjkérdéssel. Amennyiben mégis, akkor pedig megállnak az alábbi kifogásoknál:

  • „Az állam dolga, hogy kifizesse a nyugdíjamat, ezért fizetek adót”

Ez részigazság, de ilyenkor abba is érdemes belegondolni, hogy az állam azért ad 20%-os, akár 130 ezer forintos SZJA kedvezményt a nyugdíjbiztosításra, hogy kihasználják az emberek, és gondoskodjanak magukról.

  • „Úgyse leszek nyugdíjas, mert olyan magas lesz a korhatár”

Hála az orvostudomány fejlődésének, az átlag életkor évente 0,1 évvel növekszik, és a jelenlegi adatok szerint is legalább 10 év nyugdíjas korral érdemes számolni. Arról nem is beszélve, mi történik, ha mindent egy lapra teszünk fel (nem leszünk nyugdíjasok), és aztán mégis megéljük a nyugdíjkorhatárt.

  • „Nincs miből megtakarítani”

A nyugdíj megállapításának szerves részét képezi az, hogy mennyit kerestünk. Ezért mindenkinek a saját keresetéhez képest lehet megállapítani (számolj egyet a nyugdíjkalkulátorral), hogy mekkora nyugdíj előtakarékosságra van szüksége. A keresetünk 10%-a, az lehet 50 ezer forint, vagy 10 ezer forint, a lényeg hogy nyugdíj megtakarításra menjen.

A kifogásokat azért is érdemes legyőzni, hogy ne kelljen kipróbálni milyen megélni a nyugdíjminimumból, a havi 28.500 forintból. Nézzük, mi történik, ha ezeket a kifogásokat legyőztük!

A második lehetőség, a Pató Pál úr effektus

A történet szempontjából a második, középső út nem aranyközépút, de mindenképpen jobb, mintha 28.500 forintos havi bevétel. Pál ismerősünk is ugyanakkor találkozott a nyugdíjbiztosításokkal, mint mi, de ő ahelyett, hogy reagált volna, inkább halogatta a döntést. Majd amikor végre elhatározta magát, addigra elesett két lehetőségtől is.

Az első az, hogy 65 évesen nyugdíjba vonuljon, hiszen a nyugdíjbiztosítás a szerződés megkötésekor aktuális nyugdíj korhatárig szól maximum. A felhalmozott tőkéből (ha akarunk) eltudunk éldegélni 5 évig bőven, de ha szeretnénk, dolgozhatunk is mellette. Minden a mi döntésünkön múlik, nem a kényszeren.

A másik pedig az, hogy a halogatással pénztől esünk el. Számoljunk azzal, hogy mindössze 40 évesen indítjuk el a havi 10 ezer forintos nyugdíjbiztosításunkat, akkor 10 év kiesett, de 5 évvel tovább fizetjük. Így a havi 10 ezer forintos nyugdíjbiztosításból 30 év alatt 18.881.560 forint nyugdíjvagyont szerezhetünk (7%-os hozam, 3%-os indexálás mellett), amiből 15 éven át havi 131.804 forintos bevételünk lehet. Ezek az összegek 7.778.953 forint nyugdíjvagyonnak, és 54.301 forintos havi bevételnek felelnek meg mai értéken (3%-os inflációval számolva).
Meghoztuk a jó döntés, de komoly árat fizetünk a halogatásért, hogy pontosan mekkorát?

A legjobb út, hogy gondoskodsz a jövődről

Mi időben meghoztuk a jó döntést, és idén (2015) elindítottuk a saját nyugdíjbiztosításunkat. Veszíteni valónk abszolút nincsen, hiszen ha normális nyugdíjat kapunk, akkor is jól jön a plusz pénz.
A döntésünk meghozta gyümölcsét ugyanis az előző feltételekkel megegyezően (7% hozam, 3% indexálás) 35 év alatt 28.742.041 forintos vagyon építhetünk ki (mai értéken 10.2014.302 Ft), amiből 15 évig havi 200.635 forint havi járadék jut (71.302 forint mai értéken).
Anyagi szabadságunk meg lesz, szabadon döntünk arról (bizonyos keretek között), hogy meddig dolgozunk, és ami a legfőbb, sok-sok munkával töltött év után gondtalanul élhetünk.

Indítsunk nyugdíjbiztosítást még ma, hogy minél magasabb nyugdíjunk legyen!

Bár evidensnek tűnik, hogy félre kell tennünk nyugdíjra, mégis van, hogy legyőznek bennünket azok a bizonyos kifogások. Nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes évvel, hónappal közelebb van hozzánk a nyugdíjas kor, és nyugdíj megtakarítás nélkül egyre borúsabb lesz. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Kiválasztottad, hogy nyugdíj megtakarítást szeretnél magadnak? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és 1 óra alatt megtervezzük, hogyan lesz anyagi gondoktól mentes életed utolsó 15, 20, vagy 30 éve!

Ezt a cikket 1987 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555