A nyugdíjbiztosítás fogalma

Verba György

2014. január 1-től az állam éves 20% de maximum 130.000 Ft összegű adókedvezménnyel támogatja a Biztosító társaságoknál kötött Nyugdíjbiztosításokat. A törvényalkotók nagyon pontosan definiálják a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz hogy mely életbiztosítások minősülnek nyugdíjbiztosításoknak, ezáltal pedig melyek jogosítanak az adókedvezmények igénybevételére. Ez alapján nyugdíjbiztosításnak minősül minden olyan szerződés amely:

  • 2013.12.31 után került megkötésre
  • Halál esetén szolgáltat
  • A lejárata megegyezik a szerződés-kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatárral
  • Tényleges öregségi nyugdíj vagy legalább 40%-os rokkantsági nyugdíj esetén is szolgáltat.

A Nyugdíjbiztosítás tehát egy olyan speciális életbiztosítás, amely a lejáratát tekintve a kötéskori nyugdíjkorhatárig tart, de a tényleges nyugdíjba vonulás és a hivatalos nyugdíjkor közül, akkor fizet, amelyik a hamarabb bekövetkezik. Ezen felül pedig térít legalább 40%-os rokkantság és halál esetén is. A hivatalos nyugdíjkorhatár minden 1957 után született ember esetében a 65. életév. A pontos korhatárt táblázatoz ide kattintva éred el:

Melyek a hivatalos nyugdíjkorhatárok Magyarországon 2014-ben?

 

Miben különbözik a Nyugdíjbiztosítás az életbiztosításoktól?

A nyugdíjbiztosítások sok biztosító társaság esetében szinte teljesen megegyeznek a piacon lévő korábbi életbiztosításokkal és mindössze egy záradék, egy pecsét került rájuk annak érdekében, hogy a törvényi feltételeknek megfeleljenek. Vannak olyan társaságok is, akik azonban vadonatúj nyugdíjbiztosítási termékeket dobtak a piacra, hogy ők is kínálhassanak adó visszatérítésre jogosító szerződéseket az ügyfeleiknek. A záradékos és az új termék között jogilag nincsen különbség, tehát az adójóváírás mindkét típusra ugyanúgy igénybe vehető, a feltételekben viszont jelentős eltérések tapasztalhatóak.

A Nyugdíjbiztosítás.com weboldalt, Magyarországon elsőként azért hoztuk létre, hogy valóban függetlenül és objektívan, te magad is össze tudd hasonlítani a társaságok különböző ajánlatait. A Nyugdíjbiztosítások menüpontban egyenként kilistázhatod az elérhető termékeket az összes paraméterrel együtt, illetve különböző szűrőfeltételek segítségével is konkretizálhatod az elképzelésednek megfelelőt. A végleges döntés előtt azonban javaslom, hogy mindenképpen üljünk le egy kávéra és beszéljük át az igényeidet!

Mit kell tudnom az adókedvezményről?

Az éves 20%, de maximum 130.000 Ft adókedvezmény egy adóról való rendelkezési jogot jelent, azaz visszaigénylés után azt nem kézbe kapod, hanem jóváírják a nyugdíjbiztosítási szerződésed egyenlegén, természetesen csakis abban az esetben, ha fizetsz SZJA-t.

Az adókedvezmény pontos összegét az éves adóbevallásban az életbiztosításokra vonatkozó részben kell szerepeltetned, ehhez a biztosító minden évben igazolást állít ki befizetéseidről. Arra azonban figyelj, hogy mivel az Önkéntes nyugdíjpénztárra és a NYESZ-R számlára is igénybe vehető adókedvezmény, ezért a 3 féle nyugdíj megtakarítási formára összesen igényelhető adójóváírásod nem haladhatja meg évente a 280.000 Ft-ot!

Az adókedvezmény csak a megtakarításra befizetett rendszeres és eseti befizetésekre jár, éves maximum 650.000 Ft-os határig, az esetleges kockázati kiegészítők díjai így nem jogosítanak adókedvezmény igénybevételére.

Mit jelent számokban ez az adókedvezmény?

Vegyünk egy egyszerű példát, és tegyük fel hogy havi 25.000 forintot teszel félre a nyugdíjadra 20 éves futamidőre. Erre az éves 300.000 Ft-ra az év végén a hozamokon felül megkapod pluszban a 60.000 Ft adókedvezményt, azaz olyan, mint ha eleve havi 30.000 Ft-ot tettél volna félre. Erre az adókedvezményre ráadásul az évek alatt ugyanúgy kapsz hozamot, ami a kamatos kamatnak köszönhetően közel 3,381 millió forinttal magasabb nyugdíjalapot jelent a számodra. A maximális adókedvezményt pedig éves 650.000 Ft-os befizetés mellett használhatod ki, így minden évben 130.000 Ft „ajándékba” jár neked.

Kik a nyugdíjbiztosítás szerződés szereplői?
A Szerződő fizeti a biztosítási díjat és ő is jogosult az adókedvezményt igénybe venni. A Biztosított kapja a szolgáltatást, tehát az ő szerződés-kötéskori nyugdíjkorhatárához igazodik a Nyugdíjbiztosítási szerződés tartama. A legtöbb esetben a Szerződő és a Biztosított személye megegyezik, azonban a Szerződő és a Biztosított a legtöbb biztosító esetében lehet eltérő személy is, azaz takarékoskodhatsz a saját adókedvezményeddel más nyugdíjára is! Egy szerződésnek csak egy Biztosítottja lehet a megtakarításra és az adókedvezményre vonatkozóan. A Biztosított halála esetén, a Kedvezményezett (kedvezményezett hiányában az örökös/ök) jut hozzá a haláleseti szolgáltatási összeghez. A Biztosított legalább 40%-os rokkantsága esetén pedig értelemszerűen a Biztosított maga jogosult a Nyugdíjbiztosítás szolgáltatására is. [/toggle-item]

 

Mit kell tudnom a hozzáférésről?

Az állam az adókedvezményt azért biztosítja, hogy azt valóban a nyugdíjunkra tegyük félre, pontosan ezért a hozzáférés a nyugdíjbiztosítások esetében is szigorítva van. Ennek megfelelően, ha a lejárat előtt szeretnél hozzáférni az egyenlegedhez, akkor abból 20%-kal növelt összegen le fogják vonni az összes igénybevett adókedvezményt. Még ezzel a büntetéssel pozitívan jöhetsz ki a dologból, ha a 7.-10.év után vásárolsz vissza, hiszen ekkor a felgyülemlett hozamok bőven ellensúlyozzák az adókedvezményt plusz a büntetést.

Jó ha tudod, hogy a hozzáférés még így is a nyugdíjbiztosításnál a legkedvezőbb, hiszen az Önkéntes nyugdíjpénztár esetében az adókedvezményen és a büntetésen felül, az első 19 évben történő visszavásárláskor ráadásul egyéb jövedelemként SZJA + EHO fizetési kötelezettséged is van a tőkére nézve, a NYESZ esetében pedig a lejárat előtti bármikori megszüntetésnél szintén jár az adókedvezmény visszafizetés + a hozamok leadózása egyéb jövedelemként.

Mi történik, ha emelik a nyugdíjkorhatárt?

A nyugdíjbiztosítás másik nagy előnye a NYESZ számlával és az Önkéntes nyugdíjpénztárral szemben, hogy míg előbbiek minden esetben a hivatalos nyugdíjkorhatárig tartanak, addig a nyugdíjbiztosítás a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatárig. Ez azért nagyon fontos, mert ha időközben változik a nyugdíjkorhatár, akkor az csak a nyugdíjbiztosítás esetén nincsen rád negatív hatással. Őszintén tegyük fel magunknak a kérdést, hogy 20 év múlva vajon mennyi lesz a nyugdíjkorhatár? 75 év? 80 év?

Mi történik, ha nem tudom fizetni?

A nyugdíjbiztosítások esetében, szerződéstől függően 2 vagy 3 eltelt év után, már lehetőséged nyílik szüneteltetni a díjfizetést, ha valamilyen oknál fogva anyagi nehézségeink lennének. Ilyenkor ezt az igényedet írásban kell jelezni a Biztosító felé, aki akár 1-2 évre, vagy néhol korlátlan időre is a partnered lehet ebben. Fontos azonban már a szerződéskötéskor tájékozódni a díjszüneteltetés lehetőségéről, mert ez az opció nem jár automatikusan minden nyugdíjbiztosítás mellé!

Kapok-e garanciákat a nyugdíjbiztosításra?

Típusát tekintve 2 féle nyugdíjbiztosítást találhatunk a piacon, és a biztosító társaságok szabadon dönthetnek azzal kapcsolatban, hogy technikailag milyen termékeket kínálnak a törvény hatálya alatt. Az első típusba a klasszikus vegyes életbiztosítások tartoznak, amelyeknél a Biztosító saját maga menedzseli az életbiztosítás befektetési részét, azaz erre neked nincsen lehetőséged. A klasszikus vegyes életbiztosításoknál általában garantálnak egy éves 2-2,9% technikai kamatot, az e felett elért többlethozam bizonyos részét pedig szintén visszajuttathatják neked. Ezen konstrukciók hosszú távon alacsonyabb hozamot képesek produkálni, hiszen alapvetően kockázatkerülő eszközökbe fektetnek, ugyanakkor a technikai kamatra viszont garanciát vállalnak.

A másik típusba a modernebb, unit-linked alapú életbiztosítások tartoznak, ahol a mögöttes befektetésünk összetételét teljes mértékben mi választjuk meg, így az ezzel járó kockázatokat is mi viseljük. Unit linked típusú nyugdíjbiztosítások esetében rengeteg garantált eszközalap létezik, amelyben hol a tőkére, hol a hozamra, vagy az árfolyammaximumra kapunk garanciát. Az ilyen típusú nyugdíjbiztosítások így hosszútávon magasabb hozamokkal kecsegtethetnek mint a klasszikus vegyes társaik, azonban a portfólió összeállítását és folyamatos kezelését érdemes szakemberekre bíznod.

Hogyan válasszak a piacon lévő nyugdíjbiztosítások között?

Első körben néhány dolgot te magad is eldönthetsz, ehhez pedig rengeteg infót megtalálsz az oldalunkon. Érdemes talán azzal kezdeni, hogy Nyugdíjkalkulátorral kiszámítod, hogy mire számíthatsz a TB nyugdíjrendszertől. Bár ez a kalkulátor nagyon optimistán számol, hiszen azt mutatja meg, hogy mekkora összegű öregségi nyugdíjad lenne, ha most mennél nyugdíjba, mégis egy támpontot adhat neked, arra vonatkozóan, hogy mekkora havi hiányt kell majd kipótolnod saját erőből.

A következő körben az ugyanezen az oldalon található nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat tudod arra használni, hogy kiszámold, hogy a fenti hiányhoz mennyit kell eltenned havonta egy nyugdíjbiztosításban. A kalkulátor természetesen nem csak egy várható éves 8%-os hozammal, de az adókedvezményekkel és a költségekkel is számol, így meglehetősen pontos eredményt kaphatsz a szükséges havi megtakarításodra vonatkozóan.

A hozzávetőleges számítás után érdemes azt is mérlegelned, hogy az adott összeget havi szinten biztonságosan félre tudod-e rakni hosszú távon is. A kevesebb ebben az esetben több, így javaslatunk szerint elsősorban arra törekedj, hogy ez az összes tényleg biztonságosan tartható is legyen.

Érdemes azon is elgondolkoznod, hogy klasszikus vegyes életbiztosítást, vagy unit linked alapú nyugdíjbiztosítást választanál inkább, illetve hogy a másik két nyugdíj megtakarítási formát tudod-e még kombinálni a maximális adókedvezmény igénybevétele érdekében.

A Biztosítók konkrét nyugdíjbiztosítási ajánlatait a Nyugdíjbiztosítások menüpontban szintén te magad is össze tudod hasonlítani, költségek, rugalmassági pontok és a múltbéli hozamok alapján is.

Ha azonban úgy érzed, hogy a sok szám inkább összezavar téged, lennének kérdéseid, vagy személyre szabott nyugdíj kalkulációra lenne szükséged, akkor jelentkezz ingyenes nyugdíj tanácsadásunkra. A konzultáció mindössze egy órát vesz igénybe, de pénzben kifejezve hosszú éveket spórolhat meg neked.

Ezt a cikket 2361 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555