A magasabb nyugdíj titka

Verba György

A ledolgozott 40-50 év után mi mást kívánhat az ember, mint nyugalmat, és anyagi biztonságot. A kettő valamilyen szinten összefügg, épp ezért elég aggasztóak azok a hírek, amelyeket folyamatosan hallunk az állami nyugdíjjal kapcsolatban. Épp ezért összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, amelyekkel növelhető a havi bevételünk idős korunkban.

A magas bejelentett bér előnye

Alapvetően két tényező az, amely kimondottan befolyásolja az állami nyugdíjat, ezek pedig az általunk ledolgozott évek száma, és a mindenkori bejelentett bérünk. Ez utóbbival, vagyis a hivatalos bérekkel vagyunk nagyobb bajban, mert Magyarországon rengetegen a minimálbért keresik a hivatalos papírok szerint, így ők nem számíthatnak magas nyugdíjra.

Innentől fogva egyértelmű, hogy az első módja a magasabb nyugdíjnak az, hogy folyamatosan minél magasabb bérre legyünk bejelentve. Erre nagyon jó példa az az illető, aki most is több, mint 1 millió forint havi nyugdíjat kap. Ezzel a megoldással mindössze az a probléma, hogy nagy részben nem rajtunk múlik, hogy mekkora összegre jelent be minket a munkáltatónk. Nézzünk meg egy olyan lehetőséget, amiért mi többet tudunk tenni!

Dolgozzunk tovább?

Szigorúan a matematikai oldalról megközelítve minél hosszabb ideig dolgozunk, annál magasabb százalékát kapjuk meg a mindenkori bejelentett bérünknek. Jelenleg 65 év a hivatalos nyugdíjkorhatár, és őszintén belegondolva ez lehet kicsit több is, mint 40 munkával töltött év. Nagyon nagy anyagi gondnak kell történnie, ahhoz, hogy az ember még 5-7 évet lehúzzon a munkahelyén. Arról nem is beszélve, hogy előre nem tudhatjuk, hogy az egészségi állapotunk mit enged majd meg nekünk. Itt óriási kockázata van azoknak, akik fizikai munkát végeznek. Ráadásul még mindig kevesebb pénzt kapunk meg, mint amiből eddig éltünk.

Persze nyugdíj mellett is dolgozhatunk, de ezzel sem vagyunk sokkal beljebb. Viszont van egy olyan megoldás, ahol tényleg növelni tudjuk a bevételeinket.

A nyugdíj megtakarítás ereje

Míg az előző megoldásokkal csak arra tudtunk törekedni, hogy a keresetünk minél nagyobb részét megkapjuk nyugdíjként (a jelenlegi szabályok szerint), addig a nyugdíj előtakarékosság teljesen más. Ez ugyanis független az államtól, az állami nyugdíjtól. Az élet egyik alapszabálya, hogy ne költsük el az összes pénzünket, hanem tegyünk félre a jövőre gondolva. Magyarországon ráadásul választhatjuk az önkéntes nyugdíjpénztárt, a NYESZ számlát, és a nyugdíjbiztosítást úgy, hogy a befizetéseink 20%-át adókedvezményként vissza tudjuk igényelni. A választásunktól függően egy évben 100-150 ezer forint tudunk legfeljebb adókedvezményként igénybe venni. Amennyiben több nyugdíj megtakarításunk is van, akkor összesen legfeljebb 280 ezer forintot utaltathatunk vissza a nyugdíj megtakarításainkra.

Már egy havi 10 ezer forintos megtakarítással 35 év alatt 33.398.680 forintot tudunk összegyűjteni nyugdíjra. Emellé az összeg mellé érkezik még a havi állami nyugdíj, ebből azért kellemes életszínvonalon meg lehet élni. Persze mindenki más-más összeget keres, ezért nem mindenkinek elég havi 10 ezer forintot félretennie a nyugdíjra, épp ezért használd a nyugdíjkalkulátort, és számold ki, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz, és mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged! Bárhogy is nézzük csak a nyugdíj megtakarítás az egyetlen lehetőségünk arra, hogy minimum megközelítőleg olyan színvonalon éljünk, mint aktív korunkban.

Éljünk több pénzből nyugdíjasként!

Összegezve többféleképpen is tudjuk növelni a nyugdíjunkat. Klasszikus értelemben az állami nyugdíjat növelhetjük a magasabb bejelentett bérrel, és a tovább tartó munkával. Ezzel azonban az a baj, hogy sok a külső tényező, amire nincs befolyásunk. A másik lehetőség pedig a nyugdíj megtakarítás, ami teljesen független az államtól, és nincsenek benne korlátok, akár simán lehet a segítségével magasabb havi bevételünk, mint dolgozó korunkban. Amennyiben nem az állami törvényektől akarod függővé tenni az idős korodat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés után megtaláljuk azt a megoldást, amellyel gondtalan nyugdíjas kort szerezhetsz magadnak.

Ezt a cikket 1769 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555