5 millió forint plusz nyugdíjunk lehet az adókedvezményekből!

Elérkezett ebben az évben is a szeptember, ami nem csak a nyár végét jelenti, vagy az iskolakezdést, hanem azt is, hogy már csak 3,5 hónap van hátra az évből. A karácsonyfát azért még nem kell megvenni, de érdemes egy picit előregondolkodni, egyre fogy az időnk, hogy a lehető legtöbb adókedvezményt „visszaszerezzük” az államtól, aminek az egyik legjobb módja a nyugdíj megtakarítás.

A nyugdíj és az adókedvezmény

Több cikkben is írtuk, hogy a nyugdíjrendszer több sebből vérzik, és azt is, hogy már a jelenlegi nyugdíjakból sem lehet normális színvonalon megélni. Ezt kimondva/kimondatlanul az állam is tudja, ezért próbálja a lakosságot az egyéni megtakarításokra sarkalni. A motiváció ebben az esetben a pénz, vagyis az adókedvezmény. Ráadásul nem is csak 1, hanem rögtön 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül (önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ számla, és a nyugdíjbiztosítás) választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Pár dolgot azonban érdemes tudnunk az adókedvezményről.

Hasznos tudnivalók az adókedvezményről

Az fontos tudnunk, hogy a nyugdíj előtakarékosságokra igényelhető adójóváírást, a személyi jövedelemadónkból kapjuk. Az SZJA a bruttó bérünk 15%-a, tehát egy évben az éves kerestünk 15%-a kerül ide, ami egy átlagos bruttó kereset (258 ezer forint) 464.400 forint. Mi ebből tudunk visszaigényelni. Innen fizetik ki a családi adókedvezményt is, a fiatal házasok kedvezményét, és természetesen a nyugdíj megtakarításokét is.
Ez utóbbiakra összesen éves szinten 280 ezer forintot tudunk visszaigényelni, a megtakarított éves összeg 20%-aként, viszont egyenként az alábbi felső korlátok vonatkoznak rájuk:

  • önkéntes nyugdíjpénztár, évente legfeljebb 150 ezer forint
  • NYESZ számla, évente 100 ezer forint a maximum, kivéve, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, mert akkor 130 ezer forint
  • nyugdíjbiztosítás, éves szinten akár 130 ezer forint

Az adókedvezményeket az állam nem a bankszámlánkra utalja, hanem a nyugdíj megtakarításunkra, ami előny, mert így további nyereséget tud termel számunkra.
Számoljunk is utána!

3,8 millió forint pluszt is érhet az adóvisszatérítés

Kiszámoltuk, hogy egy havi 20 ezer forintos nyugdíjbiztosítás esetén mennyi plusz privát nyugdíjat jelent a visszaigényelt adókedvezmény, és az általa megtermelt hozam. Íme, a számok:

5 millió forint plusz nyugdíjunk lehet az adókedvezményekből!

Ahogy látható, minél hamarabb indítjuk a nyugdíjbiztosítást, annál több az adókedvezményünk is, de ami ennél is érdekesebb több ideje van a pénznek extra nyereséget termelni. Így történhet meg, hogy míg 10 év esetén „csak” 632.678 forint nyereséget termel az adóvisszatérítés, addig 30 év alatt már 3.795.793 forintot. Ahogy mindig, most is az idő csak akkor dolgozik nekünk, ha idejében elindult a nyugdíj megtakarításunk.

Indítsunk államilag támogatott nyugdíj megtakarítást!

Ebben a cikkben kicsit elmerültünk az adókedvezményekben. Ahogy a számok is mutatják az adókedvezmény akár több millió forint pluszt is jelenhet számunkra idős éveinkben. Nem árt azonban odafigyelni, mert egyes pénzintézetek nem egyformán fektetik be az adókedvezményt, így ebből a szempontból is jelentős különbségek alakulhatnak ki. Ha az optimális megoldást szeretnéd megtalálni, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés alkalmával minden részletre kitérünk a nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatban, és így meg lesz az ideális megoldás.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?