40-esek és a nyugdíj: Még nem késő!

Általában 40 éves korunk körül karrierünk csúcsa felé közeledünk, vagy már épp el is értük, rengeteget dolgozunk, és persze igyekszünk minél többet lenni a családunkkal. A saját és családi anyagi biztonságunkon felül azonban ebben a korban mindenképpen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőnkre, vagyis az időskorunk anyagi biztonságának megteremtésére. Nézzünk meg 3 különböző élethelyzetet, ami 3 külön veszélyre hívja fel a figyelmünket!

Miklós, a 42 éves autószerelő

Először képzeljük magunkat Miklós helyébe, aki havonta nettó 100 ezer forintot visz haza, ahol várja a felesége, és a 8 éves lánya Luca. Miklós a jelenlegi szabályok alapján a nyugdíjkalkulátor számításai szerint 52.238 forint állami nyugdíjra számíthat. Ez szám szerint 47.762 forint havi bevételkiesést jelent, abban a pillanatban, hogy nyugdíjba vonul, ami a bevételeinek majdnem a felét teszi ki.

Miklósnak 23 éve van, míg eléri a jelenleg aktuális 65 éves nyugdíjkorhatárt, így ha elindít egy havi 10 ezer forintos nyugdíj megtakarítást, akkor majdnem 10 millió forintos nyugdíjvagyont építhet ki magának, egész pontosan 9.983.439 forintot. Ehhez elég egy jó nyugdíjbiztosítást választania magának, ami éves 7% hozamot termel, éves 3%-os értékkövetés mellett. A felhalmozott összegből 15 éven keresztül havi 69.690 forinttal tudja kiegészíteni az államtól kapott nyugdíját (az inflációval nem számoltunk), vagyis Miklós elérte, hogy több pénzből éljen nyugdíjasként, mint dolgozó korában, pedig mindössze 100 ezer forint havi keresete van jelenleg.

Edit, a multinál dolgozó 41 éves családanya

Edit már egészen középvezetői pozícióba küzdötte fel magát, és ezt a cége is honorálja, hiszen a magyar átlag felett keres, pontosan havi nettó 300 ezer forintot. Ami előny a mai életben, az nyugdíjas korában akár hátrány is lehet, hiszen neki még magasabb nyugdíjhiánnyal kell szembesülnie, mint Miklósnak. Egészen pontosan 175.225 forint nyugdíjhiányt kell eltüntetni, hiszen mindössze 124.775 forint lesz az állami nyugdíja. Maradjunk a jól ismert „tegyük félre a keresetünk 10%-át” módszernél, így Edit havi 30 ezer forintot fordít egy jó nyugdíjbiztosításba, akkor 33.256.630 forint nyugdíjállományt épít fel, amiből havi szinten 232.150 forint nyugdíj-kiegészítése lesz 15 éven keresztül. Viszont érdemes időben reagálnia, hiszen ha csak 3 évvel később indítja el a nyugdíj megtakarítását, akkor már csak 23.256.513 forintja lesz, ami havi 166.092 forintos extra bevételt jelent, havi 53.148 forinttal kevesebbet, mintha most 41 évesen indította volna.

Ottó, a 46 éves vállalkozó

Utolsó mintaalanyunk Ottó, aki egy egész jól működő fuvarozási céget vezet. Viszont ő is beleesett a vállalkozói csapdába, hiszen nem tudta jól elkülöníteni a saját vagyonát a cégétől, így a hivatalos bejelentett bére 100 ezer forint. Valóságban pedig mondjuk ennek a háromszorosa szükséges az életszínvonalának fenntartásához. A nyugdíjat azonban nem az életszínvonalhoz mérik, hanem a bejelentett keresethez, így Ottó az államtól havi 53.715 forintra számíthat. Felelős emberként nem hazárdírozik arra, hogy majd a cége úgy felfut, hogy nem kell neki privát nyugdíj, ezért elindít egy havi 40 ezer forintos nyugdíj előtakarékosságot. Így szert tehet 26.602.848 forintra a 65. születésnapján, és bánhatja, hogy vállalkozóként nem hamarabb kezdett el foglalkozni a nyugdíjproblémával, mert ha csak 5 évvel hamarabb elindítja a nyugdíj megtakarítását, akkor már 43.954.762 forintja lehetne, és havonta 306.828 forint járadéka lenne, a 185.702 forint helyett.

Ebben a korban mindenképpen el kell indítani a nyugdíj megtakarítást!

Ebben a cikkben 3 különböző élethelyzetet vizsgáltunk meg. Megnéztük, mi történik, ha alacsony keresetünk van, mire számítsunk, ha az átlag felett keresünk, és azt is, hogy mire készüljünk, ha több pénzből élünk, mint a bejelentett keresetünk. Egy dologban azonban mindhárom szituáció megegyezik, nincs hova tovább várni, mert az elmaradt befizetéseink többszörösét veszítjük el, több millió forintot. Ha nem akarsz tovább kétségek közt maradni, és tenni szeretnél a nyugdíjadért, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt kiszámoljuk, hogy mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged, és megtaláljuk hozzá az optimális szerződést.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?