3+1 kifogás, amit ha legyőzünk, akkor lehet nyugdíjunk

Verba György

Bár mindannyian tisztában vagyunk a nyugdíjrendszerben rejlő veszélyekkel, mégis kevesen szánjuk rá magunkat, hogy elindítsunk egy nyugdíj megtakarítást. Ennek számtalan oka lehet, ezeknek a kifogásoknak azonban van egy közös tulajdonságuk, még pedig az, hogy legyőzhetőek. Amint tudatosan kezeljük a pénzünket, és kitűzzük magunk elé a célt, meg tudjuk csinálni, íme, ezeket a kifogásokat kell legyőzni.

1. „Az állam elveszi egy tollvonással”

Ez az egyik legnagyobb félelmünk, amely valamilyen szinten érthető, hiszen a nyugdíj megtakarításokról sokaknak a magánnyugdíjpénztár ugrik be. Itt azonban fontos egy pár dolgot tisztázni, először is nem volt kötelező lemondani a nyugdíjpénztári tőkéről, hiszen lehetett nyilatkozni, hogy nem szeretnénk visszalépni a „csak” állami nyugdíjrendszerbe, ezért lehet, hogy még mindig él nagyjából 60 ezer embernek a magánnyugdíjpénztári tagsága. Illetve azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az itt gyűjtött pénzt nem mi fizettük a pénztári számlára, hanem a munkáltatónk. Ez egy adó volt, amelynek nem volt adóvonzata, ezért lehetett megoldani, hogy a legtöbb ember a nyugdíjvagyonával együtt legálisan visszatérjen a „csak” állami nyugdíjrendszerbe. A nyugdíj megtakarítások (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás) azonban nem részei az állami nyugdíjrendszernek, így ez a pénz nem vándorolhat az államháztartásba.

2. „Úgysem leszek nyugdíjas”

Sokan úgy érzik, hogy mivel úgyis emelkedni fog a nyugdíjkorhatár, ezért ők nem lesznek nyugdíjasok, így nincs is értelme megtakarítani. Ez azonban veszélyes játék, hiszen mi történik akkor, ha mégis nyugdíjba vonulunk, de nem lesz miből élni? Nem kell aggódni, van olyan megoldás, amely minden eshetőségre felkészült. Alap esetben csak akkor nem leszünk nyugdíjasok, hogyha idő előtt elhaláloznánk. A nyugdíjbiztosítás egyik szolgáltatása (életbiztosítás mivoltából fakadóan) a haláleseti térítés, ilyenkor ugyanis a teljes összeget az általunk kijelölt kedvezményezett kapja meg, adómentesen. Sőt, nem is kell nyugdíjba vonulnunk ahhoz, hogy pénzt kapjunk, mert a nyugdíjbiztosítás legkésőbb a megkötéskor aktuális nyugdíjkorhatár betöltésekor lejár, jelenleg a 65. születésnapunkon. Ha pedig kellő pénzt gyűjtöttünk össze, akkor senki nem kényszerít minket arra, hogy dolgozzunk.

3. „Inkább a párnacihában teszek félre magamnak”

Ez a kifogás kicsit hasonlít az elsőhöz, de nem mehetünk el mellette szó nélkül. Nem növelte a pénzintézetek iránti bizalmat, hogy a magánnyugdíjpénztári affér után, idén volt a brókerbotrány is. Fontos azonban tisztázni, hogy ezek nem biztosítók voltak, tehát a nyugdíjbiztosításoknál ilyen mértékű üzletszerűen elkövetett csalás nem fordult elő, és nem is fordulhat. A másik fele pedig az, hogy mindenkit kártalanítanak, akik a Quaestor, Buda Cash, Hungária Értékpapír pénzintézeteknél tartották a pénzüket.

Továbbá azt se feledjük, hogy a pénzünk vásárlói értéke folyamatosan változik, és általában egyre kevesebbet ér. Így, ha még rendkívül nagy akarattal havonta 10-15 ezer forintot el is teszünk a fejünk alá a párnába, semmilyen hozamot nem termel nekünk. Sőt, hiába tesszük félre egyre kevesebbet ér, erről itt írtunk bővebben. Úgyis félretesszük ezt a pénzt, akkor tegyük olyan helyre, ahol tényleg nyereséget termel.

+1. „40 évig vonták a járulékot, megérdemlem a nyugdíjat”

Ezzel teljesen egyet tudunk érteni, csak az a baj, hogy jelentős változáson megyünk keresztül. Az állam már most sem tud megfelelő nyugdíjat biztosítani számunkra, elég csak ha kiszámoljuk a nyugdíjkalkulátorral. Idő közben pedig olyan gazdasági-, és demográfiai változások mennek végbe, hogy esélytelen már az is, hogy egy 10 éves távban is megkapjuk legalább azt a nyugdíjat, amelyet a mostani nyugdíjasok. Iszonyatosan nagy kockázatot vállal az, aki azt várja, hogy az állam majd eltartja, éppen ezért (bármennyire nincs előttünk ilyen példa) el kell kezdenünk félretenni a nyugdíjunkra, így aztán az utánunk következő generáció számára ez már természetes lesz.

Az életünk utolsó 15-20 éve a tét

Összegezve, mindenki tisztában van azzal, hogy jelenleg nem olyan az élet, mint 10-20 éve, vélhetően nehezebb boldogulni, de gondoljunk bele, ha most ilyen nehéz, akkor milyen lesz 2030-2040 körül. Ami köztünk és az élhető idős korunk között áll, azok a (többek közt fent is bemutatott) kifogások. Győzzük le ezeket a kifogásokat, és találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt minden részletre kitérően megtervezzük, hogyan lehetnek anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveink.

Ezt a cikket 1854 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555