3 tipp, hogy hol tudunk spórolni a nyugdíj megtakarításra

Verba György

Nyugdíjasnak lenni biztos jó lehet, hiszen akkor kelünk fel, amikor szeretnénk, nem kell dolgoznunk. Jó esetben tudunk kicsit utazgatni, és szabadabb az életünk. Ez persze csak akkor igaz, hogyha megfelelő bevétellel rendelkezünk. Erre azonban az állami nyugdíj nem lesz elegendő, nekünk kell hozzá egy kis pluszt hozzátenni. Mutatjuk, hogyan lehet a nyugdíj megtakarításra szánt összeget a lehető legkönnyebben előkeríteni a jelenlegi bevételeinkből.

A leggyakoribb luxuskiadásunk a cigaretta

A KSH 2015-ös adatai szerint a magyar emberek 29%-a dohányzik, vagyis mondhatjuk, hogy minden 3. ember. Így elég jelentős azok tábora, akinek jelentős kiadást jelent ez a szenvedély, hiszen egy doboz cigaretta átlagosan 1.000 forintba kerül. Amennyiben naponta elszívunk 1 doboz cigarettát, akkor az nagyjából havi 30.000 forintunkba kerül. Nem kell feltétlen leszokni a dohányzásról, ahhoz, hogy jelentős összeget megspóroljunk. Elég csak megfelezni a napi cigaretta mennyiséget, és máris találtunk 15 ezer forintot. Márpedig 20 év alatt 5%-os hozam mellett, értékkövetés nélkül 5.766.501 forint privát nyugdíjvagyont tudunk összegyűjteni az egyik nyugdíjbiztosításban. De ezzel még nincs vége a tippeknek.

Az autóval kapcsolatos kiadásaink

Szintén jelentős összeget tudunk megspórolni az autónkon. Először is, amennyiben irodában dolgozik, akkor érdemes a kollegáival összebeszélni, és közösen menni a munkába, mindig a másik autójával. Ha mondjuk, 4-en rendszeresen egy autóval mennek dolgozni, akkor mindenki havonta a negyedére tudja csökkenteni a benzinköltséget. Ez is egy 10-15 ezer forintos tétel.

Sőt, amennyiben a vezetési stílusunkon is tudunk csiszolni szintén sok pénzt tudunk megspórolni. Általában az emberek, főleg az autópályán szeretnek jó gyorsan menni, 120 km/h helyett inkább 150-nel. Ez a sebességkülönbség azt jelenti, hogy 100 kilométert 10 perccel hamarabb teszünk meg (50 helyett 40 perc). Ami viszont a fogyasztás illeti egy 7 litert fogyasztó autó ilyenkor 10 literes fogyasztásra ugrik fel. Ez 100 kilométerenként 3 liter különbség, ami a mai napi benzinárak mellett plusz 987 forintot, durván egy ezrest jelent. Megér ennyit nekünk 8-10 perc?

Az étkezés

Külön cikket lehetne szentelni annak, hogy az étkezésen mennyit lehet spórolni, hiszen mi magyarok szeretünk enni. A legnagyobb mértékű spórolást talán a munkahelyi étkezésnél érhetjük el. Ha nem otthonról hozunk ételt, akkor minimum napi 1.000 forintunkba kerül az étkezés, amit napi szinten meg tudunk spórolni, ha otthonról hozunk ennivalót. A nagybevásárlások szintén segítik, hogy több pénz maradjon a pénztárcánkban, mert hatékonyabb mint mindennap beugrani a közeli kisboltba, és drágábban megvenni. Az igazi nehézség azonban a napi kedvencünk elengedése, vagy ritkább megvásárlása. Szinte mindenkinek van egy kedvenc helye, ahol csak egy plusz kávét iszik meg, vagy vesz egy süteményt, esetleg üdítőt. Így folyik ki a kezünk közül napi újabb 500 forint, ami egy hónapban már 15 ezer forint. Azt pedig fent megmutattuk, hogy mekkora nyugdíjat is jelenthet.

Tudatosan készüljünk a nyugdíjunkra!

Ebben a rövid cikkben összeszedtünk pár olyan gondolatot amely ahhoz segíthet, hogy elindítsuk a nyugdíj megtakarításunkat, vagy növeljük rajta. Szinte nincs is olyan ember, aki valamelyik fent bemutatott példát kipróbálva ne tudna spórolni jelentős összegeket. Persze ehhez az kell, hogy tudatosan álljunk a pénzügyeinkhez minden nap. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid megbeszélés alkalmával segítek a tervezésben, és abban is hogy az optimális pénzügyi termékekkel elérhetőek legyenek a céljaid.

Ezt a cikket 1507 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555