Nők 40: negyven év után mennyi nyugdíj jár?

Richter Ádám

A nyugdíjkorhatár nőknél és férfiaknál egységesen 65 év, de a nők a Nők 40 kedvezménynek köszönhetően 40 év munkaviszony után dönthetnek úgy, hogy akár a nyugdíjkorhatárnál előbb is nyugdíjba vonulnak. Mennyi nyugdíjra számíthatnak?

2011 óta 40 év szolgálati idővel nyugdíjba vonulhatnak azok a nők is, akik még nem érték el a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ebbe legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani. A kedvezmény miatt már 240 ezer magyar nő vonult idő előtt nyugdíjba.

Nem biztos, hogy jól döntöttek.

Ki is fejtem, hogy miért. Egyúttal rögtön meg is válaszolom a címbéli kérdést: mennyi nyugdíj jár 40 év munka (pontosabban szolgálati idő) után? A válasz egyszerűnek tűnik, mert a nyugdíjtörvény kimondja, hogy 40 év után a nettó átlagkereset 80%-a jár nyugdíjként.

Ez máris egy 20%-os bevételkiesést jelent, amit ha nem akarsz elszenvedni, akkor legkésőbb 40-45 éves korod környékén el kell kezdened megtakarítani a nyugdíjas éveidre.

Ami miatt a válasz mégsem olyan egyszerű, az a nettó átlagkereset kiszámítása, ami meglehetősen bonyolult, de erre később térünk ki.

Mi van, ha nem élek a Nők 40 kedvezménnyel, és csak 65 évesen megyek nyugdíjba?

20% veszteség azért nem kevés – még akkor se, ha megtakarítást indítasz, amit viszont mindenképp javaslunk. Adódik a kérdés, hogy mi van, ha nem élsz a Nők 40 kedvezménnyel, hanem munkában maradsz 65 éves korodig.

A válasz az, hogy a nyugdíjtörvény 40 szolgálati év felett 2-2% emelést ad minden egyes évben.

Vagyis 41 évnél 82%-át kapod meg a nettó átlagfizetésednek, 42 évnél 84%-ot és így tovább. A 90%-ot 45 év munkával, a 100%-ot 50 év munkával érheted el. Mindez persze attól is függ, hogy mikor kezdtél dolgozni, és hogy hajlandó vagy-e 65 év felett is munkában maradni (amennyiben a fizikai állapotod ezt lehetővé teszi).

Ez alapján láthatod, hogy nagyon nem mindegy, hány szolgálati év után mész nyugdíjba, mert +5 év munka akár +10%-ot is jelenthet a nyugdíjalapodra nézve. Ha később az éves inflációval emelik a nyugdíjakat, akkor az erre az összegre fog rárakodni.

De az se mindegy, hogy melyik évben mész nyugdíjba. Hogy ez miért fontos, annak megismeréséhez meg kell ismerkednünk röviden a nyugdíj kiszámításának módjával.

Hogyan számolják a nyugdíjat?

A nyugdíjadat úgy számolják, hogy összegyűjtik az összes olyan bevételedet, ami után nyugdíjjárulékot fizettél, mindezt 1988. január 1-ig visszamenőleg. Mivel értelemszerűen a pénz nem ugyanannyit ért 1988-ban, mint 2020-ban, így ezeket a régi jövedelmeket a kormány által közzétett valorizációs szorzókkal kell felszorozni, amik figyelembe veszik az inflációt és a nemzetgazdasági átlagbért. (Ez alapján például egy 1988-as jövedelem 35-ször annyit érne manapság.)

A valorizációt a nyugdíjazás éve előtt két évvel kezdik számolni. Vagyis ha 2020-ban mész nyugdíjba, akkor a 2018-as évtől indul a valorizáció, ahol például a szorzó 1,114 (vagyis 14%-kal emelik az akkori kereseted).

Ezért nem mindegy, melyik évben mész nyugdíjba

Ha tavaly, 2019 decemberében mentél volna nyugdíjba, akkor a 2018-as jövedelmed maradt volna változatlan. Ha ezt idén, 2020 januárjában tetted meg (mindössze egy hónappal később), akkor máris 14%-kal többet ér a 2018-as fizetésed. Olyan, mintha kaptál volna egy 14%-os béremelést, de ezért még csak tenned sem kellett. De a szorzók nemcsak a 2018-as évnél, hanem az annál régebbieknél is emelkedtek, így a növekedés még jelentősebb.

Emiatt van az, hogy a szorzók már 40%-kal magasabbak, mint a 2017. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazott szorzók.

A felszorzott, majd átlagolt éveket ezután arányosítják a szolgálati évek szerint, és itt jön be az, amiről a cikk első felében szó volt, hogy az átlagfizetés 80%-át veszik figyelembe 40 év után. Csak ugye az a nem mindegy, hogy minek a 80%-át veszik alapul.

Ezért fordulhat az elő, hogy aki 2018 decemberében nyugdíjba ment, az 144 ezer forintot kap nyugdíjként, de ha egyetlen hónapot várt volna, akkor ez az összeg 162 ezer fölé emelkedik.

Az idei feltételek alapján – azonos jövedelem mellett – már 200 ezer forintnál is többet érne a nyugdíja.

A szorzók ilyen mértékű emelkedése az elmúlt évek bérrobbanásának volt köszönhető, ami a 2020-as koronavírus-válság miatt valószínűleg megszakad, így a 2021-es szorzók már várhatóan nem lesznek sokkal magasabbak, mint az ideiek.

Ettől függetlenül a nyugdíjba vonulásnál kulcsfontosságú, hogy mikorra időzítjük, és hogy élünk-e a korkedvezménnyel, vagy inkább ráhúzunk pár évet a magasabb nyugdíjért cserébe. Annyi azonban valószínű, hogy még a megfelelő időzítés mellett is szükség lesz egy privát nyugdíj-előtakarékosságra, ami segíthet kipótolni a nyugdíjas évek jövedelemkiesését.

Ezt a cikket 169 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555