Így lehet havi 20 ezer forintból 10 milliós nyugdíjad

Richter Ádám

Rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy havi 20 ezer forintból nem lehet tisztességes nyugdíj-kiegészítést összegyűjteni. Ha még nem múltál el 45 éves, és jól választasz nyugdíjbiztosítást, akkor bizony ennyi pénzből is összejöhet minimum 10 millió forintod a nyugdíjig. Levezetem neked, hogy jött ki ez a számítás, és mit kell ahhoz tenned, hogy ennyi pénzed legyen, mikor nyugdíjba mész. (Például már azzal is százezreket nyerhetsz, ha december 31-ig belekezdesz.)

Ahhoz, hogy a 130 ezer forintos adójóváírást kihasználd, ami a nyugdíjcélú megtakarítások mellé törvényben garantált módon jár, havi 55 ezer forintot kell félretenned. Szinte hallom magam előtt, ahogy sokan most sóhajtanak, mert ennyit nem tudnak, és nem is akarnak félretenni. Azt gondolhatják, hogy ha nekik legfeljebb 20 ezer forintjuk van erre a célra, akkor már nem is érdemes megtakarításba kezdeni. A válaszom erre az, hogy de, igenis érdemes.

Saját statisztikáinkból is azt látjuk, hogy az emberek átlagosan havi 20 ezer forintot tesznek félre a nyugdíjukra. Szerencsére ez is bőven elég ahhoz, hogy jelentős nyugdíjtőkét halmozzanak fel. A pénzt ugyanis nem malacperselybe teszik, hanem befektetik számukra az ehhez értő szakemberek. Másrészt az államtól visszakaphatják az SZJA-juk egy részét, ami az éves befizetések 20%-a, jelen esetben évi 48 ezer forint.

Vagyis miből áll össze az állami nyugdíj MELLETTI nyugdíjtőke?

  • befizetett megtakarítás (saját tőke)
  • a befizetéseken keresett hozamok
  • adójóváírás
  • az adójóváíráson keresett hozamok

Fontos tehát, hogy most csak színtisztán a megtakarítás útján felhalmozott összegekről van szó, a kevéske, ám mégiscsak létező állami nyugdíjat ebbe nem számoltuk bele.

Ennek tudatában meg is néztük, hogy havi 20 ezer forintból mit tudnak kihozni a megtakarítók. Ez egyébként egy korrekt összeg azoknál, akik a jelenlegi nettó átlagbért keresik, ami 201 ezer forint. Főszabály ugyanis, hogy a havi bevételünk 10%-át tesszük el nyugdíj céljára (aki havi 400 ezret keres, annak tehát ennek a dupláját célszerű félretennie, és így tovább).

A fenti ábrát nagyon tanulságosnak gondolom, és remélem, hogy a te szemed is felnyitja majd. A fentiekből ugyanis 3 megállapítás következik:

  • havi 20 ezer forintból is lehet 10-20-25 milliós nyugdíj-kiegészítésed,
  • sok-sok millió múlik azon, hány évesen kezdesz bele a megtakarításba,
  • a nyugdíjbiztosítások 60-65 fajtája közül sem mindegy, melyiket választod, mert ezen is milliós összegek múlhatnak.

Röviden menjünk végig ezen a 3 következtetésen!

Világosan látszik, hogy havi 20 ezer forintból akár 10-25 milliót is össze lehet gyűjteni az adójóváírásnak és a kamatos kamatoknak köszönhetően. Szándékosan nem írtunk konkrét biztosítókat, de a számítás helyességéről te is meggyőződhetsz, ha kipróbálod saját fejlesztésű nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat. Itt feketén-fehéren látni fogod, melyik szolgáltató mit kínál, és mennyi pénzt jelent ez a számodra.

És itt át is kanyarodnék a második ponthoz: a 10 milliós összeg egyik fontos feltétele, hogy időben hozzáláss a takarékoskodáshoz. Persze, belekezdhetsz te 50 évesen is, de akkor már a havi 20 ezres összeget nem fogod tudni tartani, hanem mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod. De ha 35 évesen látsz hozzá, akkor a 20 millió feletti nyugdíjtőke is reális cél, és elég hozzá havi 20 ezer forint.

Arról is tudnod kell, hogy a nyugdíjbiztosítások sem egyformák. Van belőlük 60-65-féle, és ezeknek a 80%-a túl drága (vagy valami más okból nem versenyképesek). Ez abból is feltűnhet, hogy azonos időtávon is előfordulhat az, hogy 11 millió forintos különbség van két nyugdíjbiztosítási ajánlat között.

A te érdeked az, hogy megtaláld azt a 20%-ot a nyugdíjbiztosítások között, amik viszont tényleg kimagasló teljesítményre képesek (a megfelelő biztonság mellett).

Nem kívánom senkinek, hogy biztosítók weblapjait kelljen átböngésznie kondíciós listák után kutatva, hogy aztán többoldalas Excel-táblákban kelljen összevetni az egyes ajánlatokat.

És szerencsére erre nincs is szükség.

Független tanácsadóink végigjárták ezt az utat helyetted, ennek az egyik gyümölcse a korábban is említett nyugdíjbiztosítás kalkulátor, ami a piacon egyedülálló módon hasonlítja össze a konkurens ajánlatokat.

Szánj rá egy órát az életedből arra, hogy leülsz egy pénzügyi tanácsadónkkal, és a belső kalkulátoraink tárháza fog megnyílni előtted, amik nagyban megkönnyítik a döntésedet. Írj nekünk ezen az oldalon, és egy munkanapon belül egy kedves kollégám megkeres téged a részletekkel. Az összehasonlítást ráadásul teljesen ingyen kapod meg tőlünk, és a döntés jogát is meghagyjuk neked.

Ezt a cikket 997 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555