Így lehet havi 20 ezer forintból akár több 10 milliós nyugdíjad!

Richter Ádám

Rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy havi 20 ezer forintból nem lehet tisztességes nyugdíj-kiegészítést összegyűjteni. Ha még nem múltál el 45 éves, és jól választasz nyugdíjbiztosítást, akkor bizony ennyi pénzből is összejöhet minimum 10 millió forintod a nyugdíjig. Levezetem neked, hogy jött ki ez a számítás, és mit kell ahhoz tenned, hogy ennyi pénzed legyen, mikor nyugdíjba mész. (Például már azzal is százezreket nyerhetsz, ha december 31-ig belekezdesz.)

Ahhoz, hogy a 130 ezer forintos adójóváírást maximálisan kihasználd, ami a nyugdíjcélú megtakarítások mellé törvényben garantált módon jár, havi 55 ezer forintot kell félretenned. Szinte hallom magam előtt, ahogy sokan most sóhajtanak, mert ennyit nem tudnak, és nem is akarnak félretenni. Azt gondolhatják, hogy ha nekik legfeljebb 20 ezer forintjuk van erre a célra, akkor már nem is érdemes megtakarításba kezdeni. A válaszom erre az, hogy de, igenis érdemes.

 

Saját statisztikáinkból is azt látjuk, hogy az emberek átlagosan havi 20 ezer forintot tesznek félre a nyugdíjukra, ami évente 48.000 Ft adójóváírást jelent.

 

2017-ben például így nézett ki az ügyfeleink által évente kihasznált adójóváírások mértéke megyénként. A 48.000 Ft-os éves átlag itt is szépen kirjzolódik:

2017-ben megyénként, ennyi volt az átlagosan visszaigényelt nyugdíj célú adójóváírás az ügyfeleinknél

Szerencsére ez is bőven elég ahhoz, hogy jelentős nyugdíjtőkét halmozzanak fel. A pénzt ugyanis nem malacperselybe teszik, hanem befektetik számukra az ehhez értő pénzintézeti szakemberek. Másrészt az államtól visszakaphatják a befizetett SZJA-juk egy részét, ami az éves befizetések 20%-a, jelen esetben évi 48 ezer forint.

 

Vagyis miből áll össze az állami nyugdíj MELLETTI nyugdíjtőke?

  • A befizetett megtakarításból  (saját tőke, átlag havi 20.000 Ft)
  • A befizetéseken elért hozamból, a kamatos kamat elve alapján
  • A visszaigényelt +20% adójóváírásból (minden évben!)
  • Illetve az adójóváíráson elért hozamból. (Ez is kamatos kamattal gyarapodik)

Fontos tehát, hogy most csak színtisztán a megtakarítás útján felhalmozott nyugdíjtőkéről van szó, a folyamatosan csökkenő összegű állami nyugdíjat ebbe nem számoltuk bele.

Ennek tudatában meg is néztük, hogy havi 20 ezer forintból mit tudnak kihozni a megtakarítók. Ez egyébként egy korrekt összeg azoknál, akik a jelenlegi nettó átlagbért keresik, ami 2020-ban, nettó 239 ezer forint. Főszabály ugyanis, hogy a havi bevételünk 10%-át tesszük el nyugdíj céljára (aki havi 400 ezret keres, annak tehát ennek a dupláját célszerű félretennie, és így tovább).

A fenti ábrát nagyon tanulságosnak gondolom, és remélem, hogy a te szemed is felnyitja majd. A fentiekből ugyanis 3 megállapítás következik:

  • Havi 20 ezer forintból is lehet 10-20-25 milliós nyugdíj-kiegészítésed,
  • Sok-sok milliód múlik azon a jövőben, hogy hány évesen kezdesz bele a megtakarításba,
  • A pénzintézetek által kínál 60-65 nyugdíjbiztosítási ajánlat közül sem mindegy, melyiket választod, mert ezen is milliós összegek múlhatnak.

Röviden menjünk végig ezen a 3 következtetésen!

Világosan látszik, hogy havi 20 ezer forintból akár 10-25 milliót is össze lehet gyűjteni az adójóváírásnak és a kamatos kamatoknak köszönhetően. Szándékosan nem írtunk konkrét biztosítókat, de a számítás helyességéről te is meggyőződhetsz, ha kipróbálod saját fejlesztésű nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat. Itt feketén-fehéren látni fogod, melyik szolgáltató mit kínál, és mennyi pénzt jelent ez a számodra.

És itt át is kanyarodnék a második ponthoz: a 10 milliós összeg egyik fontos feltétele, hogy időben hozzáláss a takarékoskodáshoz. Persze, belekezdhetsz te 50 évesen is, de akkor már a havi 20 ezres összeget nem fogod tudni tartani, hanem mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod. De ha 35 évesen látsz hozzá, akkor a 20 millió feletti nyugdíjtőke is reális cél, és elég hozzá havi 20 ezer forint.

Arról is tudnod kell, hogy a nyugdíjbiztosítások sem egyformák, ugyanúgy mint a bankszámlák és a hitelek. A piacon 2020-ban már közel 70 féle nyugdíjbiztosítás létezik, amelyek közül nagyon sok a magas költségű,vagy valami más okból nem versenyképes konstrukció. Ez abból is feltűnhet, hogy azonos időtávon és azonos feltételezett éves átlaghozam mellett is előfordulhat az, hogy 11 millió forintos különbség van két nyugdíjbiztosítási ajánlat között. (Lásd: Nyugdíjbiztosítás kalkulátor)

A mi érdekünk tehát az, hogy megtaláljuk neked azokat az ajánlatokat a nyugdíjbiztosítások között, amik viszont tényleg kimagasló teljesítményre képesek (a megfelelő biztonság mellett).

Nem kívánom senkinek, hogy biztosítók weblapjait kelljen átböngésznie kondíciós listák után kutatva, hogy aztán többoldalas Excel-táblákban kelljen összevetni az egyes ajánlatokat. Ezt onnan tudjuk, hogy mi ezt megtettük és folyamatosan frissítjük is az adatokat, amik nyersen tálalva nem túl könnyen emészthetőek. Lásd: (Nyugdíjbiztosítási ajánlatok kondíciói)

És szerencsére erre nincs is szükség.

Hiszen egy profikból álló szakértői csapatunk áll rendelkezésére azok számára, akik a marketing és a “szerintem”-ek helyett a tényekre és a számokra kíváncsiak.

Belőlük pedig egészen sok van 2020-ban is, hiszen csak hozzánk átlagosan havi 700 érdeklődő fordul úgy, hogy valamelyik cikkünket elolvasva felébred bennük a vágy egy őszinte tájékoztatásra.

A mi missziónk ugyanis az őszinte és etikus tájékoztatás tényekre alapozva. A közvetítőknél általánosan tapasztalható nyomulás és hozzá nem értés ellen küzdünk azzal, hogy szakembereink a konkrét számokat mutatják meg a nyugdíj előtakarékosságok esetében.

Saját fejlesztésű kalkulátorunkkal kiszámoljuk neked, hogy melyik konkrét nyugdíjbiztosítási ajánlattól várhatóan mit várhatsz a jövőben, őszintén átbeszéljük a költségeket, a hozamelvárásokat, az előnyöket és igen, a hátrányokat is mert i nem a pénzintézeteknek dolgozunk, hanem téged képviselünk.

 

Tanácsadásunk ingyenes, kötelezettségmentes és a végső döntést te hozod meg.

Közel 600 ügyfelünk ezt írta a velünk való együttműködésről.

Szánj rá egy órát az életedből arra, hogy leülsz egy etikus szakemberünkkel, és a belső kalkulátoraink tárháza fog megnyílni előtted, amik nagyban megkönnyítik a döntésedet. Írj nekünk ezen az oldalon, és egy munkanapon belül egy kedves kollégám megkeres téged a részletekkel. Az összehasonlítást ráadásul teljesen ingyen kapod meg tőlünk, és a döntés jogát is meghagyjuk neked.

Mit mondasz?

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555