Nyugdíj kisokos – A magyar nyugdíjrendszer működése

Nyugdíj kisokos – A magyar nyugdíjrendszer működése

Mit kell tudni a hazai nyugdíjrendszerről?

A magyar nyugdíjrendszer alapjait tehát társadalombiztosítás tartja fent.

Nyugdíj kisokos – A magyar nyugdíjrendszer működése

Minden magyar állampolgár jogosult a nyugdíj korhatár elérése után nyugdíjra az államtól. A jelenleg a nyugdíjba vonulás és nyugellátásban részesülés a 65. életév betöltéséhez kötött.

Államosításról vagy átcsoportosításról beszélhetünk? A magánnyugdíjpénztári számla valóban a sajátunk volt, vagy az állam rendelkezett felette?

Mi a helyzet a magánnyugdíjpénztárakkal?

Mindazonáltal jogilag ez a „saját számla”, melyen gyűlt az járulékod, az állam részére fizetendő kötelesség volt a részedről. Ebből kifolyólag valójában ezzel az összeggel sosem rendelkezhettél.

Mit jelent a felosztó-kirovó rendszer?

  1. Az állami nyugdíj (felosztó-kirovó rendszer folytatásaként).
  2. A Magánnyugdíjpénztárak,
  3. Öngondoskodás, azaz nyugdíjcélú megtakarítások (önkéntes nyugdíjpénztárbiztosítások stb.)
Nyugdíj kisokos – A magyar nyugdíjrendszer működése

Az álltalunk készített nyugdíj kalkulátor segíthet ebben, mert a hatályos nyugdíjszámítás szerint számol így 3 kattintásból megtudhatod hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz majd. Ezen felül azt is kiszámolja, hogy mennyi megtakarításra lenne szükséged ahhoz, hogy legalább a fizetéseddel megegyező nyugdíjad legyen.

Hogyan számítják ki az állami nyugdíjat?

Minden magyar állampolgár jogosult a nyugdíjkorhatár elérése után nyugdíjra az államtól, amennyiben minimum 15 évet ledolgozott. A jelenleg aktuális nyugdíjkorhatárnak a mértéke 65 év. 15 év munkaviszonnyal ugyanakkor a nyugdíjminimumra leszel jogosult, azaz havi 28.500 forintra, mely napi 950 Ft-ot jelent.

Az öregségi teljes nyugdíj számított összege legfeljebb a nettó átlagkereset 100%-a lehet. Egyedül akkor tudod növelni, ha legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezel és az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után még tovább dolgozol. Ugyanis minden 30 nap plusz szolgálati idő után az öregségi nyugdíj fél százalékkal növekszik.

Legkönnyebben egy kalappal tudjuk elképzelni a rendszer működését. Minden aktív dolgozó „pénzt dob” a kalapba, melyből az éppen aktuális nyugdíjasok kiveszik a maguk összegét.

Mekkora összeggel támogatja az állam az öngondoskodásodat?

Nyugdíj megtakarításokra igénybe vehető adóvisszatérítések mértéke

Nyugdíjcélú megtakarítások Éves megtakarítás a maximális adókedvezményért igényelhető adókedvezmény mértéke
NYESZ 500.000 Ft 100.000 Ft
Önkéntes NYP 750.000 Ft 150.000 Ft
Nyugdíjbiztosítás 650.000 Ft 130.000 Ft

Ezzel a 20%-os adóvisszatérítéssel jelenleg akár több nyugdíj megtakarításnál is rendelkezhetsz egyidőben, de maximálisan 280.000 Forint adóvisszatérítést tudsz igénybe venni rájuk.

Alkalmi munkában vagy bejelentés nélkül dolgozol – Milyen nyugdíjra számíthatsz?

Ft

Számold ki a nyugdíjad a csúszkák beállításával!

Számold ki a nyugdíjad a csúszkák beállításával!

A legfontosabb, hogy időben felismerd, hogy 20-30 év múlva a nyugdíjrendszer már nem ugyanolyan lesz, mint amilyen a szüleinké, nagyszüleinké volt. fel kell készülnöd rá, hogy a nyugdíjad kiszámításakor is kényelmesen és anyagi biztonságban dőlhess majd hátra.

A társadalmi problémát már csak egyéni szinten lehetséges megoldani, így neked is célszerű a saját kezedbe venni az irányítást, amennyiben nem szeretnél teljes mértékben az államtól függeni nyugdíjas korodban.

Miért nem érdemes halogatni a nyugdíj előtakarékosságot?

„Minél hamarabb indítod el a megtakarításod, annál többet nyersz”

Specialistáink ebben is a segítségedre lehetnek leszűrve, hogy hol és milyen ajánlatokat kaphatsz. Mindezeket az egyéni igényeidre szabva, az előnyökről és a hátrányokról is tiszta képet kapva. Mindezt egy ingyenes konzultáció keretében, átláthatóan és mindössze egyetlen űrlap kitöltésével alábbi linkre kattintva  tudsz rá jelentkezni.

Hogyan érdemes elkezdened a nyugdíjadra való takarékoskodást?

Állami nyugdíjkorhatár emelés kockázatának mennyire szeretnéd kitenni a privát nyugdíj megtakarításod?

Például, ha időközben 5-8 évvel kitolják a nyugdíjkorhatárt, akkor az a nyugdíjbiztosításra semmilyen hatással nem lesz, viszont nyugdíj előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár lejárati ideje ugyanennyit kitolódik.

Neked is segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíj előtakarékosságot.

  • Mit tehetsz azért, hogy a lehető legtöbbet félre tudj tenni a nyugdíjadra?
  • Mekkora adóvisszatérítésre vagy jogosult?
  • A 3 féle nyugdíj megtakarítás közül melyik konkrét pénzintézeti ajánlat lehet számodra a legjobb választás?
Info
A fenti cikkben szereplő megállapításokat a GRANTIS Hungary Zrt. a releváns tények és körülmények lehető leggondosabb szakmai értékelése alapján igyekezett megfogalmazni. Ebből adódóan a fenti írás nem tényközlés, hanem a GRANTIS Hungary Zrt. – megfontolt és felvállalt – szakmai véleményét jeleníti meg.
Deák Ferenc István
Linkedin
A GRANTIS és a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója, 12 éve pénzügyi szakember, cikkíró, elemző.
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?