Változások a vegyes nyugdíjbiztosításoknál: Kiderülnek a költségek!

Verba György | GRANTIS
Verba György

Az MNB javaslatára bevezetik a TKM mutatókat a klasszikus vegyes típusú nyugdíjbiztosításokra. Válasszunk 2%-os hozamgaranciát, vagy próbáljunk meg nagyobb, de nem garantált nyereséget elérni? Tényleg drágább a unit linked típusú nyugdíjbiztosítás? Talán végre a kérdőjelek helyére pontok kerülnek, és egyértelműen tudunk tájékozódni. Nézzük meg, hogy mit tudunk!

Mit jelent a TKM mutató?

A Teljes Költség Mutató arra hivatott, hogy megmutassa éves szinten mekkora költséget von el tőlünk a biztosító, vagyis tulajdonképpen azt, hogy mekkora a „garantált veszteségünk”. Ez a megfogalmazás azonban egy picit csalóka, hiszen rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások esetén 10, 15, és 20 évre mutatják ki ezt a jelölőszámot, de mi van akkor, ha nekünk 23 éves a nyugdíjbiztosításunk?

Az igazság az, hogy minden szerződésnek egyedi a TKM mutatója, nagyon ritka eset az, hogy mi pont akkora összeget takarítunk meg, és pontosan annyi ideig, ahogy az a szerződésünk TKM tájékoztatójában szerepel.

Összegezve a TKM mutató egy olyan szám, amely megmutatja, hogy nagyjából milyen költséggel érdemes kalkulálni évente. Ettől függetlenül hibát követ el, aki úgy számol, hogy 5% hozamból levonja a 3%-os TKM-et, és azt mondja, hogy 2% nyeresége van, ennél jóval összetettebben kell számolni, de mi ezt megtesszük helyetted.

A nyugdíjbiztosítások költségeinek csökkenése

A történet 2013 év végétől kezdődik, amikor is jött a hír, újra bevezetik 20%-os, legfeljebb 130 ezer forintos adókedvezmény a megtakarításos életbiztosításokra. Ezután egyből kiderült, hogy kizárólag a nyugdíjbiztosítások esetén lehet az SZJA kedvezménnyel élni, így a biztosítók nekiláttak nyugdíjbiztosításokat készíteni.

Volt, aki bízott a már meglévő szerződéseiben, és ellátta őket egy speciális nyugdíjzáradékkal, és volt, aki teljesen új szerződés készített, nyílván a meglévő tapasztalatok, és a jogi elvárások szerint.

A nyugdíjbiztosítások elkészültek, és 2014.01.01-én már meg is köttetett az első nyugdíjbiztosítás a Posta Biztosítónál. Egészen 2014. július elsejéig nem is történt semmi jelentős változás, ekkor azonban életbelépett egy MNB javaslat, amely szabályozta, hogy maximálisan mekkora lehet a TKM érték. 10 évnél 4,25%, 15 évnél 3,95%, és 20 évnél pedig 3,5% lehet a maximális érték, aminek jelenleg az összes nyugdíjbiztosítás megfelel, így most a klasszikus vegyes életbiztosításokon a sor, hogy beférjenek a limit alá.

Ezt várhatjuk a vegyes nyugdíjbiztosítások TKM mutatóitól

Örök dilemma, hogy mennyire fontosak számunkra a garanciák. Miután a pénzügyek világában sincsenek csodák ezért a garanciának is ára van, amit nekünk kell megfizetni.

Jelen esetben milyen típusú nyugdíjbiztosítást válasszunk, a garantált (vegyes) nyugdíjbiztosítást, vagy a befektetési egységekhez kötöttet? Most talán közelebb kerülünk az igazsághoz, mivel az MNB javaslata alapján a klasszikus vegyes nyugdíjbiztosításoknak is lesz TKM mutatójuk.

Az én pénzem oldalnak nyilatkozó Pandurics Anett szerint (aki a Magyar Biztosítók Szövetségének az elnöke) a vegyes nyugdíjbiztosítások költségmutatói a fent is említett TKM NY, vagyis az MNB ajánlás alatt vannak, tehát nem kell módosítani a már most is választható garantált nyugdíjbiztosításokon.

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy mennyire lesz egyforma a két külön típusú nyugdíjbiztosítás TKM-je, de amint kiderül, természetesen beszámolunk róla. Elöljáróban azonban annyit elmondanánk, hogy találkoztunk már olyan esettel, ahol az alacsonyabb TKM mutatójú unit linked szerződés volt kevésbé nyereséges, ugyanolyan feltételek mellett.

A költség csak az egyik fontos szempont

Bár ebben a cikket a költségekre, és a TKM mutatóra hegyeztük ki, továbbra se felejtsük el, hogy a rugalmasság, a várható hozam, és a biztonság is legalább olyan fontos, mint a költség. A honlapon található nyugdíjbiztosítás kalkulátor is azt a célt szolgálja, hogy minden szempontból körüljárva tudjuk kiválasztani a megfelelő nyugdíjbiztosítást. Az esetleges kérdésedet készséggel megválaszolom, ha kitöltöd a cikk alatt található adatlapot. Szeretnéd a saját kezedbe venni a sorsod? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és egy óra alatt megtervezzük, hogyan tudsz magadnak megfelelő nyugdíjat kiépíteni!

Ezt a cikket 785 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

www.grantis.hu

A csapat

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Három érv a GRANTIS mellett

Nyomulás és eladás helyett tájékoztatás

Nem akarunk eladni és nem is nyomulunk. Ehelyett minden információt megadunk, ami a racionális döntéshez kell.

Jutalékhajhászat helyett függetlenség

Mi nem ígérünk, és nem a szerintünk legjobb megoldást ajánljuk. A piacon elérhető ajánlatok számadatait dolgozzuk fel, így az ügyfél tények alapján dönthet.

A szakma legjobbjai

Tanácsadóink olyan kipróbált szakemberek, akik 5-15 éve a szakmában vannak, több ezer tárgyalással és többszáz fős ügyfélkörrel a hátuk mögött.

+36 1 585 8555