Önkéntes nyugdíjpénztár: buktatók, amikről máshol nem beszélnek

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Az önkéntes nyugdíjpénztárakról (ÖNYP) sokan kizárólag pozitívan nyilatkoznak a szakmában, de a hátrányait általában nem részletezik. Mi az objektív tájékoztatásban hiszünk, ezért fontosnak érezzük hangsúlyozni, hogy nem mindenki számára az ÖNYP a legjobb megoldás.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyeként szokták emlegetni, hogy alacsony díjból is elindítható, és alacsony a költsége (átlagosan 1% évente). Igen ám, de havi 3000 Ft-ból milyen nyugdíjad lesz? Magas biztosan nem.

Másrészt minél kisebb a befizetésed, annál nagyobb a megtakarítás költsége (sávosan működik). A költségek százalékát ráadásul nem az adott havi befizetés után, hanem a megtakarítás egészéből vonják. Szüneteltetheted a befizetést, viszont attól még a költségeket felszámolják.

Nem tudsz minden költségről előre

A mögöttes portfóliókezelési költséget nem kötelesek kimutatni a pénztárak, és ezt beszámítva az éves költség inkább 1,5% körül lehet átlagosan a kimutatott 1% helyett.

Ez a 0,5%-os többletköltség azért keletkezik, mert a portfólió összeállítását helyetted kezelik a pénztárnál. Ez egyszerű és kényelmes megoldásnak tűnik, de valójában, ha szeretnél, sem szólhatsz bele ennél jobban, mibe fektetik a pénzed. Nincs túl sok mozgástered: négy-öt előre összeállított portfólióból választhatsz mindössze.

Nem függetlenedsz a magyar gazdaság aktuális állapotától

Az önkéntes nyugdíjpénztárak legnagyobb gyengesége, hogy magyar állampapírra épülnek jelentős arányban (40-80%-ban). Egy állampapír nem más, mint egy kölcsön, amit te adsz az államnak, aki ezt később visszafizeti neked, és kamatokkal díjazza a hozzájárulásod. Egy állampapír értéke viszont annyi, mint az azt kibocsátó országé.

Vagyis miközben azért indítasz ÖNYP-megtakarítást, hogy függetlenedj az állami nyugdíjtól, a privát megtakarításod ugyanúgy az állam döntésein és a magyar gazdaság állapotán múlik majd. Lehet, hogy a forint mélyrepülésbe kezd, vagy leminősítik az országot a hitelezők, és az állampapírok kamata (hozama) is csökkenhet, drasztikusan apasztva ezzel a privát nyugdíjadat.

Szépen mutatnak az ÖNYP éves hozamai, de ahogy említettem is, hosszú távon bizonytalanok. Már csak amiatt is, mert a régi, magas hozamú állampapírok hamarosan lejárnak, és az újabbak hozama minimum 2-3%-kal vissza fog esni.

Potenciális veszélyt jelent, hogy a nyugdíjpénztárak esetleges fizetésképtelenné válásakor nem védi őket az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig terjedő kártalanítása.

Nem tudhatod, mikor jutsz hozzá a pénzedhez

Az is az államtól függ, hogy mikor juthatsz hozzá a pénzedhez, mert ez a mindenkori nyugdíjkorhatártól függ. Hiába 65 év jelenleg, ha időközben 70-re emelik. (A nyugdíjbiztosításnál például a kötéskor életben lévő korhatár az érvényes.)

Nem fog besegíteni a munkáltatód

Előnyösnek tűnhet még az ÖNYP, amiért ez az egyetlen a három nyugdíj-előtakarékossági formából, amelynél rajtad kívül a munkaadód is gyarapíthatja a megtakarításod. Valójában a tagdíjaknak csak 30-40%-át fizették be munkáltatók, és várhatóan az ő közreműködésük idővel csak csökkenni fog. A cafetéria keretében adott önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 43,66%-os adóteher alá esik 2017-től, vagyis a munkáltatódnak rendkívül sokba kerülne ezt kifizetni. Másrészt a 20%-os állami adójóváírás nem jár a munkáltatói befizetések után – a saját befizetésekkel ellentétben.

Kinek való az önkéntes nyugdíjpénztár?

Az önkéntes nyugdíjpénztár annak való, akinek még maximum 10 éve van a nyugdíjig, mert ezen az időtávon még kellően kiszámítható. A fiatalok előtt viszont még 30-40 aktív év áll, és ez túl hosszú idő ahhoz, hogy a megtakarításukat a magyar államba fektessék. 10 évig nem nyúlhatsz az ÖNYP-s pénzedhez, és 10 év után is csak a hozamok kivétele adómentes. A teljes összeghez csak az indulás után 21 évvel (!) férhetsz hozzá adók nélkül (kivéve, ha közben nyugdíjba mész, és letelt már a 10 év).

Melyik nyugdíjmegtakarítási megoldást válasszam?

Mint láthatod, mi nemcsak az előnyökről, a hátrányokról is beszélünk. Hogy jobban átlásd a témát, összeszedtük a három jelenleg létező nyugdíj-előtakarékossági formát, amelyek mindegyikére jár állami támogatás, ezekről itt tudsz bővebben olvasni.

Ha további kérdésed lenne, vagy segítséget szeretnél kérni abban, hogy melyiket válaszd a rengeteg megoldás közül, akkor keress fel, és szívesen nyújtok neked ingyenes tanácsadást.

Ezt a cikket 80 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555