Nyugdíjkalkulátor 2016 (hatályos!)

Számold ki az állami nyugdíjad és növeld meg adókedvezménnyel!


A nyugdíjkalkulátor nem csak a várható nyugdíjadat számítja ki, de azt is megmutatja, hogy ha egy nyugdíj megtakarítással kihasználod az éves 280 ezer forint plusz adójóváírást, akkor a lejáratkor összegyűlt pénzből mennyivel tudod megnövelni a nyugdíjadat!

Add meg adataidat a kalkulációhoz!

Nézzük a számokat!

Ha ennyit teszel félre havonta:
Ajánlott havi minimum:
Veszély!
Figyelem! A várható nyugdíjad a nettó fizetésedhez képest alacsonyabb
A havi nyugdíjcélú megtakarítási összeg növelése javasolt!
Biztonság
A kiválasztott havi nyugdíjcélú megtakarítás már biztonságos szintű.
A várható nyugdíjad + a kiegészítés így már meghaladja a mostani fizetésed.
"A tét, a jövőbeni megélhetésed!"Sebestyén AndrásNyugdíj megtakarítás szakértő

Öngondoskodás nélkül súlyosan nélkülöznöd kell majd!

Ha csak az állami nyugdíjra számítasz, a fizetésed törekedékéből kell megélned. Gondold végig, hogy a jelenlegi életszínvonaladhoz szokva, fele akkora jövedelemből biztosan bele fog-e férni:

  • Az autód fenntartása?
  • Az utazások?
  • Gyermekek / unokák támogatása?
  • A jelzáloghitel fizetése?
  • A személyes kiadásaid?

Hogyan számolják ki a nyugdíjat?

A legnépszerűbb tévhit a nyugdíjszámítással kapcsolatban az, hogy annak összegét az utolsó 5 évi átlagbérünk alapján számolják. De ha nem ez alapján akkor hogyan?

Az állami nyugdíj kiszámítása leegyszerűsítve úgy történik, hogy megállapítanak egy nettó életpálya átlagkeresetet a ledolgozott időszakunkra, azaz hogy átlagosan mekkora összegre voltunk bejelentve „munkás” életünk során. Ezt aztán arányosítják a ténylegesen ledolgozott évek számával és így születik meg a várható nyugdíjunk összege. Az ONYF hivatalos nyugdíjkalkulátora is így működik.

A nettó életpálya átlagbér alapja az ún. szolgálati idő amely 1988.január 1-től a nyugdíjba vonulásunk pillanatáig tart. Ebben az időszakban vizsgálja tehát az ONYF, hogy milyen bér jellegű jövedelmeink voltak. A különböző évek juttatásait aztán egy valorizációs eljárással egy szintre hozzák és az adott évek szabályai szerint nettósítják, végül pedig átlagot vonnak belőle. Miután megkaptuk, hogy az 1988-tól a nyugdíjbavoulásig tartó időszakban mennyi volt az átlag nettónk, jöhet a következő lépés a jogosultsági idő.

A szolgálati idő alapján kiszámolt nettó életpálya átlagbért ezután összevetik az ún. jogosultsági idővel, azaz hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor a nyugdíjjárulékot fizettük vagy utánunk megfizették. A jogosultsági idő években van meghatározva és minden eltelt évhez tartozik egy százalékos érték.

Kapaszkodj meg: Ahhoz, hogy az életpálya nettód 100%-át megkapd öregségi nyugdíjként legalább 50 év jogosultsági idővel kell, hogy rendelkezz!

Ahhoz pedig, hogy minimális összegű nyugdíjat is kaphass legalább 15 ledolgozott évet kell tudnod a hátad mögött. A hivatalos nyugdíjminimum egyébként 2015-ben havi 28.500 forint, azaz napi 950 Ft
Irány a nyugdíjkalkulátor!

Hogy működik a nyugdíjkalkulátor?

Az ONYF elkészítette azt a hivatalos nyugdíjkalkulátort, amely alapján ők is számolják a nyugdíjat. Ennek kitöltése viszont rengeteg időt és fáradtságot vesz igénybe, nem is beszélve arról, hogy egyáltalán honnan és hogyan tudjuk összegyűjteni az elmúlt 20-30 év ránk vonatkozó béradatait.

Ezt a problémát felismerve saját nyugdíjkalkulátorunkban mi is leprogramoztuk a hivatalos állami nyugdíjszámítás módját, viszont azt jelentősen leegyszerűsítettük. Nem kérünk be tőled bruttó bért minden egyes évről, hanem pusztán kettő adatot, az életkorodat és a jelenlegi nettó fizetésedet. Ebből a két adatból aztán a KSH statisztikáira alapozva visszamenőlegesen kiszámolunk egy átlagos nettó bért, valorizálunk és több más változót is előre feltételezettként veszünk, annak érdekében hogy a nyugdíjkalkulátor használata pofonegyszerűen megtörténhessen.

Ezzel elértük, hogy nyugdíjkalkulátorunkkal 5-10%-os tévedési aránnyal, de cserébe 3 másodperc alatt bárki ki tudja számolni, hogy mekkora nyugdíjra számíthat, anélkül hogy heteket vagy hónapokat kellene töltenie sorban állással vagy a papírok gyűjtögetésével.
Irány a nyugdíjkalkulátor!

Mit tehetek azért, hogy magasabb nyugdíjam legyen?

A nyugdíjkalkulátort használók legnagyobb része az eredménnyel való szembesülés után lesokkolva érzi magát. Ráadásul a kiszámolt várható nyugdíj még egy optimális becslést is jelent, mivel a jelenlegi törvényi szabályozásokat veszi alapul, és nem számol az elkövetkezendő évek során várható nyugdíjcsökkentéssel.

Azok aki meg szeretnék növelni várható nyugdíjuk összegét öngondoskodással ki tudják egészíteni azt. Mivel az állam is felismerte, hogy a nyugdíjrendszer nem fenntartható, ezért adóvisszatérítési lehetőséget nyújt azoknak akik félretesznek erre a célra. Ez az adójóváírás a félretett éves díj 20%-a lehet és összesen éves szinten 280.000 Ft összegig is rúghat.

Bővebben az adókedvezményről

3 olyan nyugdíj megtakarítási forma létezik, amelyre igénybe vehetjük az adójóváírást, és mindhárom megtakarítási forma alapjaiban különbözik egymástól:

1. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári konstrukció, ahol előre kialakított portfóliók közül választhatunk. A portfóliók nagy többsége állampapír alapú, így inkább a konzervatívabb ügyfeleknek ajánlott illetve azoknak akiknek nagyjából 10 évük van még hátra a nyugdíjig.

13 önkéntes pénztár közül válogathatunk.

Bővebben az önkéntes nyugdíjpénztárról
Irány a nyugdíjkalkulátor!

2. A NYESZ vagy vagy nyugdíj előtakarékossági számla egy banki értékpapír számla, amelyen keresztül értékpapírokkal kereskedhetünk. Az önkéntes pénztárral ellentétben itt sokkal nagyobb a szabadságunk, de éppen ezért nagyobb pénzügyi jártasságot is igényel. Elsősorban azon ügyfelek nyitnak NYESZ számlát akik bevállalják azt, hogy a nyugdíjra félretett pénzükkel kereskednek, vagy csak szimplán állampapírt „parkoltatnak” rajta.

7 db kereskedelmi bank és jó néhány befektetési szolgáltató kínál nyesz számlát.

Bővebben a NYESZ számláról
Irány a nyugdíjkalkulátor!

3. A nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb nyugdíj megtakarítási forma, amely ötvözi a biztosítás előnyeit a megtakarítás potenciáljával. Nyugdíjbiztosításon keresztül befektetési alapokból vásárolhatunk részesedést, amelyek között most már rengeteg a menedzselt és a garantált alap, így azok is szép hozamokat tudnak elérni hosszútávon akik nem értenek a pénzügyekhez vagy csak egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni. A nyugdíjbiztosítások összehasonlításának megkönnyítésére is létrehoztunk egy kalkulátort, amely a tényleges levont költségek és hozamkilátások alapján hasonlítja össze az ajánlatokat.

23 biztosító nyugdíjbiztosítását hasonlítottuk össze.

Tovább a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorhoz
Irány a nyugdíjkalkulátor!

Nyugdíjkalkulátor: Gyakran Ismételt Kérdések:

Pontosan hogyan számol a nyugdíjkalkulátor?
Mennyire pontos a nyugdíjkalkulátor?
Milyen gyakran frissül a nyugdíjkalkulátor?
Hogyan értelmezzem a nyugdíjkalkulátor eredményeit?
Mit tegyek ha a nyugdíjkalkulátor használata után tenni szeretnék a saját nyugdíjamért?