Nyugdíjbiztosítás TKM mutató: Lerántottuk a leplet a tényleges költségekről!

Verba György | GRANTIS
Verba György

Általános tapasztalat azon ügyfeleink körében, akik nyugdíjbiztosítás után érdeklődnek, hogy a legelső szempont, amit megvizsgálnak egy termék esetében az a TKM, avagy a Teljes Költség Mutató. Maga az elképzelés természetesen helyes, hogy alacsony költségszerkezetű nyugdíjprogramot szeretnénk választani, hiszen az elérhető hozamokon kívül ez is egy biztosíték arra, hogy a lejáratkor a lehető legmagasabb pénzösszegünk lesz majd, amit nyugdíj kiegészítésre fordíthatunk.

A ténylegesen levont biztosítói költségek meghatározására, viszont sajnos több okból sem használható a közölt TKM mutató.

Ebben a bejegyzésben egyenként megmutatom neked azt a 3 tényt, amely miatt a TKM nem fog nekünk valós képet mutatni arról, hogy egy termék mennyire drága, a cikk végén pedig egy konkrét példával is alátámasztom ezt.

Meg fogsz lepődni, de arra is kitérek, hogy hogyan lehetséges az, hogy 2 látszólag ugyanakkora TKM értékkel bíró szerződés, a valóságban mégis teljesen eltérő költségszerkezetű, illetve azt is megnézzük, hogy mi az amit a TKM mutató nem fog megmutatni számodra.

Természetesen a TKM mutatónak fentiek ellenére mégis van létjogosultsága, így zárásként arra is ki fogok térni, hogy mire és hogyan használd ezt a százalékos mérőszámot.

 

Mi is az a TKM – Teljes Költség Mutató?

A Teljes Költség mutatót, azzal a céllal hozta létre a MABISZ 2009-ben, hogy a unit-linked alapú, azaz a befektetéssel kombinált életbiztosításokat könnyebben összehasonlíthatóvá tegyék a költségek szempontjából. Mivel azonban a piacon több mint 200 ilyen termék van, amelyek mind teljesen egyedi költségekkel dolgoznak, ráadásul máshogyan is vonják le őket a Biztosítók, ezért a rendszert valahogy közös nevezőre kellett hozni.

A TKM erre hivatott választ adni méghozzá úgy, hogy a készítői egy átlagügyfelet, egy típuspéldát dolgoztak ki, amelyet minden egyes termékre levetítve kiszámoltak, és így jött ki egy termék közölt TKM mintaértéke. A TKM tehát egy százalékos érték, amelynek elvileg azt kellene megmutatnia, hogy mekkora hozamveszteség ér minket az adott terméknél, minden évben amíg a díjat fizetjük.

A típuspéldában egy 35 éves biztosított személy szerepel, aki 10, 15, és 20 év megtakarítási idővel számolva, éves befizetési gyakorisággal és csoportos beszedéssel 250.000 Ft-ot tesz félre a megtakarításába évente. (A nyugdíjbiztosítások esetén TKM*-ról beszélünk, hiszen itt a fix lejárat miatt a futamidőben lehetnek eltérések, az egyszerűség kedvéért azonban kezeljük egy kalap alatt az összes TKM-et)

Ha a fentiek alapján egy termék 20 éves időtartamra 3%-os közölt TKM mutatóval rendelkezik, akkor ennek azt kellene jelentenie, hogy ha éves 6%-os átlaghozamot érünk el vele akkor abból levonva a 3%-os költségeket, 3% a tiszta növekményünk évente.

Ez a logika viszont nem helyes, a TKM-et nem lehet, csak úgy egyszerűen levonni a hozamból, mert nem fogunk valós képet kapni.

Hogy miért nem? Nézzük meg az ezt alátámasztó konkrét tényeket:

 

1.Tény: A TKM mutató nem a TE szerződésed költségeit mutatja meg!

A MABISZ által közölt TKM mutatóra vonatkozó általános tájékoztatóban az alábbi részlet áll:

 

„A TKM mutató NEM a megvásárolni kívánt konkrét szerződéssel kapcsolatban ad pontos képet
a költségekről, hanem megközelítő tájékoztatást nyújt az adott termékkel kapcsolatos
költségekről, amelyek természetesen a szerződés egyedi paramétereire tekintettel akár lényegesen
(akár pozitív akár negatív irányban) is eltérhetnek a közölt TKM-től. ”

 

Forrás: MABISZ

Mit jelent ez? Pontosan azt, hogy ha nem 35 éves vagy, nem 20 évre teszel félre és nem 250.000 Ft-ot, amelyet nem éves díjfizetéssel és csoportos beszedéssel fizetsz, akkor a te szerződésed konkrét TKM értéke már el is fog térni a közölt TKM-től. A TKM egy példaszámításon alapul, amely nem azt hivatott neked megmutatni, hogy konkrétan mekkora költséget vonnak le tőled, hanem hogy az adott termék a fix példában a többihez képest hogyan szerepel, azaz hogy egy sablon szerint mennyire számít drágának a többi piacon lévő termékhez mérten.

A tényleges költségek és e között pedig óriási a különbség!

De mekkora költséget is vonnak le tőled pontosan?

Ezt minden esetben a te egyedi szerződésedre, a saját választott paramétereid figyelembevételével pontosan kell kiszámolni, nem a TKM, hanem a tételesen levont költségek alapján. A nyugdíjbiztosítások összehasonlítása menüpontban az egyes termékek adatlapján, ezért tüntettük fel az összes levont költséget tételesen, és azt is közöltük, hogy a biztosító azt hogyan, miből, és meddig vonja el.

Ezeket egy sima excel kalkulátorba leprogramozva, már a valósághoz lehető legközelebbi költségelvonást tudunk kimutatni, amely nagyon sok esetben drasztikusan nem lesz összhangban a TKM mutatóval.

Amennyiben szükséged van, személyre szabott költségkalkulációra egy konkrét nyugdíjbiztosítással kapcsolatban, ide kattintva jelentkezhetsz ingyenes nyugdíj tanácsadásunkra, és minden kérdésedre 1 óra alatt választ kapsz.

Az alacsonyabb TKM így alacsonyabb költséget jelent?

Ez általánosságban és az esetek nagy részében igaz, de még ez sem mindig van így! A helyes válasz így szól: Egy alacsonyabb TKM-mel rendelkező termék a példaszámításban lévő 35 éves személy számára valóban alacsonyabb költséget jelent. Korántsem biztos, azonban hogy ez a te konkrét szerződésedre is igaz lesz.

A TKM értékek nagyságával kapcsolatos mindenféle arányosítást viszont jobb, ha elfelejtesz: Azaz egy fele akkora TKM-mel rendelkező termék nem feltétlenül lesz fele olyan olcsó, sőt a futamidő és az éves díj nagyságától függően még az sem biztos, hogy egyáltalán olcsóbb lesz. Hogy miért nem? Nézzük meg a második tényt:

 

2.Tény: A TKM mutató nem csak a valós költséglevonásokat tükrözi!

A Teljes Költség Mutató elvileg minden olyan költséget tartalmaz, és a típuspéldán keresztül ki is mutat, amelyet a biztosító társaság levonhat tőlünk a megtakarítási idő alatt. A gyakorlatban azonban létezik 3 olyan tényező, amellyel elérhető az, hogy 2 közel hasonló valós költségszerkezetű szerződés, teljesen eltérő TKM mutatóval rendelkezzen.

a) Kötelező értékkövetés

Azoknál a szerződéseknél, ahol az értékkövetés, azaz az éves díj inflációval történő növelése kötelező elem, a TKM mutató magától értetődően kedvezőbb lesz. Ez azért lehet néha megtévesztő, mert az esetek 80%-ban az indexálás lehetőségét mindenki kéri, így a végeredmény ugyanaz lesz, ott azonban ahol ez opcionálisan választható és nem pedig kötelező elem, a típuspélda és a közölt TKM természetesen nem fogja ezt kimutatni.

b) Bónuszok

A társaságok által adott különböző díjfizetési- és hűségbónuszok is jelentős mértékben befolyással vannak a TKM értékre. Ezzel nincs is semmi baj azoknál a szerződéseknél, ahol a bónuszokhoz viszonylag hamar hozzá lehet jutni. Azoknál a termékeknél ahol viszont a futamidő vége felé jár a bónuszok nagy része, vagy a visszacsepegtetést a saját befizetett pénzünk elvonásából képzik le, a kedvező TKM érték ellenére sem biztos, hogy a valóságban is elérjük az alacsony költségszintet. Ráadásul rengeteg bónusz csak bizonyos éves díj felett, vagy díjfizetési tartam vállalása mellett jár, amelyekről szintén csak a konkrét szerződés paramétereinek ismeretében tudunk korrekt számszerű tájékoztatást kapni.

c) Befektetési eszközalapok alapkezelési díja

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy adott futamidőre miért van mindenhol 2 értékhatár között meghatározva a TKM, és miért nem egyetlen százalékos értéket mutat? Ennek az a magyarázata, hogy a teljeskörűség miatt, a biztosítóknak a mögöttes befektetési alapok kezelési díját is szerepeltetni kell a hivatalos TKM mutatóban, még akkor is ha, azt a drágább alapot eszünk ágában sincsen igénybe venni.

A tól-ig határ így nagyon sok esetben szintén félrevezető lehet, hiszen nem a valós és levont költségtartalmat, hanem a pusztán magasabb költségszint lehetőségét mutatja meg.

A fenti 3 fontos TKM befolyásoló tényezővel tehát két szerződés akár úgy is mutathat közel hasonló TKM értéket, hogy a levont költségek tekintetében mérvadó különbség van a 2 ajánlat között. De ugyanez fordítva is igaz, 2 teljesen eltérő TKM-mel rendelkező szerződés közül, egy konkrét esetben akár a hivatalosan drágábbnak titulált is lehet a valóságban olcsóbb! És akkor még nem is beszéltünk a 3. tényről:

 

3.Tény: A TKM mutató bizonyos dolgokat NEM fog kimutatni!

Miután megtudtuk, hogy a TKM nem a konkrét szerződés költségeit tartalmazza, hanem egy nagyon általánosított értéket, ráadásul abban igen nagy szerepet kapnak a különböző „egyéb” paraméterek, most nézzük meg hogy mi az a 3 olyan további egyediség, amelyet nem fogsz látni a TKM vizsgálatakor.

a) Eseti számla használata

Sokan elfelejtik, hogy a unit-linked típusú életbiztosítások egyik legnagyobb előnye az eseti számlában rejlik, amely egy teljesen likvid részt jelent, külön kezelve a rendszeres díjtól. Ez a valóságban azt jelenti, hogy ha egy havi 35.000 Ft-os megtakarítás esetén, a rendszeres díjon felül akár csak évente egy alkalommal, egy 50.000 Ft-os eseti befizetést is teljesítünk, (ami valljuk be nem egy nagy dolog), akkor a valós TKM-et már mindjárt a nagy mértékben le is csökkentettük.

b) Tranzakciós díjak

A hivatalos TKM számítás nem számol az egyes tranzakciós díjakkal, azaz nem mutatja meg azt, hogy egy 10-15-20 éves időszak alatt mekkora költséget jelent az számunkra, ha időnként változtatunk a portfólió összetételén. Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható tétel, amely hatására akár 2 ugyanolyan szerződés is lehet teljesen eltérő költségszerkezetű, attól függően hogy az évek alatt hogyan kezeltük a mögöttes befektetéseket.

c) Részleges visszavásárlás és díjszüneteltetés

Amikor megkötjük a nyugdíjbiztosítási szerződést, nyilván abból indulunk ki, hogy a díjat a lejáratig fizetni fogjuk és a bent lévő pénzhez sem fogunk hozzányúlni. Az élet azonban csak a legritkább esetekben működik terv szerint, így várhatóan előfordulhatnak olyan időszakok, amikor díjszüneteltetést kell kérnünk a biztosítótól, vagy akár részleges visszavásárlással pénzt vonunk ki a szerződésből.

Ezeket az ún. maradékjogokat minden biztosító másképpen szankcionálja, van például olyan termék a piacon, ami egy mindössze 1 éves díjszüneteltetés alkalmával a teljes 20 éves bónuszalapunk több mint 90%-át visszavonhatatlanul elveszi tőlünk.

Ez így szintén egy olyan tényező, amely a valóságban nagyon is fontos lehet, a TKM mutató mégsem fogja kimutatni számunkra.

A 3 fontos tény megismerése után, nézzük meg konkrétan, hogy a ténylegesen levont költségek és a közölt TKM között valóban ekkora eltérés is lehet?

 

Mit mutatnak a konkrét számok a gyakorlatban?

A fentiek ellenőrzésére találomra kiválasztottunk 2 olyan nyugdíjbiztosítási terméket, amelyet pontosan ugyanazokkal a paraméterekkel számítottunk ki. Kalkulátorunk egységesen éves 650.000 Ft-os díjjal, 9%-os bruttó hozammal, és 3%-os értékkövetéssel számol, a maximális adókedvezmény igénybevétele mellett.

A kalkulátort úgy programoztuk le, hogy a tényleges tételesen levont költségekkel és bónuszokkal számol, nem pedig a példa TKM-et vontuk le a hozamból. Az eredmény bár megdöbbentő, de nagyon is logikus:

A közel háromszor olyan olcsónak kimutatott szerződés (legalábbis a hivatalos TKM mutató szerint) mindössze 3,72%-kal produkált magasabb végösszeget, mint az elméletileg jóval drágább társa! Ráadásul ez két konkrét piaci termék, szándékosan nem kitalált bónuszokkal és költségekkel kalkuláltunk. Elgondolkodtató, nem igaz?

 

De mire használható akkor valójában a TKM mutató?

A kérdés jogosan merülhet fel bennünk, ha a TKM mutató ennyire fals képet mutat egy konkrét termék tényleges költségszerkezetéről, akkor mire használható valójában? A válasz kézenfekvő: arra amire kitalálták, azaz a többi termékkel való általános és hozzávetőleges összehasonlításra.

Ökölszabályként azt szoktuk javasolni ügyfeleinknek, hogy 20 éves távra 3% alatti TKM mutatóval rendelkező terméket válasszanak, mert ez piaci viszonylatban olcsónak mondható. A konkrét költségeket viszont minden esetben szakemberek segítségével számoltassuk ki, hiszen a TKM értéket nem vonhatjuk le a hozamból, mert az nem fog valós képet adni.

Használjuk tehát a Teljes Költség Mutatót az egyes nyugdíjbiztosítási termékek összehasonlítása során, egy szempontként a sok közül, de semmiképpen ne alapozzuk csak erre a választást!

Ezt a cikket 1110 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555